lahko hitro en dober recept za krofe?
pa kaj ste navalili s temi krofi…kjerkoli sem jih poskusila, se ne morejo kosati s tistimi pravimi, kupljenimi…pa vsaka se hvali, kako so ji uspeli in oh in sploh…greš v trgovino in kupiš, jaz ne vidim tukaj frke, da je treba to doma cmariti…niso niti lepši, niti bolj dobri, niti bolj zdravi…res jih pa ne moreš pripopat na fb in se hvaliti z njimi okoli, to je pa res 🙂
Veliko kuham in pečem, pri nas je vsak dan pecivo na mizi, ampak malokaj objavim na FB, v bistvu samo kaj res posebnega, kar pa krofi te dni niso.
Nikdar nisem pekla krofov. Kljub vsej moji kuharski spretnosti ima težave s kvašenim testom in čas krofov in potic, ko se povsod peče, je pravi čas, da se spopadem s tem – dobim kak dober recept in vadim.
V zadnih dveh tednih smo pojedli kar nekaj različnih krofov, a me noben ni posebno navdušil,niti Slonov, niti Črnuška pekarna al kaj je že tisti, ki ima 2km vrsto za krofe, trgovinski pa sploh ne, čeprav so mi bili prejšnja leta Žitovi zakon.
simpl pa dobr
_
https://www.kulinarika.net/recepti/4663/sladice/pustni-krofi/
potrebuješ približno kilo moke
5 rumenjakov
2,5 mleka
žlička soli
pol masla
5 žlic cukra
2 vanili cukra
1dcl ruma
1dcl olja
nastrgana lupinica 1 limone
1 kvas
2,5 litra olja
V posodo dam mleko, maslo, rumenjake,cuker, sol, vanili in grejem na malem ognju, da je mlačno.
V skledo, kjer boš mesila stresi moko in nadrobi kvas, dodaj mlačno zmes=NE SME BIT VROČE!!!=
Vse enakomereno umesi.
Pogrni prt in ga potrosi obilno z moko, nanj polagaj z rokami oblikovane enakomerno velike žogice iz testa in pokrij! Nanje pozabi za 1 uro!
V precej veliko in globoko skledo nalij pribl 2,5 l olja=lahko tudi potem dodajaš=, segrej, da po leseni kuhanci mehurčki plezajo.
Krofe polagaj obrnjene s tisto stranjo navzdol, ki je bila na vrhu, v olje in pokrij za 3 minute POKRIJ JIH potem jih obrni in jih peci še 3 min ute JIH NE POKRIJEŠ.
Potem jih s penivko preloži na obložen s papirnatimi brisačkami pladenj. Jaz jih kar na protfan dajenm in jih napolnim z marmelado in posujem s sladkorjem v prahu.
P:S: ČE SE TI ZDI TESTO PREREDKO; DODAJ ŠE MOKO
ČE SE TI ZDI PREGOSTO; DODAJ MLEKO
TOČNIH MER TI NE MOREM POVEDAT; KER DELAM TESTO NA PAMET=PO OBČUTKU
Žogice delaj z mastnimi rokami, jaz si namažem z oljem roke! Ga ni denarja, da bi jedla kupljene krofe! So čudoviti in tudi lepi. Dala bi slikco pa ne znam!
Dober tek!
Ce nic drugega, lahko prevaga racunica. Sestejes stroske za doma narejene krofe in za enako stevilo kupljenih in se pac odlocis.
Kar se tice okusa, pa je hvaliti kupljene krofe pred domacimi priblizno isto kot hvaliti menzno hrano pred domaco. V trgovinskih je pac kup aditivov za rahlost in skorjo in svezino in okus in… In ce si na to navajen, ti domaci pac niso vsec.
Recept bo dober vsak, saj so vsi priblizno po enem kopitu. S kg moke dobis tam cca 25 krofov, ce vzames 0.5 kg pa 12-13. Pazis le, da oblikujes kroglice, 75 do 80 g/kom, ki jih oblikujes tako, da jo z roko pritisnes na pult in vrtis, potem jih das pol urce vzdigovati in olje na 165 stopinj, potem pa dajas zgornjo stran krofa v olje, pokrijes in peces 3 minute, odkrijes in obrnrs in nepokrito spet 3 minute. Ce imas na kuhaliscu recimo stopnjo od 1 do 9 jo imas na 3.5 ali 4. To je vsa umetnost. Marmelado pa jaz filam notri z vecjo medicinsko sprico, naspricas, ko so ze peceni.
Hvala vsem za pomoč.
Krofi uspeli 🙂
Naredila sem ji po zgornjem receptu, pol ostre, pol gladke moke. So okusni in rahli, meni so sicer bolj všeč malo zbiti krofi ala Žito in Trojane, ampak moji jih mlatijo, tako d očitno so dobri. Upam, da ostane kak za jutri, ker me zanima kako se obnesejo naslednji dan.