Laserska odstranitev dioptrije
Odločam se za odstranitev dioptrije z laserjem. Moja dioptrija je -1,5 brez kakšnih posebnosti. Enaka je že tri leta, očala nosim pa že 12 let. Začelo se je z -0,50, danes je -1,5 (ravno toliko, da brez očal ne morem bit). Pred nosečnostjo sem nosila kontaktne leče (tudi za v službo-delam za računalnikom) in ni bilo nobenih težav z suhostjo. Ko sem bila na porodniški, so mi očala postala bolj priročna in kar naenkrat leč ne morem več nosit, saj mi zelo izsušijo oko. Prosim vse tiste, ki ste se odločili za poseg, da delite izkušnje z mano. Od vseh ponudb in referenc, sem že skoraj doktorirala. Imela sem željo, da bi poseg opravila v Sloveniji (Morela, Irman), vendar nimajo najboljših referenc in tudi cenovno niso najbolj ugodni (kar preberem na forumih). Zelo rada bi podprla slovensko gospodarstvo, vendar me nekak najbolj prepriča Optika Express v Zagrebu, kjer imajo najbolj sodobne laserje. Je že bil kdo tam na posegu? Kako je po posegu in z delom za računalnikom? Priznam, strah me je… Oči so le oči… in tu si napačne odločitve ne smem privoščit, prav tako mora poseg uspeti. Delite izkušnje z mano. Hvala!
Ce bo uspelo bo tole bolj aktualno:
http://time.com/3894170/bionic-eye/
Ti se moras pa odlociti zase. Lahko imas pa ocala se naprej tudi to je opcija.
Ne čisto iz prve roke, ampak skoraj.
Moja sodelavka je bila cca 3 leta nazaj v Novem mestu, ima poleg dioptrije še cel kup enih drugih težav (med drugim pritisk), in je izredno zadovoljna. Skeširala se sicer je kar pošteno (mislim, da je celo kredit vzela), ampak vse ostalo super. Če me spomin ne vara, je bila doma en teden, potem pa je prišla v službo.
Ob tako nizki dioptriji, ki skoraj ni omembe vredna, ne bi jaz šla na operacijo.
Imam bistveno višjo dioptrijo (ko nosim očala imam vseeno -2, se pravi, da vidim z očali slabše kot ti brez očal) pa ne grem brezglavo na operacijo. Sem bila že na pregledih pa zdravnik sam opozori, da operacijo niso 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in da je treba o tem dobro razmisliti. Seveda, če je pošten zdravnik, ki mu ne gre le za zaslužek.
Tudi mene so motila, ampak zaradi tega, ker se mi je zdelo, da svet gledam skozi “okvirje” – ki se vidijo, ker so pač v vidnem spektru, pa če hočeš ali ne. Pa sem imela vse od tankih okvirjev, debelih okvirjev, vsi pa so bili plastični in tako zanemarljivo “težki”. potem pa sem si leto nazaj kupila očala brez okvirjev – MILINA, ti rečem. Izjemno lahka očala, okvirji se ne vidijo, ker jih ni in me potemtakem ne motijo, zdaj imam očala precej več na nosu kot prej, v pogovoru z drugumi jih ne snemam, ker imam sliko brez motenj… res fajn. poskusi. Imam pa podobro dioptrijo kot ti. Pa še vizualno me ne spremenijo, ker so res minimalistična s samo lečami brze okvirjev. Ampak prej sem hotela biti “modna”, zdaj pa sem ugotovila, da je to veliko bolje. Ker tudi ko dam dol očala, še vedno vsi vedo, kdo sem in jim nisem čudna brez očal.
Praviš, da ti leče izsušijo oko. Kaj pa, če bi poskusila s kaplicami za oko, da jih navlažijo?
Glede na tvojo dioptrijo, ki ni velika (jaz imam -3,50), bi jaz poskusila različne leče in kapljice, ni vrag, da nekaj ne bi ustrezalo.
Jaz imam mehke leče že 20 let, nobenih težav, vidno polje je boljše kot z očali. Tudi med obema nosečnostima sem nosila očala (zaradi praktičnosti), potem pa takoj spet prešaltala na leče.
LP
To, da vsi orftalmologi nosijo očala, je traparija. Konec koncev se je operiral tudi lastnik Svijetlosti.
Kroži vse sorte zgodbic in strašenj pred operacijo, sem jih brala tudi sama. Ampak moraš vedeti, da ljudje pretiravajo (sploh v Ameriki), ker so v igri tožbe za velike denarje. Jaz sem bila do konca zmedena, ko sem to brala, se stokrat premislila, ker je izgledalo res grozno.. Pa da po operaciji oslepiš??? Kako, od česa?
