Lahko lastnik SLIKA najemno stanovanje❓
Poskusi z vprasanjem se tule
Najemnik, 11.11.2024 ob 23:21
Ali lahko LASTNIK, gre za OBČINSKO neprofitno stanovanje, pri pregledu stanovanja SLIKA najemno stanovanje z vsemi najemnikovimi stvarmi in opremo❓
Na vabilu iz občine piše da pridejo pregledat stanovanje in da bodo tudi slikali.
Preden me napadete, najemnino redno plačujem, skrbim za stanovanje kot da je moje, nič nisem spremenjal kar se tiče sten ali elektrike ali kar podobnega.
Pred petimi leti ko sem prejel prazno stanovanje so poslikali celega, opreme ni bilo razen kopalnice (wc, umivalnik, tuš kabina).
Vem da lahko lastnik pride 2× LETNO PREGLEDAT stanovanje. Da pa stanovanje pri pregledu tudi slikajo pa prvič slišim.
Če veste v katerem zakonu in členu to piše lahko prosim nalepite link?
Vidim pa da ima Stanovanjski Sklad Republike Slovenije, Javni Sklad
https://ssrs.si/wp-content/uploads/2022/05/Navodila-najemnikom.pdf
V navodilih doloceno, da se na 5 let slika fond nsjemodajalca.
Kar pomeni, da ne smejo slikati tvojih stvari, ampak samo kar je njihovo
Poskusi, 12.11.2024 ob 21:33
Vidim pa da ima Stanovanjski Sklad Republike Slovenije, Javni Sklad
https://ssrs.si/wp-content/uploads/2022/05/Navodila-najemnikom.pdf
V navodilih doloceno, da se na 5 let slika fond nsjemodajalca.
Kar pomeni, da ne smejo slikati tvojih stvari, ampak samo kar je njihovo
Ja, potem pač naj kupi neprozorno folijo in vse svoje stvari prekrije.
Oni se slikanju njegovih stvari ob slikanju svoje lastnine ne morejo izognit.
Postavi pogoje, 12.11.2024 ob 21:10
Najemnik, 12.11.2024 ob 20:38
Grenivka422, 12.11.2024 ob 20:28
Najemnik, 12.11.2024 ob 20:00
Vprašanje je bilo v katerem zakonu piše da lahko slikajo. Vem da lahko pridejo pregledat stanovanje 2 krat letno. Pregledat in NE slikat.
Vprašaj anonimno na policijo čeprav je njim najmanj za verjet. Ali pa na stanovanjsko inšpekcijo ali pokličeš kako pravno pisarno.
Stanovanjska zakonodaja je po moje najbolj luknjasta.
https://zakonodaja.com/zakon/sz-1/94-clen-obveznosti-najemnika-stanovanja
V 94. členu med drugim piše:
– dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno;
Ampak nikjer ni omenjeno slikanje stanovanja.
Odgovori v smislu, da boš dne tega in tega v skladu s pogodbo in zakona na voljo za ogled stanovanja s strani lastnika, pri čemer dopustitev fotografiranja ni predmet tvojih navedenih obligacij, zato dovoljuješ zajem posnetkov izključno na način, da osebna lastnina že na osnovnem posnetku ni vidna (ne pristani na bluranje ali prekrivanje, ker master posnetek je še vedno njihov).
Dvomim da sploh lahko naredi sliko na kateri ni vidno ničesar mojega.
Ikra779, 13.11.2024 ob 06:41
Če imaš čisto vest, te nima kaj skrbet. Slika pove več, kot tisoč besed. Če se boš razburjal lahko morda še letiš ven.
Pri tem, da šipterije vzgajajo taki kraval in vsi so v neprofitnih, pa nobena pritožba ne pomaga, se tebi zdi, da ta lahko vržejo kar ven, če ne dovoliš fotografiranja?
Ok, avtor, nekdo je nalimal, da lahko vsakih pet let slikajo. Torej kupi crno folijo in prelepi tvoje stvari. Dal boš vedeti, da protestiraš.
Kaj pa obratno, ali najemnik sme slikat stanovanje, ki je od lastnika ?
Ali v najemni pogodbi kje piše, da najemnik v stanovanju sme slikat? Ker težko bo slikal samo sebe, ne da bi v objektiv ujel kakšno (lastnikovo) steno.
Kaj pravite?
To gotovo sme, stene že niso zasebna stvar, sploh če jih v najem daš. Nočeš tega pokazat, ne daš v najem. Si sam not pa pač to skrivaš pred vsemi.
Najemnik pa svoje opreme ali predmetov nobenmu ni dal v najem, da bi smel kdo slikat to. On za zasebnost plača denarno.
Popolnoma logično.
