Lastniki sončnih elektrarn ne bi plačevali omrežnine… Vse bi zastonj…
Duška Godina ima popolnoma prav. Zakaj bi vsi drugi lastnikom sončnih elektrarn plačevali omrežnino. Naj si svojo elektriktriko, ki jo proizvedejo v sončnih dneh poleti shranijo v svoje hranilnike doma (seveda jih bodo lahko sami kupili), potem pa bodo lahko pozimi svoje TČ hranili iz tega vira…
Ne bo uporabe omrežja in omrežnina jim odpade…
Bravo gospa Godina, ne pustite se izsiljevati raznim Golobom, ki živijo na naš račun!
Itak848, 10.01.2025 ob 07:03
Plačali smo mi njim tudi močne subvencije za tiste električna čuda, to so pozabili zdaj, ko je treba kakšen evro vrnit prek omrežnine, prej so pa iz proračuna vlekli na tisoče evrov in bili vsi pametni ter zmagoslavni.
Elektroligarh jim je obljubljal vse zastonj, sedaj pa panika.
Naj si kupijo maksi hranilnike in bodo lahko vso električno energijo, ki so jo proizvedli poleti uporabljali čez zimo. Tako jim odpade strošek omrežnine!
sonček414, 10.01.2025 ob 07:36
ni dolgo tega ko so se hvalili da imajo električno kripo in TČ pa plačajo 15 evrov na mesec
In vse to kupljeno s pomočjo davkoplačevalskih subvencij. Takrat jih ni skrbelo za javne finance, davke in zadolževanje države, zdaj pa cvilijo o tem.
Rovtar_, 10.01.2025 ob 07:39
Ne bodi hudoben, zato ker lastniki sončnih elektrarn dajo višek svoje elektrike v omrežje in potem golob to elektriko prodaja drago naprej Avstrijcem in zasluži. A ti bi rad da golob in vlada 2x zaslužijo?
Hahahaha, kako pa tista elektrika preskoči naše odjemalce in pride do avstrijskih? A po kakšnem vzporedne omrežju, ki je napeljano direkt v tujino?
Zakaj je pri nas vse v pm. Zato ker smo kot narod imbecili. Zdaj drvarji in dizelaši privoščite lastnikom TČ, SE, EV višje položnice, čeprav smo od vsega vedno plačali takse, priklope, DDV. Ta denar se je seveda vedno porabil za nagrade itd, nikoli pa za nadgradnjo omrežja. Lastnikom očitate subvencije, se privoščljivo smehljate, obenem pa pozabljate na subvencionirane vrtce, malice, vozovnice, pa še marsikaj,
Ko bodo pa nabili nov davek na izpuste pri vozilih, kurjenju trdih goriv, pa še kaj, boste pa najbolj jamrali, druga stran pa se bo smejala.
Sploh ne gre za tistih 100€ več na mesec, ker mi ne pomenijo nič. Pokazal se je samo obraz nas državljanov, ki pa je vse prej kot lep
Deli in vladaj, nekateri še pač niste slišali za to.
Lepo, zelo lepo je razložila Godina v Odmevih. Ne gre za to, da bi kaznovali tiste, ki so investirali v sončne elektrarne, temveč za to, da so ti NAJVEČJI PORABNIKI. Pa spet ne zato, ker imajo sončno temveč zato, ker so si nabavili večje porabnike, kot so EV, el.kolesa itd.
Saj porabe elektrike še vedno ne bodo plačevali toliko, kot ostali, ampak nek prispevek pa za njih vendarle mora bit mal višji, ker dejansko sesuvajo omrežje v špicah. Pa kaj komu ni jasno? Tudi Mervar to razlaga natančno tako, on bi samo malo poenostavil in prestavil vse za 2 leti. Ampak ta zadnja je pa tudi z njegove strani mimo. Kaj bo čez dve leti drugače??
Edina napaka, ki je morda bila je ta, da so vpeljali to ravno ob prehodu sezon. Ampak jbg, zdaj 4 mesece gor ali dol za teh 4×68 evrov za kolk se usajajajo.
Jaz nisem med najmanjšimi uporabniki, se pa strinjam s tem sistemom.
In vlada namesto, da sedaj dela sceno iz tega, naj ljudem lepo razloži za kaj gre.
