Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Laparoskopija (ciste). Je katera že imelaa???

Laparoskopija (ciste). Je katera že imelaa???

Zdravo!

Stara sem 22 let. Nimam še otrok. Danes izvedla, da bom mogla na laparoskopsko odstranitev VODENE ciste na jajčniku, me zanima, je katera že dala ta proces skozi? Mene zeeelooooooo zeloooo skrbi. Čeprav vse pravijo, da ni nič takega. Najhujše je to, da moraš biti v splošni anasteziji. Je to res? Sama že preden imam kak pregled sem 2 dni pred tem čisto nervozna…. ko mi pristisk/pulz merijo mam pulz vedno zelooo visok, saj me je strah, tresem se… zgleda da imam strah pred doktarji :D.. se pravi, če imam tak strah pred samim pregledom, kaj bo šele pred operacijo!!!! Strah me je, da se med operacijo kaj zatakne in da se potem nebi več zbudila! Sem grozna ane?!! Bo pa tole moja prva operacija tako, da prosim, ne preveč na grdo z mano 😀

Najprej moram dat kri za tumorske markerje?!! Prosmm?!!! Tumorske?? pa saj nimam tumorja 🙁 …moja G rekla, da je to normal postopek,…nič drugega….

Odločam se, da bi poseg opravila na ginekološki v Ljubljani. (moja gineko.je v Postojni)..tako da lahko izbiram med Postojno (zelo hvalijo dr.Likarja) ali pa Ljubljano.

Tkole, prosim Vas dame, da se razpišete… kakšne so vaše izkušnje! 🙂

Dala skozi… ma lej rutinska operacija je to. Zaspiš in to je to. Po operaciji oz. ko sem se prebujala sem bila precej zadeta od anestezije…ampak to je normalno. Imaš 4 čisto majhne brazgotine po operaciji…pa meni se je še ene 3 dni malo vrtelo, tako da počivaj vsaj 1 teden. Mene so operirali v Ljubljani v stari porodnišnici in sem bila kar zadovoljna z osebjem in pristopom..za Postojno ne vem.
Pa pobrij se spodaj..če ne te bodo tam :/
Če te še kaj zanima pa vprašaj 🙂

Bila sem na posegu v Ljubljani.. Me je tudi bilo strah na smrt. Vendar so vsi zelo, zelo prijazni, in sem preživela. Kar pogumno, ni tako hudo. Pred posegom dobiš tableto za umiritev (aporine), tako, da si čisto umirjena. Tudi jaz sem bila prvič pod narkozo. V glavnem ni strahu, da bi se kaj zapletlo. Molitev zelo pomaga. Meni je.
Jaz sem ostala notri en dan po posegu. Sem imela pa laporo+histero. Nikar se ne vzemirjaj, jaz če bi vedela, da bo tko na izi, se ne bi nič sekirala. Moraš pa strogo mirovat 14 dni po posegu.Da ti šivi ne popokajo.
Srečno!!!

Zbudila se bos stoposto. 85 let stare mamce se zbudijo, da se ti ne bi? Vzeli ti bodo markerja Ca 125 in He4. Ce bosta povisana, te bodo pred operacijo prosili, da podpises, da dovolus odvzem jajcnika. Je pa verjetnost, da gre za rak jajcnikov, zelo majhna. Seveda pa obstaja in zato je prav, da so na vse pozorni.

Pa nic panike zaradi tumorskih markerjev, tak je pač postopek. Meni jih je G takoj pregledat dala, ko je našla cisto.

Kako dolgo pa ze imaš cisto? Se veča, da so se odločili za operacijo?

Možnost za raka pri tej starosti in pri vodeni cisti je res minimalna. Tumorski markerji pa so lahko povišani tudi zaradi hormonskih sprememb (ciklus) in zato niso diagn.sredstvo.

