Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek lahki policaji

lahki policaji

kot opažam, se je med policaji razpasla navada, da pripelje z avtom za tabo, malo požmiga s plavo lučjo in na kratko prižge sirenco. zanima me, ali ni sirena in plave lučke samo za nujno vožnjo? ali niso ratali nekam komot, ko je vroče se seveda rajši peljejo s klimo in nebodigatreba ustavijo z avtom kot pa bi stali nekje za vogalom na soncu.

http://www.policija.si/index.php/pogosta-vpraanja/1172-promet#sest

Kako udeleženca v prometu pravilno ustavi policist pri kontroli prometa?

Splošno pooblastilo za nadzor prometa policiji daje Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), ki policiji omogoča, da neposredno nadzira in ureja promet na javnih cestah.

Ustavljanje voznikov poleg ZPrCP podrobneje ureja Pravilnik o znakih, ki jih dajejo policisti udeležencem cestnega prometa. Omenjeni pravilnik med drugim v 4. členu določa, da odročena roka policista z odprto dlanjo, ki je usmerjena proti določenemu vozilu oziroma udeležencu cestnega prometa, pomeni, da se mora ta ustaviti.

Za dajanje znakov lahko policist uporablja tudi lopar za urejanje prometa ali ročno svetilko. Lopar za urejanje prometa ima lahko lasten vir svetlobe.

Podnevi ustavlja policist vozila z loparjem za urejanje prometa tako, da ga dvigne in usmeri proti vozilu, ki ga ustavlja, ponoči pa jih ustavlja z ročno svetilko ali z loparjem z lastnim virom svetlobe tako, da maha s svetilko ali loparjem levo in desno, pravokotno na vzdolžno os ceste. Voznik, proti kateremu daje policist znak iz prejšnjega odstavka, mora zmanjšati hitrost in vozilo ustaviti ob robu ali zunaj vozišča.

Policija lahko vozila ustavlja tudi z zvočnimi in svetlobnimi znaki na službenem vozilu, in sicer modra luč in kratek zvočni znak s sireno pomenita, da mora voznik, za katerim vozi policijsko vozilo, ki daje tak znak, postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča. Voznik in potniki ne smejo izstopiti iz vozila, dokler jim policist tega ne dovoli.

Policija lahko vozila lahko tudi s svetlobno tablo (elektronskim zaslonom) v policijskem vozilu, na katerem lahko policist izpiše statično ali tekoče oziroma premikajoče se sporočilo (opozorilo ali odredbo) drugim udeležencem cestnega prometa. Udeleženec cestnega prometa mora ravnati v skladu s policistovo odredbo, izpisano na svetlobni tabli.

imej malo več spoštovanja do policije

ja, ja, sej mam spoštovanje, pa tudi pravila (še) poznam. sam mal preberte, kaj sem napisala, RAZPASLA se je navada. če zažmiga in zasireni, vsi pogledajo pa si mislijo, spet ena baba, ki dela prekrške. Tako je to.

zakon jim dovoli, če ti ne paše, se pritoži

lep dan

Sedaj si že ugotovila, da plave lučke in sirena niso samo za nujno vožnjo, a ne (beri zgoraj Barco). Ne razumem tudi zakaj bi ti bilo ljubše da nekje stojijo? meni se zdi bolj učinkovito, da se vozijo okoli.

Lahki policaji?
Sem mislila, da bo končno nekdo povedal resnico. Policaji so lahki, drži. Tečejo za vsako kiklo. Tudi, če bi kiklo obesil na en kol, bi policaj tekel za njo…
Drugače pa, če nekje stojijo, ni nobene koristi od njih. Sem jih na lastne oči videla, kako so z avtom stali v nekem grmovju, V njem pa spala dva policija, vsak nagnjen na svojo stran 🙂

Policaji in vsi ki delajo na policiji so navadni naduteži, vzvišanci in ljudje ki mislijo da so ne vem kaj. Jaz če bi jih lahko bi vsakega posebej pregarbal vsaj 2x na dan. Ene same koristi ni od njih, še takrat ko jih rabiš delajo zgago. Še nikoli niso nič uredili tako kot bi morali!

uf, nisem si mislila, da boste tako ostri. nisem mislila nič slabega, ampak ko nekaj zasireni si avtomatsko kriv za okolico, čeprav ti nato pogledajo dokumente in greš mirno naprej. ja ne vem, če je kaj boljše, če so policaji mobilni, ker: 1. gre na davkoplačevalski konto porabljen bencin, 2. dvomim o učinkovitosti, ker jih sorazmeroma ustavijo manj na tak način (nimajo vedno na voljo avtobusne postaje), 3. se pa strinjam, da take mobilce postavijo rajši na avtocesto, kjer pa spet dvomim v uspeh, da lahko sledijo norcem v takih karjolah in 4. zasiguran način plačila položnice po verjetnostnem računu je torej sledenje po regionalnih cestah in sirenjenje ter lučkanje. dvomim pa tudi v tekanje za vsako kiklo, ker se toliko vozijo in nimajo dovolj kondicije. še pred časom so vpeljevali peš policaje v manjših krajih, kje pa so zdaj? menda jih občani pogrešajo ker so bili v pristnem stiku z njimi vedno bolj. pa ne bodite tako ostri, saj revčki niso krivi, da imajo tako službo in šefe, ki teren še od blizu niso videli.

New Report

Close