Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek lahka hrana

lahka hrana

Katera hrana je lahko prebavljiva?

Svežega sadja, sveže zelenjave, stročnic ne smem. Imate kakšno idejo kaj bi lahko jedla in da je lahko prebavljiva

Hvala

Hm, mogoče kakšna žita? Prosena kaša, ješprenj, žganci, polenta, kus-kus, kvinoja, vse sorte vrste riža. Škoda če zelenjave ne moreš, jaz te stvari vedno z zelenjavo jem, mogoče si te stvari delaj s kakšnimi lahkimi jogurti. Jaz večkrat zjutraj jem polento pa čez polijem malo tekočega navadnega jogurta in mi je zelo všeč.

Aja si rekla da sveže-surove zelenjave ne smeš? Če je tako si lahko delaš goste zelenjavne juhe ki jih zgostiš z malo polente, kus-kusom, ali pa zraven tistega zgoraj kar sem naštela jej podušeno mešano zelenjavo.

Sama ne prenesem ničesar surovega, zato si iz sadja kuham kompote, citrusov pa ne prenesem. Zelenjavo pa tudi jem le kuhano, cvetača, brstični ohrovt, sladko zelje, korenček. Če nimam časa, si prevrem kar tisto mešanico zamrznjene zelenjave, ki jo dobiš v vsakem marketu. Od solat lahko jem rdečo peso, od zelenih pa lahko le majhno porcijo, a le, če sem pred tem jedla toplo, kakšno juho. Paše mi tudi skoraj vsaka enolončnica – vse kremne zelenjavne juhe, razni raguji, pa tudi ješprenj, pire krompir z dušenim rdečim zeljem in pol hrenovke, ali pa zelenjavna rižota. Skratka, za moj želodec nobena surova hrana ni lahka, sploh pa ne kakšni orehi, med, pršuta in podobnih mesnin sploh več ne poskusim.
No, tako je pri meni, a najbrž moraš sama ugotoviti, kaj ti ustreza. Saj se navadiš, boš videla!

Zgoraj naštetega ne smeš zaradi česa?

Zaradi pregleda trebuha z ultrazvokom

http://klinikapacient.si/Ultrazvok-trebuha.aspx

http://www.barsos.net/program/showOne/id/6

Čaj, prepečenec, marmelada, ne svežega kruha, lahko pa starejšega in po možnosti ne belega, lahek jogurt, posnete mesne juhe, testenine brez jajc, kuhan krompir, riž, kuhano sadje, kompot, špinača, blitva, brez olja pečena riba.

Jaz nisem imela več kot toliko težav, pa sem se res strogo držala. Jedla sem manjše obroke in večkrat na dan. Dan sem začela z zajtrkom iz bele kave (lahko mleko), prepečencem in marmelado ali medom. Za malico sem jedla kompot s sadjem, tudi puding z lahkim mlekom. Včasih kos kruha in lahek sir ali lahek jogurt. Za kosilo posneto juho, kuhano meso ali telečji/piščančji zrezek, pečeno na žar ponvi brez maščob, včasih sem zraven dala krompir in zelenjavo, zalila z juho in pokuhala. Lahko sem jedla testenine brez jajc in zraven ragu iz telečjega mesa ali paradižnikovo omako ali zelenjavno omako. Jedla sem rižote na različne načine (zelenjavne, piščančje, telečje). V pečici sem pekla ribe v peki papirju, brez maščob. Jedla sem tudi različne solate iz kuhane zelenjave. Kuhano korenje, ki ga obožujem, kuhano blitvo, kuhano zeleno, rdečo peso, kuhan krompir z malo olivnega olja in limoninega soka.

Izključila sem jajca, stročnice in zelenjavo, ki napenja, mastne sire, salame, obvezno pohanje, cvrtje, sicer pa sem tega tako že prej malo jedla – le včasih med službeno malico, če ni bilo drugega.

Meni ni bil nek problem, je kar veliko kombinacij in kar precej si lahko skuhaš. Enolončnice oz. mineštre sem včasih obogatila s kakšnim koščkom mesa, nadrobila zraven prepečence, to je bil kar nasiten obrok. Tu pa tam sem si kupila kakšno lahko piščančjo salamo (prsa) ali kuhan pršut (odstranila mastni del), itd.

Gre za UZ pregled, ne za dieto zaradi česarkoli že, no.