živjo 🙂 prvič sem izvedela zanjo maja lani. bila velika 5x5cm rekli da bomo počakali če bo sama izginila. avgusta imela potem pregled v postojni pr dr.Likarju…še vedno je bila 5x5cm velika..in so sper tekli, da ni nujna operacija :).. zato sem počakala… sedaj pa ker je cista še vedno tam in še vedno 5x5cm sem se odločila, da zdaj pa res na operacijo 🙂 …. tako, da ne raste nič 🙂 baje, da je to dobro. pravijo pa, da je boljše, da jo odstranijo, da bi potem imela mir.

js sem tut dala to operacijo skos pri 17letih..isto na jajcniku..neki se je med op. se zakompliciralo tako,da so vsebino ciste,ki se jim je razlila v trebusni votlini,zgali:)wtf!? ampak vse drugace je blo ok,nic me ni bolelo,zbudla sem se,mela en sivcek vec.izpadli so po pribl. mesecu dni..aja moja je bila 8×8. nic skrbet vse bo gut:)

živjo 🙂 prvič sem izvedela zanjo maja lani. bila velika 5x5cm rekli da bomo počakali če bo sama izginila. avgusta imela potem pregled v postojni pr dr.Likarju…še vedno je bila 5x5cm velika..in so sper tekli, da ni nujna operacija :).. zato sem počakala… sedaj pa ker je cista še vedno tam in še vedno 5x5cm sem se odločila, da zdaj pa res na operacijo 🙂 …. tako, da ne raste nič 🙂 baje, da je to dobro. pravijo pa, da je boljše, da jo odstranijo, da bi potem imela mir.[/quote]

Aha, zato vprasam, ker meni je bilo rečeno, da ciste, manjše od 5 cm, pustijo na miru in jih samo spremljajo. Ce cista ne raste, je vse ok. Dobro opravi!

Možnost za raka pri tej starosti in pri vodeni cisti je res minimalna. Tumorski markerji pa so lahko povišani tudi zaradi hormonskih sprememb (ciklus) in zato niso diagn.sredstvo.[/quote]

Res minimalna, ampak žal obstaja. Pred dvema letoma sem spoznala 19 let staro deklico, ki je imela rak jajčnikov v 4. stadiju, torej zadnjem. Zato so pač previdni. Markerji so lahko povišani zaradi marsičesa, tudi okužbe, ovulacijo, marsičesa, ampak če pa so povišani so še malo bolj pozorni. Ko imajo žensko na operacijski mizi, potem pogledajo s hladnim rezom ali kako se že reče.

Možnost za raka pri tej starosti in pri vodeni cisti je res minimalna. Tumorski markerji pa so lahko povišani tudi zaradi hormonskih sprememb (ciklus) in zato niso diagn.sredstvo.[/quote]

Res minimalna, ampak žal obstaja. Pred dvema letoma sem spoznala 19 let staro deklico, ki je imela rak jajčnikov v 4. stadiju, torej zadnjem. Zato so pač previdni. Markerji so lahko povišani zaradi marsičesa, tudi okužbe, ovulacijo, marsičesa, ampak če pa so povišani so še malo bolj pozorni. Ko imajo žensko na operacijski mizi, potem pogledajo s hladnim rezom ali kako se že reče.[/quote]

ojoj… kaj je bilo potem z njo? so rešili? … ma jaz upam, da je vse ok.. nič me ne boli… pa to, tko da sklepam, da nimam lih tumorja no..upam 🙁 nazadnje so bili markerji OK.

Res minimalna, ampak žal obstaja. Pred dvema letoma sem spoznala 19 let staro deklico, ki je imela rak jajčnikov v 4. stadiju, torej zadnjem. Zato so pač previdni. Markerji so lahko povišani zaradi marsičesa, tudi okužbe, ovulacijo, marsičesa, ampak če pa so povišani so še malo bolj pozorni. Ko imajo žensko na operacijski mizi, potem pogledajo s hladnim rezom ali kako se že reče.[/quote]

ojoj… kaj je bilo potem z njo? so rešili? … ma jaz upam, da je vse ok.. nič me ne boli… pa to, tko da sklepam, da nimam lih tumorja no..upam 🙁 nazadnje so bili markerji OK.[/quote]

Kaj je danes z njo, ne vem, upam, da je še živa, verjamem, da je. Ko sem jo jaz spoznala, so ji odstranili vse, jajčnike, maternico, slepič, še cel kup stvari notri. In šla je na kemoterapijo. Statistično gledano je bila njena prognoza slaba, ampak medicina napreduje, se da narediti že marsikaj in prepričana sem, da so naredili vse, kar se je dalo.

