Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek “Kvalitetno” slovensko šolstvo

“Kvalitetno” slovensko šolstvo

http://www.24ur.com/novice/slovenija/pri-nas-ima-tezave-z-branjem-10-7-odstotka-deklet-in-31-3-odstotka-fantov.html

Potem je seveda popolnoma jasno zakaj je OECD ugotovil, da je v Sloveniji funkcionalno nepismenih 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} populacije

V EU glede na zapisano ni nič kaj drugače. Dekleta so celo boljša od EU povprečja za dekleta.

“Po podatkih iz leta 2009 ima težave z branjem v EU 13,3 odstotka deklet in 26,6 odstotka fantov. Razlika med spoloma je najmanjša na Nizozemskem, Danskem in v Belgiji, največja pa na Malti, v Bolgariji, Litvi in Sloveniji. V Sloveniji ima težave z branjem 10,7 odstotka deklet in 31,3 odstotka fantov.”

V EU glede na zapisano ni nič kaj drugače. Dekleta so celo boljša od EU povprečja za dekleta.

“Po podatkih iz leta 2009 ima težave z branjem v EU 13,3 odstotka deklet in 26,6 odstotka fantov. Razlika med spoloma je najmanjša na Nizozemskem, Danskem in v Belgiji, največja pa na Malti, v Bolgariji, Litvi in Sloveniji. V Sloveniji ima težave z branjem 10,7 odstotka deklet in 31,3 odstotka fantov.”[/quote]

Citiram:

Funkcionalna nepismenost se od navadne nepismenosti močno razlikuje. Pomeni namreč, da oseba sicer zna brati in pisati (in računati), vendar svoje pismenosti v vsakdanjem življenju ne zna uporabljati.

Na problem funkcionalne pismenosti v Sloveniji so najprej opozorili raziskovalci v projektu Izobraževanje odraslih kot dejavnik razvoja Slovenije. Na podlagi ugotovitev tega projekta in na pobudo Ministrstva za šolstvo in šport je Andragoški center Slovenije oblikoval samostojni, dolgoročni projekt Funkcionalna pismenost odraslih v Sloveniji. Rezultati nekaterih raziskav, ki so potekale v okviru tega projekta, so bili zaskrbljujoči: le 59,1 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} Slovencev je znalo v telefonskem imeniku poiskati določeno telefonsko številko, 77,5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} jih je iz voznega reda razbralo prihod vlaka, le 33,8 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pa je bilo sposobnih na avtokarti poiskati Ljubljano in Krško ter izračunati razdaljo med njima.

Še ena raziskava, ki je poudarila problem funkcionalne nepismenosti pri nas, je bila raziskava Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD). Gre za organizacijo tridesetih držav, ki z manj kot petino svetovnega prebivalstva ustvarijo več kot štiri petine svetovne proizvodnje. V svoji raziskavi Pismenost v informacijski dobi (Literacy in the Information Age) je Slovenijo med dvajsetimi državami uvrstila na 17. mesto, kar se tiče funkcionalne pismenosti. Za nami zaostajajo le Poljska, Portugalska in Čile…..

Vir: http://www.e-neo.si/si/atraktivno/arhiv/funkcionalna-nepismenost-mladih

mOJA NAloga kot učiteljica ni, da stojim otroku doma za vratom in štejem prebrane vrstice. Tu bi morali pomagati starši.

Mi beremo glasno v šoli kolikor se da, k branju spodbujam.

Čarovnik pa nisem, da bi otrokom pričarala vnemo za branje.

Kristalnojasno…

Učitelj, ki opredeljuje “kaj ni njegova naloga”, je zame slab učitelj.

Starši, ki opredeljujejo, kdo je za njih slab učitelj, so zame slabi starši!

Moj zgornji komentar nisem pisala kot starš, pač pa kot učitelj. Da, učiteljica sem. No, res pa sem tudi starš. Še kaj?

Preden mi kdo vrže pod nos se bom raje sama popravila: “svoj zgornji komentar….”

Moj zgornji komentar nisem pisala kot starš, pač pa kot učitelj. Da, učiteljica sem. No, res pa sem tudi starš. Še kaj?[/quote]

……….slab starš…..verjetno še slabša učiteljica…

No ja, ampak celotne odgovornosti za takšno stanje pa ne moremo nositi odgovornosti učitelji (že zato ne, ker bi marsikdo učil drugače, uporabljal druge metode, drugače strukturiral pouk … če bi mu učni načrti in šolska zakonodaja to dovoljevali).

New Report

Close