Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Lastniki sončnih elektrarn, kako je zdej?

Lastniki sončnih elektrarn, kako je zdej?

No, saj poznate rek – ni zastonj kosila. Subvencije mora država nekako dobiti nazaj, a ne.

Prej konstantno nekaj čez 10 evrov,ta za oktober pa 2 evra manj.

Odgovor na objavo uporabnika
vrtnica778, 15.11.2024 ob 09:08

Prejšnji mesec 10,92€, za oktober 10,00€.

Lanski oktober pa 180€:-))

Ah, vrtnica, kakšen pa je vložek v sončno elektrarno? Si to zmogla zaračunati?

Kaj se usajate nasprotniki elektrarn ? Vsi bi jih imeli, če bi si jih lahko privoščili. Tako pa vas daje zavist. Naš izračun je tak: prej smo za el. plačevali cca. 110 € mesečno in za ogrevanje malo pod 2.000 letno. Tudi, če nam zvišajo omrežnino, bomo na boljšem. In praktično nobenega dela, razen termostat. Elektrarno imamo pet let in je odplačana. Imamo pač denar.

Si pa eno omelo ti ta zadnji post. Če vsi pravite, da ste z investicijo v plusu, ko odplačujete. Kakšno vezo ima to potem s tem, kdo si jo lahko privošči?? Vsak si jo lahko. Oz. res velika večina. Kredit za 10 jurjev dobiš mimgrede preko telefona. Fora je sam v tem, ker se večini ne ljubi v to inštalacijo, nekateri pa imajo pomisleke zaradi požarne varnosti in sevanja.

Omelo, 15.11.2024 ob 19:51

Si pa eno omelo ti ta zadnji post. Če vsi pravite, da ste z investicijo v plusu, ko odplačujete. Kakšno vezo ima to potem s tem, kdo si jo lahko privošči?? Vsak si jo lahko. Oz. res velika večina. Kredit za 10 jurjev dobiš mimgrede preko telefona. Fora je sam v tem, ker se večini ne ljubi v to inštalacijo, nekateri pa imajo pomisleke zaradi požarne varnosti in sevanja.

Elektrarna in toplotna sta bili 30.000. Ne govori, da si jo čisto vsak lahko privošči. In, da je nimajo zaradi in inštalacij. V treh dneh je bila zmontirana in delujoča. Prišli, naredili, vklopili in odšli. Drugi mesec je en panel slabo deloval. Prišli in zamenjali. Vsako leto pridejo narediti brezplačen pregled. Skratka, z ogrevanjem nimamo čisto nobenega dela.

Aja? 30 jurjev? Kako potem una tle zgoraj piše, da ima obrok za investicijo 160 eur na 7 let? To je cca 13 jurjev.

Kdo zdaj laže??

@rina689, so vas pa orng nategnil, če ima @bogpomagaj več kot pol cenej!

Ona bo že po 7 letih v čistem plusu, ti pa šele čez dodatnih 10?

Ups 🤭

rina689, 15.11.2024 ob 19:39

Kaj se usajate nasprotniki elektrarn ? Vsi bi jih imeli, če bi si jih lahko privoščili. Tako pa vas daje zavist. Naš izračun je tak: prej smo za el. plačevali cca. 110 € mesečno in za ogrevanje malo pod 2.000 letno. Tudi, če nam zvišajo omrežnino, bomo na boljšem. In praktično nobenega dela, razen termostat. Elektrarno imamo pet let in je odplačana. Imamo pač denar.

Jah, jaz sem sama, pa imam račun 50- 60 eur. Meni se ne splača, pa govori da sem zavistna ali karkoli hočeš, izračun mi pokaže da se mi ne.

Ne, elektrarne ne moremo imeti vsi, oziroma vas jo ima zelo malo, ker je omrežje preslabo. Zato nismo dobili dovoljenja. Zalogovnik in neodvisnost od javnega omrežja  bi nam investicijo tako podražal, da o tem sploh nismo razmišljali.

😆, 15.11.2024 ob 21:09

@rina689, so vas pa orng nategnil, če ima @bogpomagaj več kot pol cenej!

Ona bo že po 7 letih v čistem plusu, ti pa šele čez dodatnih 10?

Ups 🤭

Jaz sem napisala samo za elektrarno, ker nismo investirali v oboje hkrati (toplotno črpalko smo kupili že 2 leti prej, ker smo morali zamenjati dotrajano peč na olje, potem pa smo po izračunih in posvetih šli še v investicijo za elektrarno).

Tako, da smo za toplotno z upoštevanim eko skladom odšteli cca 7000€, za elektrarno 2 leti kasneje pa smo plačali 2000€ pologa, ostalo na obroke 160€/mesečno.

Jaz v vzdržnost sončnih elektrarn ne verjamem. Pri nas. V Maroku pa. Pri nas je sonca enostavno premalo, pa še vsake toliko se kakšna elektrarna vname.

Potrpte malo. Bodo kmalu poštudiral nov subvencioniran nateg. Boste takoj pograbili. Pograbili ste plin in plinohrame. Pograbi ste toplotne črpalke. Pa IR panele. Pa sončne panele….☝️😁Morda na vodik. Na veter.☝️😂

Netmetering, sončnica 10,5 kW, ogrevanje s toplotno črpalko. Prej plačeval pavšalno 9,21Eur,  sedaj dobil 12,19Eur (samo omrežnina, elektrika je seveda 0Eur)

Priključna moč 14kW,

dogovorjena moč Blok2 7,3kW

Blok3,4,5   7,7kW

Nič pretresljivega zaenkrat, je pa dogovorjena moč malenkost nizka.

Bomo videli januarja, ko bo najbolj mraz.

Sej, ta tema je bila že večkrat tuki. Treba je upoštevati investicijo od 20 do 30 jurjev, pa omrežnino, zavarovanje, morebiten servis. Če je števili sončnih dni ustrezno, moraš počakat na odobritev.

In potem seveda preračunaš, če se ti na tvojo porabo izplača. Za našo NEH, ki ima veliko oken obrnjenih na jug in veliko sončnih dni, bi bila to čista neumnost.

Prav tako za tiste, ki imajo svoj gozd za drva ali ta dobijo poceni. Nekdo, ki je danes star 40 let in da za drva recimo 1 jurja, se lahko s tem greje 20-30 let. Čez 30 let pa je vprašanje, kakšne energetske rešitve bodo aktualne takrat.

Je pa res nekaj – toplota iz TČ ne bo nikoli tako prijetna, kot tista iz lesa.

Poloznica za el prej 150eur

2 stanovanjska hisa + dopolnilna dejavnost

Soncna 14k

Subvencije 2k

elektricna pec 500 eur

drva iz lastnega gozda v najhladnejsih mesecih

Trenutno imamo se 3mwh v dobrem

pec na drva smo prizgali zakuriki ta teden

grejemo cel dan ker imamo doma 2 penzionista in otroke od 2eh dalje

se splaca?

Netmeteeing

Aja957, 15.11.2024 ob 21:04

Aja? 30 jurjev? Kako potem una tle zgoraj piše, da ima obrok za investicijo 160 eur na 7 let? To je cca 13 jurjev.

Kdo zdaj laže??

Ja pa saj niso vse enako, sveta preproščina. Naša je velika + močna toplotna, ker imamo veliko hišo. Oboje je stalo cca. 30.000.

New Report

Close