Največja napak vlade pa je ta, da so točno vedeli, da bo prehod oktobra. In tam so imeli priložnost zamaknit pa niso. Na agenciji so že dve leti vse lepo transparentno objavljali. Kje so bili?
Skratka blamaža vlada, napaka, ampak najhuje je, da s tem sesuvanjem zdaj največjo škodo delajo sebi. Tako na domacem parketu, za nameček pa še v tujini.
Vlada, toplo priporočam, da se potegneš nazaj in ne popuščaš kapitalu, ki je v manjšini. Večji del populacije (torej manjši porabniki energije) vam lahko prispevajo več glasov naslednje leto.
Tudi vi ste koristili subvencionirane vrtce in vse ostalo, potem ste se pa še drugim režali, ko ste basali na tisoče evrov subvencij za vašo elektrifikacijo. Takrat vas je samo lastna korist zanimala. Zdaj, ko boste morali kakšen evro vrnit državi, zdaj bi pa vi naenkrat moralizirali o (ne)privoščljivosti, o skupnem dobrem, o državljanski zavesti in vsem tistem, kar vas še pred kratkim ni zanimalo, ko ste tlačili naš denar v svoje žepe.
Ma pravioperaŕater, je caĵt za nov þèrepano al tìpkovnco☺️ Zgolj ven, da cerkveni niso pokali, mualičì oz od dole pa še danes zjutraĵ , pa od pola polañi vedla včeraj, a mora res tolk zbumlat. Sam tolk po Slovebsķo, ko pride id þamo i dole. Pa še lansko mirno letò lòh zgolj sanjaš. Dokler ne pride hurenjska in pol šè stojerka. Če vsi neki čvekate s prigòdami. Imam posedmem vsako letomalo prebavnih ☺️☺️☺️
Imamo SE proizvedemo dovolj elektrike še za eno gospodinjstvo… res je obremenjujemo omrežje več ker proizvedemo elektriko in to elektriko porabi tudi sosed Elektrarna krško tudi proizvede elektriko in s tem obremenjuje omrežje Elektrarna krško zaradi mene proizvede elektrike manj kot jaz oz. manj še za soseda … In jaz sem kaznovan ker sem proizvedel elektriko za sebe in za soseda omrežnina se pa obremenjuje ali z mojo proizvodnjo ali pa z elektrarno krško SUPER pa ali imam električni avto ali ne ali imam toplotno črpalko ali ne Sploh ni pomembno Dejstvo je da z proizvodnjo in oddajanjem v omrežje je isto obremenjeno ali jaz ali krško proizvede Ker pa porabim elektriko ki jo sam proizvedem in za soseda pa jaz bolj obremenjujemo omrežje kot on BRAVO SUPER RAZMIŠLJANJE PA NI VAŽN ZELENI OREHOD
szhdrt, 10.01.2025 ob 08:31
Imamo SE proizvedemo dovolj elektrike še za eno gospodinjstvo… res je obremenjujemo omrežje več ker proizvedemo elektriko in to elektriko porabi tudi sosed Elektrarna krško tudi proizvede elektriko in s tem obremenjuje omrežje Elektrarna krško zaradi mene proizvede elektrike manj kot jaz oz. manj še za soseda … In jaz sem kaznovan ker sem proizvedel elektriko za sebe in za soseda omrežnina se pa obremenjuje ali z mojo proizvodnjo ali pa z elektrarno krško SUPER pa ali imam električni avto ali ne ali imam toplotno črpalko ali ne Sploh ni pomembno Dejstvo je da z proizvodnjo in oddajanjem v omrežje je isto obremenjeno ali jaz ali krško proizvede Ker pa porabim elektriko ki jo sam proizvedem in za soseda pa jaz bolj obremenjujemo omrežje kot on BRAVO SUPER RAZMIŠLJANJE PA NI VAŽN ZELENI OREHOD
Ti in tvoj zeleni prehod, medtem pa Kitajci vsak mesec v pogon spravijo par novih mega termoelektrarn. In ta umazan zrak pride tudi nad zeleno Evropo, če imaš vsaj par razredov vrtca boš to razumel!
Tako je527, 10.01.2025 ob 08:01
Lepo, zelo lepo je razložila Godina v Odmevih. Ne gre za to, da bi kaznovali tiste, ki so investirali v sončne elektrarne, temveč za to, da so ti NAJVEČJI PORABNIKI. Pa spet ne zato, ker imajo sončno temveč zato, ker so si nabavili večje porabnike, kot so EV, el.kolesa itd.
