Lastnemu otroku ne znam pomagati
Zadnje mesece z zaskrbljenostjo opazujem svojo hčerko. Vedno je bila nasmejana, družabna in polna energije, zdaj pa je popolnoma drugačna. Noče več hoditi v šolo, izogiba se prijateljem, zapira se v svojo sobo in nikomur ne zaupa. Ko jo vprašam, kaj se dogaja, me le pogled z žalostnimi očmi.Edino, kar jo še drži pokonci, je šport. Trenirala ga je od tretjega leta in še vedno vztraja, čeprav vidim, da tudi tam ni več tista, ki je nekoč bila. V šoli je močno popustila, ocene so padle, učitelji me opozarjajo, da ni več motivirana. A nikomur ne pove, kaj jo teži.
Kot mama sem obupana. Poskušam ji stati ob strani, a počutim se nemočno. Prosim vse, ki so kdaj doživeli kaj podobnega, za nasvet. Kaj se dogaja z mojo hčerko? Kako ji lahko pomagam?
Rada bi ti pomagala, a sem tudi sama v hudih skrbeh za svoja otroka, ki sta tudi že starša. Nekoč smo izgubili tisto čvrsto vez, ki se nikoli ne da zaceliti, zato, če je hči stara manj kot 15 let hitro poišči pomoč pri strokovnjaku in vztrajaj, če ti bo uspelo spet vzpostaviti vez. Ostani povezana in naj ti ne bo nič na svetu važnejšega od te vezi. In ko bo dovolj stara sporazumno zrahljajta vez. Dajta si prostor.
Spet manjka ključen podatek in to je hčerina starost. Ker vemo, da so razlike v razvoju ,pri najstnikih je razlika med 12, 13 letnico in med 16, 17- letnico, kajne…torej nimamo kaj…lahko je spolno nadlegovanje, zloraba, kaj prek spleta, izsiljevanje …nesrečna zaljubljenost, šola niti ne …Tu je ključno zaupanje, ki se je pri vama nekje izgubilo…Srečno.
Moj otrok je imel tako stisko, da se je smopoškodoval velikokrat. Še danes ne vem za kaj je šlo. Nisem mu znala pomagati in on tudi pomoči ni želel sprejeti. Še danes, ko je moj otrok mlajši odrasel se ne samopoškoduje več, vem pa da mu pomoč ne bi škodovala, ki jo še vedno odklanja in mene ob tem še vedno boli srce. Govorila z nešteto terapevti in pri vseh dobila enaki odgovor, da brez otroka ni mogoče narediti nič.