Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Lakiranje parketa

Lakiranje parketa

Sama bi polakirala klasičen parket hrast, lužen na oreh. Parket je bil pred 10 leti na novo položen in 3x lakiran s poliuretanskim lakom. Spet bi ga polakirala z enekim poliuretanskim lakom, brez brušenja. Parket ni uničen, izgubil je le lesk. Ne želim ga brusit, ker nimam kam spravit pohištva. Ne fovorite mi, kako moram parket najprej zbrusit. Obsaja sigurno varianta, ki se v sili lahko izpelje. Prosim za pomoč. Hvala.

Lahko lakiraš btez brušenja, ampak to je pač packarija, ki ima za posledico lahko tudi, da ti bo lak ponekod popokal

Seveda lahko eksperimentiraš.

Vendar pazi, da izbereš sijajni lak ,ki je prav tako na poliuretantski osnovi,saj je pomembno,da ti lak ne nabrekne zaradi reakcije,ki nastane zaradi nekompatibilnosti laka.

Priporočam ti,da prvo narediš preizkus na kakšnem delu,kjer morebitne napake ne bi bile zelo vidne.

Prosim povejte mi še, s čim se je najboljše lotit lakiranja. A je tu gor tudi kak strokovnjak, ki se na lake spozna. Je morda že kdo delal, kaj takega?

Najlažje in najbolj enakomerno bo# z valjčkom, kot za beljenje sten.

Ne bi lakirala parket brez brusenja, meni je to nekaj na pol narejeno.

Najprej bi ga dobro spolirala, ce ne bi bila zadovoljna s sijajem in bi me se vedno motilo, bi cez parket polozila tanek vinil.

Parket bo star letos komaj 10.let.in je krasen. Le sveti se je, je popolnoma mat. Bil pa je visoki sijaj. Zdaj ga moram non stop mazati z polišem.

No,zdaj si povedala bistvo tistega,kar sem se bala -da ga mažeš s polišem.

Tvoj parket je bil očitno lakiran z mat ali polsvetlečim lakom-katerim nam nisi zaupala,verjetno pa tudi  ne veš.

Tudi to,da je lak poliuretantski morda ni najbolj točen podatek in se ti samo zdi.

Parket si že očitno neštetokrat premazala z emulzijo,sloj na sloj.

In prvo,kar bi morala narediti je temeljito odstraniti emulzijo z zato namenjenimi odstranjevalci emulzij.

Drugo.

Če veš s katerim lakom je bil parket lakiran, je najbolje kupiti isti lak v sijaj izvedbi,oziroma lak,ki se bo ujemal s prvotnim glede na vrsto .

Sama za lakiranje uporabljam  malo širši čopič,s katerim se  z nežnim pritiskom nanaša lak tako,da je površina enakomerno namazana.Lahko pa uporabiš tudi valjček.

Izkušnje imam predvsem z lakom Sinteco,vendar ti ga ne priporočam,ker je kislinski lak in ima močan vonj,ki zgine šele po mesecu dni,

je pa res,da ima parket,ki sem ga lakirala pred nekaj leti še vedno brezhiben sijaj.

Trenutno pa eksperimentiram z  lakom na vodni osnovi,ki je brez vonja in je namenjen za notranje prostore in ni namenski lak  za parket.

To je Belinka Interier tako nekako,pakiran v oranžne kantice po 1l.

Z lazurami iz te serije imam zelo dobre izkušnje,saj sem z njimi tonirala lamelni parket v kuhinji.

Zato sem se odločila ,da bom za vrhnji zaključni sloj uporabila lak Interier,saj se je testni vzorec,ki sem ga pred časom naredila zelo dobro obnesel.

Tudi pri tebi je mogoče potreben samo manjši eksperiment.

 

 

 

 

 

 

 

Objava čaka odobritev

Ja. Jes.

Živjo, ženskda ženski, hbsla za tvoja razmi#ljanja. 

Vse sem povedala tako kot je. Klasičen masivni parket hrast (21 cm) je bil položen in lužen na oreh. Potem je bil prelakiran s smrdečim poliuretanskim svetlečim lakom. 3x.parket se je zelo sveti. Zdaj po 10 letih je zgubil lesk. V stanovanju imam 4 muce in psa. Parket je postal čisto mat. Rada bi se izognila brušenju, ker si tega ne morem privoščiti. Nimam kam dati pohištva.

 

New Report

Close