Megla je, 13.11.2024 ob 13:18
Take zadeve naj bi opredeljevala pogodba o najemu. Za clen o fotografiranju ne vem. Sigurno pa bodo slike sluzile kot priloga k zapisniku stanja stanovanjs ob tvoji izselitvi, ce bo kdaj do tega prislo.
Oni so stanovanje ŽE POSLIKALI tisti dan ko sem ga prevzel. Se pravi prazne prostore, razen kar je že bilo vgrajeno v kopalnici (wc školjka, umivalnik in tuš).
sme ja, 13.11.2024 ob 10:52
Kaj pa obratno, ali najemnik sme slikat stanovanje, ki je od lastnika ?
Ali v najemni pogodbi kje piše, da najemnik v stanovanju sme slikat? Ker težko bo slikal samo sebe, ne da bi v objektiv ujel kakšno (lastnikovo) steno.
Kaj pravite?
To gotovo sme, stene že niso zasebna stvar, sploh če jih v najem daš. Nočeš tega pokazat, ne daš v najem. Si sam not pa pač to skrivaš pred vsemi.
Najemnik pa svoje opreme ali predmetov nobenmu ni dal v najem, da bi smel kdo slikat to. On za zasebnost plača denarno.
Popolnoma logično.
Tako je, jaz plačujem za uporabo. Zakaj bi on slikal mojo opremo in moje osebne stvari. Karkoli sem kupil, ni dal lastnik stanovanja niti centa zraven.
Poznam dobro, 13.11.2024 ob 08:44
Seveda lahko poslikajo za svoje potrebe, a kaj ko žal pride hitro do zlorabe! In tu ne moreš popolnoma nič, ker stanovanje ni tvoje…
Poglej si oddajo AMBIENTI, tam vidiš vse: od napol popite flaše vina, do tablet v kopalnici, gat od lastnikove žene in modrčka od ljubice v kotu pod knjigami..
Vsak ki ga prikažejo v Ambientih se prostovoljno odloči za snemanje. Jaz se ne bi nikoli, tudi če bi mi plačali.
socialca skrbi! Pravilno! Socialc ne more imeti iphona, ker je predrag telefon. Če ima iphona lahko tudi najemnino plačuje po tržni ceni. Če je tv vreden več kot 100€ gre na tržno najemnino. Če je Dyson ali Miele v stanovanju ima več kot dovolj denarja, da lahko plačuje tržno najemnino.
Kršitev se sankcionira z izselitvijo.
socialc in iphone, 13.11.2024 ob 14:30
socialca skrbi! Pravilno! Socialc ne more imeti iphona, ker je predrag telefon. Če ima iphona lahko tudi najemnino plačuje po tržni ceni. Če je tv vreden več kot 100€ gre na tržno najemnino. Če je Dyson ali Miele v stanovanju ima več kot dovolj denarja, da lahko plačuje tržno najemnino.
Kršitev se sankcionira z izselitvijo.
Ha ha, bravo. Clovek, ki ima cisto vest, ne nori s takimi vprasanji.
Najemnik, 13.11.2024 ob 14:20
Oni so stanovanje ŽE POSLIKALI tisti dan ko sem ga prevzel. Se pravi prazne prostore, razen kar je že bilo vgrajeno v kopalnici (wc školjka, umivalnik in tuš).
Pred 20 leti sem bila clanica nadzornega odbora v bloku kjer je bilo hisnisko stanovanje. Prej je bil notri najemnik, s katerim smo podpisali najemno pogodbo z zelo malo opredelitvami..bile so tiste klasicne, kaj so dolznosti najemnika in kaj lastnika(to smo bili pa vsi lastniki stanovanj v bloku). Ta najemnik je na lepem izginil, seveda ni placeval najemnine in obrat.stroskov malo manj kot eno leto (to smo ga s pomocjo pravnika izsledili in seveda tozili) ampak stanovanje je pa pustil v takem razsulu, da smo se odlocili, da takega najemnika nikoli vec. Ko smo z novim najemnikom sklepali pogodbo, smo v njej tudi opredelili, da imamo pravico vstopa v stanovanje 2x letno in ga poslikamo). Vmes je ta novi najemnik res tudi kupil svoje pohistvo (kuhinjo in sedezno). Ko si je nasel drugo stanovanje in izrazil zeljo, da kuhinje in sedezne ter se nekaj zadev ne bi premescal v novo stanovanje smo mu vse to odkupili. In ja slike ter njegovi racuni so bili podlaga za sklep o odkupu opreme ter del primopredajnega zapisnika. Kot pravim, kot lastniki smo se tudi skusali zascititi pred malomarnostjo nekaterih najemnikov. Zal je posteni najemnik “nasrkal” in nas zaradi predhodnika moral gledati 2x letno v stanovanju 🤷.