kvaseni rogljicki
Imam eno vprasanje glede teh kvasenih rogljickov (ne vem kako s ejim se drugace rece knipici, klipici?). V glavnem zadeva je taka…naredila sem jih sama, sodelavka, prijateljica in od fanta mami, vse po enakem receptu. Meni in sodelavki, so se spekli taki trdi, fantovi mami in prijateljici pa taki fajni, mehki. Nimam pojma v cem bi lahko bila fora? Smo se ze pogovarjale…vse se drzimo recepta in ne vem, zakaj tudi meni ne uspejo taki mehki rogljicki?
Vem, da ste tu same pofesionalke, zato upam, da bo katera imela kakso idejo, kje bi lahko bila “fora” ?
Ce hocete vam dopisem se recept. Aja, pa se sliko dodam, da boste vedele za katere se gre.
Morda bi res pomagal recept… Koliko časa pečeš in na koliko stopinj? Tudi moji rogljički so mehki, a le isti dan, če slučajno ostane kaj za naslednji dan, jih pogrejemo…
Če misliš samo na skorjico, jaz takoj pečene pokrijem, tako ostane tudi skorjica mehka.
Vladka
Recept:
1kg (ostre) moke
3 dcl olja (sem uporabila enkrat po receptu, drugic sem zmanjsala kolicino)
0.5l mleka
1 kocka kvasa (42g)
2 zlici sladkorja
2,5 zlicke soli
Mislim, da je to vse. Takoj so trdi, ko jih dam ze ven iz pecice (pecem nekje 20 min). Tak, ko skupi strisnes kiflcek, ni tist mehek, ampak bolj kompakten (tudi notranjost je taka)

Pozdravljena
pri tvojem receptu me je najprej zbodlo v oči količina soli 2,5 žličke je absolutno preveč (razen če želiš slane) predlagam, da količino soli zmanjšaš na 1,5 žličke. Mirne duše lahko daš 3 žlice slatkorja. predlagam, da pri moki vzameš 0,5 kg ostre moke, 0,5 kg pa gladke moke. namreč ostra moka daje kompaktnost oziroma trdnost, saj popije veliko vlaga. Ko vzameš kifeljčke iz pečice jih pokrij s prtičkom, tako se omehčajo.
Veliko uspeha
tajna
Jaz tole šele preizkušam, zaenkrat delam po receptu Evite, ki je tukaj v bazi (). Rogljički se mi zdijo mehki in dobri. Je pa res, da imajo kompaktno (vendar mehko) strukturo, nekako oljnato, seveda pa niso mastni.
Kot vidiš, je v njenem receptu 1 dl olja manj in 1 dl mleka več. To bi jaz prvo spremenila v tvojem receptu. Še 2 dl v Evitinem se mi zdi veliko, vendar to poudarjajo tudi v nekaterih drugih receptih, menda da je bolj sočno. Ravno danes zjutraj sem naredila žemljice po tem receptu, do dobre, mehke. Kakor koli, odslej bom vseeno količino olja zmanjšala za 1/2 dl. Tekočine je bolje, da je več. V resnici jaz poleg teh 6 dl mleka dam že skoraj cel dl v kvasec… Pa ni nič preveč.
Potem je razlika še v kvasu, Evita ga ima 1 1/2 kocke. Verjamem, da je tudi 1 kocka dovolj, kvas s količino moke ne raste proporcionalno (če je za 1/2 kg moke 1/2 kocke, je za 1 kg lahko samo 3/4).
Ja, in soli je gotovo preveč. Hehe, jaz sicer vedno solim premalo, tudi današnje žemlje (recimo 1/3 žličke na 1/2 kg moke; saj vem, da je premalo).
Naslednje imam v načrtu preizkusiti kakšen recept za rogljičke, ki imajo dodano jajce. Kolikor primerjam, malo mleka manj, zato pa jajce. Bomo videli, v čem je razlika.
Hm, ve delate vse po istem receptu… Mogoče je razlika v dolžini vzhajanja, mogoče ga kakšna dvakrat vzhaja, druga samo enkrat. Mogoče je razlika v tem, koliko vzhajane porineš v vročo pečico (nekateri dajo komaj oblikovane v mrzlo pečico in vzhajajo skupaj z gretjem pečice). Pri istem receptu so samo to lahko razlike.
Tvoji rogljički na fotki so zapeljivi, še veliko takšnim mehkih in lep pozdrav, Mimi
Sja ne vem, ali sem že pisala tule, ampak jaz, kadar se mi ne ljubi še tistega preliva packati, za večerjo npr. … delam kar štrukeljce… pripravim enako zvitek kot za rolice, le da potem zrežem kar s krožnikom ali nožem in jih potem kar tako spečem (ne obračam pokonci).
Vladka