kvašeno listnato testo

Našla sem en zanimiv recept za češnjevo pecivo, kjer piše, da uporabimo kvašeno listnato testo. Seveda pa nič o tem, kako se ga naredi :-((
A se ga lahko kupi tudi v trgovini (jaz poznam samo listnato in vlečeno)?? No, če pa ima slučajno katera še recept pri roki, se toplo propiročam.
Hvala in lp.
n.

Kvašeno listnato testo prodajajo v trgovinah, Pečjak ga ima zagotovo, ker imam trenutno v zamrzovalniku en kos:))
Odtališ in delaš po navodilih, enostavno.
Seveda se ga da narediti tudi doma (morda se bo oglasila Babi ali kaka druga z linkom), je pa kar zamudno. Recept je tudi v knjigi Dr. Oetkerja (mislim da je naslov Sladice – vaš ponos ali pa ena novejša)

Sam ga narediš enako kot pa listnato, zamešiš kvašeno testo(vzhajan) ga razvaljaš ne najbolj tanko, daš nasredo na 1 kg testa cca. 30 dag masla v kocki v katero vmešaš 2 žlici moke, potem pokriješ iz 1 strani nato iz 2, 3 in še zadnje strani, tako, da pokriješ maslo, previdno razvaljaš in ponoviš postopek zlaganja in………to narediš 4-5 x, potem pa ga uporabiš tako kot pa testo……………….mam še bolj natančna navodila, ki jih nimam ob sebi…….mislim, pa da je potrebno testo med posameznimi valjanji dati za 20 minut v hladilnik…….to pa nisem prepričana……….
Hej!
Tako, kot je povedala Kroki.Natancen recpt:
kvaseno testo: 21dag moke,sol, 2 rumenjaka,1 jajce, sok od pol limone, 4 dag surovega masla, 2 dag kvasa, 1/ 16 l mleka(koliko je to- ne vem;naredim bolj po obcutku)
kocka:21 dag moke,17 dag surovega masla
Kvaseno masleno testo delamo enako kot listnato testo.
Kvaseno testo naj vzhaja najprej v skledi na hladnem, ko pa je predelano z masleno kocko, pa na deski.
Vsakokrat naj pociva pol ure, zadnjic malo dlje.
Je kar zamudno in ce nisi prav vesc, je tisto valjanje, da se maslena kocka lepo sprime z ostalim testom, kar resno opravilo.Pa maslo se ne sme pregrevati od rok; zato rezemo z lesenim nozem in potem je treba se malo potolci.
Sama sem odkrila Pecjakovo kvaseno listnato testo lani in moram reci, da je zelo v redu. Zlasti poleti se obdelave tega testa raje ne lotim.
S tem Pecjakovim sem naredila tudi zelenjavnega polza(nekje sem opisala).
Skratka , se obnese in je testo res dobro. Lp Babi