Decembra sem se opogumila, ker so moje oči po 20 letih začele zavračati leče, očal pa videt več nisem mogla. Odločila sem se za Optical Express, so bili takrat kar agresivni z reklamo. Šla na pregled, operacijo.
Najboljša odločitev v mojem življenju!!!!!!!!!!!! Iz minus 5, s samo 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vidom na levem očesu sem praktično na nuli. Vid perfekten, stanje zdaj perfektno. Najbolj me je bilo strah, ker delam tudi po 10 ur na dan za računalnikom. Nobenega problema! Za računalnik sem se usedla že naslednji dan. TV sem gledala že prvi dan (po treh urah počitka) Sem pa plačala dražjo metodo, ker mi je bilo zelo pomembno, da vidim dobro takoj, ne po 14 dneh. Par mesecev sem si dajala kapljice, potem pa sem nehala, ker ni bil toliko problem suhosti, ampak utrujenosti oči po celem dnevu. To je minilo. Danes je, kot da operacije nisem imela, samo vidim kot sokol.
Skratka, zdaj lahko povem, da v zvezi s temi operacijami pišejo take nebuloze, da glava peče. Odločiti se mora pa seveda vsak sam. Jaz poznam veliko uspešnih zgodb, pa niti ene neuspešne. Samo vsake toliko prikoži do mene kakšna zgodbica o “nekom, ki je oslepel”. Ponavadi v stilu: moja znanka, un pozna enega, bratranec v petnajstem kolenu … Kot urbana legenda.
Sori za dolgoveznost. Upam, da kaj pomaga.
Jaz sem bil lani pri dr. Irmanu. Pred tem si cca 10 let bral in kolebal kam in če sploh it. Dioptrija -3 in precej cilindra. Po posegu bil doma 3 tedne, me je motila svetloba, leto in pol po posegu brez očal, tudi avto. Ostala dioptrija -0.25 na enem na drugem pa je 0.0.
Nasvet…. izberite si nekoga ki mu zaupate, lahko greste k večim na pregled in se potem odločite kdo vam je bolj zaupanja vreden, recimo en mi je že po telefonu rekel da se vse da in da ni panike, v Svjetlosti so kolegu predlagali da mu poštimajo eno oko za na blizu in eno za daleč-….. Meni je Irman povedal da mi ne garantira 0.0 da pa bo defenitivno bolje, če bi šla na nož do 0.0 bi potem lahko imel pa očala za blizu.
Kar se denarja tiče, v atvo in stene ga gre neomejeno… zase pa smo škrti.
S tako nizko dioptrijo jaz tudi ne bi šla. Tudi po operaciji vid namreč ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Lahko ti ostane do 0.5 ali celo 1 minusa ali plusa, tako da se ti lahko zgodi, da boš plačala za rezultat, ki ne bo omembe vreden. Poleg tega je suho oko ravno stranski učinek laserske operacije. Mnogo tistih, ki so se tej operaciji podvrgli, ima težave s suhimi očmi in solzenjem ter bleščanjem pri nočni vožnji. To so najpogostejši stranski učinki. Najhujši in najredkejši pa je seveda slepota.
Napisala sem da večina oftalmologov nosi očala ne vsi. Me veseli da poznaš same pozitivne zgodbe, jaz poznam večino z negativnimi ali delno negativnimi izkušnjami. Meni ne pade na misel operacija pa imam skupaj s cilindri dioptrijo čez -9. Kakor si dejal, odločiti se mora vsak sam. Ni pa vse tako pozitivno kot želijo nekateri prikazati.
Napisala sem da večina oftalmologov nosi očala ne vsi. Me veseli da poznaš same pozitivne zgodbe, jaz poznam večino z negativnimi ali delno negativnimi izkušnjami. Meni ne pade na misel operacija pa imam skupaj s cilindri dioptrijo čez -9. Kakor si dejal, odločiti se mora vsak sam. Ni pa vse tako pozitivno kot želijo nekateri prikazati.[/quote]
Ne pa tudi negativno. Zanimivo, da ti postaš same negativne zgodbe ob trumi operiranih zadnje čase. Sem dala že nekaj oftalmologov skozi, saj nosim očala že od otroštva, pa se ne spomnim enega z očali. Imam tudi prijatelja oftalmologa, pa mi operacije ni odsvetoval. 5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} je ljudi s stranskimi učinki, statistika je znana. Pri tebi so pa kar vsi nezadovoljni? Vau!