Mislim, da ji iz mojega nabora ne bo nič škodilo, tudi če gre za 24 ur lahke hrane, mar ne? Najbrž pa ne gre na UZ kar tako iz lepega in ima že zdaj z nečim težave, ko gre za UZ trebuha gre navadno za prebavne organe, kar pomeni, da so že zdaj z nečim obremenjeni in če se ji ugotovi kakšno stanje, ki rabi dieto, jo pač ima zgoraj napisano. Jaz sem ravno tako šla na UZ trebuha iz danes na jutri in dobila sem samo navodilo, da moram biti od jutra do popoldanskega pregleda tešč in naj spijem veliko vode pred samim pregledom. Potem pa sem kasirala zgoraj navedeno dieto do operacije in še lep čas po njej.
Beseda ni konj.

Mislim, da ji iz mojega nabora ne bo nič škodilo, tudi če gre za 24 ur lahke hrane, mar ne? Najbrž pa ne gre na UZ kar tako iz lepega in ima že zdaj z nečim težave, ko gre za UZ trebuha gre navadno za prebavne organe, kar pomeni, da so že zdaj z nečim obremenjeni in če se ji ugotovi kakšno stanje, ki rabi dieto, jo pač ima zgoraj napisano. Jaz sem ravno tako šla na UZ trebuha iz danes na jutri in dobila sem samo navodilo, da moram biti od jutra do popoldanskega pregleda tešč in naj spijem veliko vode pred samim pregledom. Potem pa sem kasirala zgoraj navedeno dieto do operacije in še lep čas po njej.
Beseda ni konj.[/quote]

Mislim, da ji lahko celo zelo škodi, v kolikor nima postavljene diagnoze in s tem tudi že znane diete. Za sam UZ mora pač potrpet in biti 6-8 ur tešla.
Kar se tvoje dobronamernosti tiče pa takole. Moja mama ima zelo hudo obolenje in iz tvojega nabora niti od daleč ne sme videt bele kave, marmelade, nobenega pečenega mesa, tudi na žar ponvi ne, nobenega rdečega mesa, zelenjave ne, testenin raje ne, še manj pa s kakšnim ragujem, paradižnikova omaka ali zelenjavna omaka zelo občasno, v količini 2-3 čajne žličke. Rižote not. Ribe samo določene in ne vse po spisku. Itd.

Avtorica gre na UZ, za vse ostalo bo čas po diagnozi.

Beseda ni konj.[/quote]

Mislim, da ji lahko celo zelo škodi, v kolikor nima postavljene diagnoze in s tem tudi že znane diete. Za sam UZ mora pač potrpet in biti 6-8 ur tešla.
Kar se tvoje dobronamernosti tiče pa takole. Moja mama ima zelo hudo obolenje in iz tvojega nabora niti od daleč ne sme videt bele kave, marmelade, nobenega pečenega mesa, tudi na žar ponvi ne, nobenega rdečega mesa, zelenjave ne, testenin raje ne, še manj pa s kakšnim ragujem, paradižnikova omaka ali zelenjavna omaka zelo občasno, v količini 2-3 čajne žličke. Rižote not. Ribe samo določene in ne vse po spisku. Itd.

Avtorica gre na UZ, za vse ostalo bo čas po diagnozi.[/quote]

Sori, glej. Zdaj že bolj razumem zgornjo temo, ki govori o tebi.

Avtorici teme svetujem, da se nikakor ne drži mojih zgornjih nasvetov glede lahke prehrane, ker je več kot očitno, da to kar vsi zdravniki, diabetologi in dietologi priporočajo kot lahko prehrano, ne drži. Izogibanje cvrtju, pohanju, maščobam, več manjših obrokov dnevno, lahka hrana z manj maščobami, kuhanje z manj maščobami – vse to je zelo škodljivo, na enem primeru dokazano lahko škodi ostali populaciji.

Na primeru mame od Yo dokazano je vse zgoraj navedeno pač škodljivo, ponavljam. Preklicujem vse napisano, da ne bo kakšne tožbe.

Daj se ven metat, Avtorica gre na UZ trebušne votline in za to ne rabi diete, ampak samo ne sme jest 6-8 ur pred pregledom.
Ali si samo nepismena, ali pa butasta.

Ena od teh dveh diagnoz, ki si mi jih postavila, sem. Ti tako vse veš.

Zelenjavo ce jemo zvecer se dolgo prebavlja, da je to lahka hrana ne drzi vec

New Report

Close