Saj porabe elektrike še vedno ne bodo plačevali toliko, kot ostali, ampak nek prispevek pa za njih vendarle mora bit mal višji, ker dejansko sesuvajo omrežje v špicah. Pa kaj komu ni jasno? Tudi Mervar to razlaga natančno tako, on bi samo malo poenostavil in prestavil vse za 2 leti. Ampak ta zadnja je pa tudi z njegove strani mimo. Kaj bo čez dve leti drugače??
Edina napaka, ki je morda bila je ta, da so vpeljali to ravno ob prehodu sezon. Ampak jbg, zdaj 4 mesece gor ali dol za teh 4×68 evrov za kolk se usajajajo.
Jaz nisem med najmanjšimi uporabniki, se pa strinjam s tem sistemom.
In vlada namesto, da sedaj dela sceno iz tega, naj ljudem lepo razloži za kaj gre.
Največja napak vlade pa je ta, da so točno vedeli, da bo prehod oktobra. In tam so imeli priložnost zamaknit pa niso. Na agenciji so že dve leti vse lepo transparentno objavljali. Kje so bili?
Skratka blamaža vlada, napaka, ampak najhuje je, da s tem sesuvanjem zdaj največjo škodo delajo sebi. Tako na domacem parketu, za nameček pa še v tujini.
Vlada, toplo priporočam, da se potegneš nazaj in ne popuščaš kapitalu, ki je v manjšini. Večji del populacije (torej manjši porabniki energije) vam lahko prispevajo več glasov naslednje leto.
točno to!!
Sami elektro eksperti tule gor. Majster hramba misli, da daš elektriko v vrečko in v zmrzovalnik, tako kot fižol za pozimi, da ga vzameš januarja iz skrinje in skuhaš.
Da bi imel za celo sezono shranjene elektrike, bi rabil baterij za volumen še ene družinske hiše, pa par mio € investicije.
Normalni hranilniki premostijo le par ur. kar je za pokrivanje špic, ne pa cele sezone debil!!
Nimam te elektrarne, pa globoko sočustvujem s tistimi, ki jo imajo. Naj mi nekdo pove, kje v Evropi imajo takšen blesav izračun omrežnini?
Naj kdo od vas pametnih pove kako je možno, da so davki in prispevki višji, kot osnovna dobrina (cena elektrike + vse pritikline).
Glede na plače imamo vsekakor najdražjo elektriko v Eu. Naj dokaže nekdo, da temu ni tako.
Sončna elektrarna je stala 17.000 evrov.
Subvencije smo dobili 600 evrov.
Omrežnina je stala 12 evrov.
Omrežnina zdaj stane 56 evrov.
Subvencijo poplačamo z razliko med zdajšnjo in prejšnjo omrežnino v 14 mesecih.
Ni pa treba, da vas skrbi. Če smo imeli za sončno elektrarno, bomo imeli tudi za omrežnino.
Srečno.
Tine90, 10.01.2025 ob 10:59
Zdaj se nihče več ne hvali, da ima toplotno črpalko, odprta okna čez celo noč in plačuje 15€ elektrike…
Pa po bajti so hodili v kopalkah, ker je bilo ves čas prevroče.
Bah, dol mi visi. Mi plačujemo omrežnine 38 € sedaj, prej smo 13. Spomladi in poleti bomo 8. Strošek sončne elektrarne in TČ je bil 20K. Sem moral gruntat ali nabavim panele ali grem v prenovo fasade in oken. Ker eno od tega je bilo nujno potrebno. Če ne bi šel na sončno in TČ in bi še naprej kuril na kurilca, bi bila fasada in okna nujna zadeva, ker smo imeli velike izgube toplote in masten račun za olje. Ovoj za bajto in nova okna bi me stala zagotovo 40K. Pa še potem bi bil račun za elektriko + gretje + hlajenje fejst zasoljen.
Tako smo prišli v bistvu najceneje skozi. Fasada in stara lesena okna bodo zdržala še 20 let komot. Pol pa naj mularija naprej razmišlja, kaj bodo.
Svak je pa recimo ruknil 38K v fasado in okna, greje se na drva, plača pa za elektriko (hlajenje poleti) in drva na mesec cca 200 €. Torej?