Napisala sem da večina oftalmologov nosi očala ne vsi. Me veseli da poznaš same pozitivne zgodbe, jaz poznam večino z negativnimi ali delno negativnimi izkušnjami. Meni ne pade na misel operacija pa imam skupaj s cilindri dioptrijo čez -9. Kakor si dejal, odločiti se mora vsak sam. Ni pa vse tako pozitivno kot želijo nekateri prikazati.[/quote]
Ne pa tudi negativno. Zanimivo, da ti postaš same negativne zgodbe ob trumi operiranih zadnje čase. Sem dala že nekaj oftalmologov skozi, saj nosim očala že od otroštva, pa se ne spomnim enega z očali. Imam tudi prijatelja oftalmologa, pa mi operacije ni odsvetoval. 5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} je ljudi s stranskimi učinki, statistika je znana. Pri tebi so pa kar vsi nezadovoljni? Vau![/quote]
Tudi jaz imam očala od otroštva in sem spoznala kar nekaj oftalmologov in med njimi jih je bilo cca 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ki so nosili očala. Nek razlog že mora biti.
Nikjer nisem zapisala da so vsi nezadovoljni, je pa dejstvo da jih poznam več nezadovoljnih kot pa zadovoljnih. Če je pri tebi poseg uspel 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} to še ne pomeni da je pri vseh. Tudi občutljivost očesa na močno svetlobo, ščemenje v njem, pretirano suho oko, solzenje,…so posledice tega posega. Da o najhujši posledici – slepoti – niti ne govorimo.
Ne pa tudi negativno. Zanimivo, da ti postaš same negativne zgodbe ob trumi operiranih zadnje čase. Sem dala že nekaj oftalmologov skozi, saj nosim očala že od otroštva, pa se ne spomnim enega z očali. Imam tudi prijatelja oftalmologa, pa mi operacije ni odsvetoval. 5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} je ljudi s stranskimi učinki, statistika je znana. Pri tebi so pa kar vsi nezadovoljni? Vau![/quote]
Tudi jaz imam očala od otroštva in sem spoznala kar nekaj oftalmologov in med njimi jih je bilo cca 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ki so nosili očala. Nek razlog že mora biti.
Nikjer nisem zapisala da so vsi nezadovoljni, je pa dejstvo da jih poznam več nezadovoljnih kot pa zadovoljnih. Če je pri tebi poseg uspel 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} to še ne pomeni da je pri vseh. Tudi občutljivost očesa na močno svetlobo, ščemenje v njem, pretirano suho oko, solzenje,…so posledice tega posega. Da o najhujši posledici – slepoti – niti ne govorimo.[/quote]
A 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}? A si delala statistiko? :))) Evo, moj okust zdajšnji, moj prejšnji, še moj prejšnji trije različni okulisti od otrok – 0 očal. Kaj čmo pa zdaj s to statistiko?
Stranski učinki po operacijo znani, statistika v zvezi s tem tudi. Ne vem, kaj ni jasno. Imaš pač srečo, da poznaš vseh 5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nezadovoljnih.
bila pred dobrim mesecem v optical express. to o oselpitvah je larifari, antipropaganda. mi je zdravnik takoj povedal, da oslepet ne morem, ker on ne spreminja vida, ampak dioptrijo. v glavnema iz -5 zdaj vidim brez ocal. malo se imam tezav z blescanjem. na soncu vidim perfektno.
v preteklosti sem imela veliko tezav s suhimi ocmi, ravno zaradi tega sem bila prisiljena opustiti lece, ampak z ocali nisem zdrzala, neglede na to kaksna so bila. sem pricakovala,da bodo suhe oci po operaciji velik problem- ne morem sicer verjet, ampak je ravno obratno, obcutek suhih oci je res minimalen.
tudi to da se zdravniki ne dajo operirat je informacija, ki je drzala pred 20 leti. z novimi tehnologijami je vse drugace, na to temo je napisan tudi clanek v angleskem jeziku, ki sem ga nekje na netu nasla, da ta mit krozi. drugace je doktorica pri morela okulistih operirala svojega moza… zdaj pa sestejte…
No, dejansko je oslepitev v milijoninki procenta možna, če se naredi strdek. To je napisano celo v tistih papirjih, ki ti jih dajo. Sigurno na ne more vsak poznati nekoga, ki je oslepel, ker je to res redko redko. Pri nas naj bi celo živel nekdo, ki je oslepel na obe očesi. Ga nihče osebno ne pozna, ampak vsi pa ti vedo to povedati, ko omeniš operacijo. In poznajo nekoga, ki ga pozna.