kvašeni flancati
Meni uspejo tile iz Odprte kuhinje:
Flancati
30 g svežega kvasa
500 g moke (najbolje pol gladke, pol ostre)
Četrt žličke soli
4 rumenjaki
30-50 g sladkorja
1 vanilin sladkor
Limonina lupinica
2 žlici ruma
Pol dl raztopljenega masla
Po želji 1 žlica kisle smetane
2-2,5 dl toplega mleka
Sladkor v prahu za posip
– zamesi kvasec in pusti, da vzhaja
– vse sestavine v Multipracticu zmešaj (testo mora biti precej mehko), daj v posodo za vzhajanje in pusti vzhajati (jaz posodo položim na drugo, napolnjeno z vročo vodo), da testo naraste na dvakratno količino
– razvaljaj, naredi flancate
– položi jih na pomokan prtič, pokrij z drugim prtičem in pusti vzhajati 15 minut
– obrni, pusti še 15 minut
– ocvri v vročem olju – z nazadnje vzhajano stranjo navzdol, približno 2-3 minute na vsaki strani (ko se olje razgreje, še manj)
– odcedi na papirnati brisački, posuj z mletim sladkorjem