Lakiran ali oljen parket?
Imamo oljenega, zakon.
Nikakor ga ne rabiš oljiti nekajkrat na leto, pa od kje vam to??!!
Praske se sanira lokalno, pač pobrusiš prasko in naoljiš, pri lakiranemu pa ….. moraš pobrusiti cel prostor. Sicer pa prask ni. Tudi stopnice imamo oljene, pa dva psa doma, ma niti ene napakice zaenkrat.
Mirno ga lahko pobrišem z vlažno cunjo, nič narobe. Saj so tudi kuhinjski pulti in miza oljeni, pa jih tudi pomivamo.
Laminat je večplastna izgotovljena talna obloga, zaščitena z umetnimi smolami, ki s toplotno obdelavo dobijo
trdnostne lastnosti. Sloje toplotno obdelajo in stisnejo s silo najmanj 5 Mn/m².
Glavne sestavne plasti so najmanj štiri:
-nosilni sloj iz iglavcev ali različnih lesnih in ivernih plošč,
-lepilo,
-dekoracija iz papirja in
-zaščita iz toplotno obdelanih umetnih smol.
Laminat je večplastna izgotovljena talna obloga, zaščitena z umetnimi smolami, ki s toplotno obdelavo dobijo
trdnostne lastnosti. Sloje toplotno obdelajo in stisnejo s silo najmanj 5 Mn/m².
Glavne sestavne plasti so najmanj štiri:
-nosilni sloj iz iglavcev ali različnih lesnih in ivernih plošč,
-lepilo,
-dekoracija iz papirja in
-zaščita iz toplotno obdelanih umetnih smol.[/quote]
Kakorkoli cel kup umetnih snovi.
In ga ni bolj naravnega materiala kot je oljen parket. Filing, ko bos stopaš po njem je fenomenalen, se ne more primerjati z lakiranim parketom, kaj šele z laminatom.
In res ne vem od kje vam ideja, da ga je treba oljit parkrat na leto. Enkrat na leto, dve je popolnoma dovolj. Vse ostalo, madeže in praske pa lahko saniraš lokalno, kar pri lakiranem niti slučajno ni možno.
Mi smo ga letos ponovno naoljili po šestih letih. Od kje nekaterim, da ga je potrebno veckrat letno?
Tiste, ki zanima razlika med lakiranim in med oljenim….Restavracija Spar v BTC je pred prenovo imela lakiran kant (tehno) hrast, sedaj po prenovi (to je tudi ze nekaj let), pa ima ta isti parket naoljen. Razlika je ocitna. Lakiran se je tako grdo obrabil, da je bil ze zelo obupno za pogledati, naoljen pa ostaja isti. Moje mnenje je, da je mnogo bolj trpezen naoljen, sploh ce je velika frekvenca. Ce pa imas lakiranega in prekritega s polno tepihi in se vedno sezuvas in je frekvenca majhna, potem je vseeno. Lp
Definitivno oljen. Imam ga 3 leta, ga ne menjam za nič na svetu.
Oljim ga 1x na leto ali pa še to ne … sicer pa oljenje ni nič strašnega; na cunjo nanašaš olje in brišeš kot bi bila voda. Edino vonj je takrat malo bolj oster oz meni ni všeč, tako da to naredim pred prostim vikendom in grem za kakšen dan ven iz stanovanja.
Bistvena razlika je, da po oljenem parketu z lahkoto hodiš bos in je topel oz ni tistega mrzlega občutka. Če se slučajno kaj polije je pa fino takoj pobrisati, da se ne vpije (meni se je tudi že cviček, pa se nič ne pozna).
Mi smo ravno danes hrastov parket premazali z oljem, pa je prišel čisto preveč rdečkast, temen in rustikalen, kar nas zelo moti, ker smo izbrali brezbarvno olje in je zdaj soba videti čisto drugače, kot pred tem, ko je bil ta isti parket lakiran. Če bi to vedela bi ga zagotovo raje ponovno lakirala.