Kot sem ti napisala, je verjetno za kaj takšnega res zelo minimalna. Večina raka na jajčnikih se pojavi tam po 50. letu starosti, mogoče še bolje 60.

Operacija pa naj te nič ne skrbi. Je logično, da te je strah, jaz sem se pred prvo operacijo tresla kot šiba na vodi. Zdaj jih imam že kar nekaj za sabo in se več ne bi bala. Kot ti je nekdo zgoraj napisal, se stare mamice z hudo bolnim srcem zbudijo iz narkoze, se boš prav gotovo tudi ti.

ojoj… kaj je bilo potem z njo? so rešili? … ma jaz upam, da je vse ok.. nič me ne boli… pa to, tko da sklepam, da nimam lih tumorja no..upam 🙁 nazadnje so bili markerji OK.[/quote]

Kaj je danes z njo, ne vem, upam, da je še živa, verjamem, da je. Ko sem jo jaz spoznala, so ji odstranili vse, jajčnike, maternico, slepič, še cel kup stvari notri. In šla je na kemoterapijo. Statistično gledano je bila njena prognoza slaba, ampak medicina napreduje, se da narediti že marsikaj in prepričana sem, da so naredili vse, kar se je dalo.

Kot sem ti napisala, je verjetno za kaj takšnega res zelo minimalna. Večina raka na jajčnikih se pojavi tam po 50. letu starosti, mogoče še bolje 60.

Operacija pa naj te nič ne skrbi. Je logično, da te je strah, jaz sem se pred prvo operacijo tresla kot šiba na vodi. Zdaj jih imam že kar nekaj za sabo in se več ne bi bala. Kot ti je nekdo zgoraj napisal, se stare mamice z hudo bolnim srcem zbudijo iz narkoze, se boš prav gotovo tudi ti.[/quote]

najlepša hvala vsem!

Sem imela laparoskopijo lansko leto, sicer je bila urgentna, ker je med čakanjem(2mesečnim) na operacijo, prišlo do torzije jajčnika, tega si pa ne želiš, ker so bile bolečine res ubijalske, ni pomagala nobena infuzija, niti karkoli drugega, pa še to me je zgrabilo zvečer, da sem morala čakati do jutra nma operacijo, saj se ponoči niso upali operirati, ker so iz preventive zaradi mojih drugih težav morali čakati na neke izvide…
uglavnem, dokler imaš normalne pogoje za laparoskopijo, se ti ni treba ničesar bati, res ne, ker so itak profesionalci, mene je operiral dr. Kobal na ginekološki v Lj, in sem vesela, da je bilo tako….
Pred operacijo mi niso niti delali klistirja oz dali odvajal, ne nič, ker ni bilo potrebno, če te skrbi zaradi tega, se lahko dogovoriš tudi tako, da ti dajo odvajala za domov, in ti prideš naslednji dan prečiščena na operacijo, sestre so zelo prijazne, ampak res zelo, jaz sem se počutila kot v hotelu, ne v bolnišnici…
je malo neprijetno, ko imaš še dren po operaciji svtavljen, pa se ne moreš ravno sproščeno gibati, šivi niso nič takega, vsaj meni niso bili…malo počivaš še kak teden pa je ok.
V glavnem, kar pogumno, ne se bati….

Dekleta, se eno vprasanje 🙂
Kaksne vrednosti za tumorske markerje so se ok? Nazadnje so rekli, da je bilo vse ok.. Nism pa stevilk gledala… Nekje sem pa zasledila da Ca-125 < od 35.... Nevem pa nito tocno katere bode vse pogledali... Rekli so da ko grem dat kri (grem samoplacnisko) da naj recem za tumorske markerje...

Živjo! … ker bom šla odvzet kri samoplačniško, moja G pa je rekla, da naj v labaratorjiu rečem, da vzamejo kri za tumorske markerje. Vem, da jih je več vrst… mislim, da so mi 1. vzeli samo Ca-125 …. in sedaj tja kamor bom šla vzet kri imajo Ca-125, tega He4 pa ne ….

ali veš mogoče v čem je razlika? 🙂

HVALA!

New Report

Close