Lažne samohranilke – ali to še obstaja?
Včeraj mi je soseda povedala svoj načrt, ki se ji je očitno malo podru in ne bo izvedljiv.
Gre namreč za to, da so se ona in otroci prijavili na drugem naslovu, kot partner, ker je želela cenejši vrtec in se prijaviti, kot mati samohranilka.
Potem pa mi je razložila, da je zadnje leto to skoraj nemogoče, ker moraš
iti na sodišče, kjer moraš tožiti očeta za preživnino, prijaviti nove otroške doklade, zapletov je v glavnem toliko, da me zanima, ali lažne samohranilke sploh še obstajajo.
Jaz sosede niti najmanj ne obtožujem, si mislim, vsak živi po svoje, če država to dopušča, zakaj pa ne…sploh pa poznam njeno situacijo in so res na robu preživetja, zdaj ko uresničujejo svoj stanovanjski problem.
Pišem zato, ker je toliko govora o lažnih samohranilkah, pa mislim da jih je zelo malo, če jih je kaj.
Kaj pa vi pravite?
Tako je že nekaj časa.
Poleg tega so v zadnjem času samohranilke začeli preverjati in jih pokličejo na CSD ter zaslišujejo. Morda boš našla, če pobrskaš z iskanjem “preverjanje samohranilk” ali kaj podobnega.
To, da so v stiski zaradi reševanja stanovanjskega problema, pa ni nič izjemnega. Tudi mi smo bili, ločila se pa zaradi tega nisva. Vse pač pri vseh ljudeh ne gre naenkrat. Če so zdaj dali na prvo mesto stanovanje, bodo druge stvari morale pač malo počakati.
Sam pol se tudi podi pri dohodnini pozna, glede vzdrževanja otrok al kaj?
Jaz poznam eno ki je kar naprej skupaj pa narazen pa spet… Tako, da ko nista skupaj se imajo super, čim pa se zbližata sta pa po 3 tednih že kot pes in mačka. Vendar zaradi otrok, ki sta še dokaj mala hodijo skupaj na dopuste in RD prazujejo skupaj. Nobeden od njiju niti ne pomisli, da bi si poiskal drugega partnerja skupaj pa jima več kot tri tedne ne znese..
Pa vedi pol
lp
Ja, samo včasih sta šla to samo dogovorit na CSD, zdaj pa moraš prijavit na CSD, da si samohranilka, napotijo te na sodišče, kjer podaš vlogo za določitev preživnine, določijo datum, ko morata tja priti oba starša, izdajo odločbo in potem s to odločbo nazaj na CSD, kjer ti na novo izarčunajo otr. dodatek, k vlogi za za znižano plačilo vrtca pa priložiš odločbo sodišča.
Pa, predvidevam, je situacija naenkrat obrnjena – prej 250 € vrtca in 50 € otroškega dodatka postane 50 € vrtca in 250 € otroškega dodatka.
Pa ne me naskočit, ker nisem lažna samohranilka in plačujem najvišji razred vrtca za 2 otroka.
Jst bi jih iz kože dala! Lažne samohranilke, namreč.
Jst trenutno še sem samohranilka, pa sva s fantom skupaj kupila stanovanje in ga urejava. Pa mi niti na pamet ni prišlo, da se ne bi oba potem prijavila skupaj, zato da bi od države še kaj potegnila. Pa vsi ki rešujemo stanovanjski problem – nimamo čisto nič preveč denarja!
Zato pa je v sloveniji toliko lenobe in nedela. Ne, da ni zaposlitev – delat se večini ne da! Ornk jim je treba stopit na prste.
Hja .. … … ko sem se jaz odločila kaj naredit … ali naj se prijavim kot samohranilka ali ne … sem se vseeno odločila, da bomo tudi uradno to kar smo in sicer – družina. Tako da sedaj že vsa leta plačujem ta presnet vrtec, ki mi odtegne več kot tretjino plače. In … priznam … sedaj mi je žal, da nisem tega naredila, ker vidim, koliko jih je takih, ki so v najnižjem razredu, ker so se pač znajdli. :(((( Jaz se v življenju očitno ne bom nikoli .. Se nisem takrat … se ne znajdem v službi … … in vedno nastradam!!! :(((
Ne rabi ti bit žal. Tut jst sm se z bivšim takrat odločila da bom poštena in samo se prijavili skupaj kot družina (živeli smo skupaj, stalne naslove pa smo imeli različne). Pa sm vseeno povedala tako kot je.
Res, da je drugim ostalo več denarja, ker so plačevali manj vrtca, dobivali več otroškega dodatka,… Meni pa sta ostala čast in ponos!
Saj se popolnoma strinjam s tem in tui živim po tem, ker mi še vedno več pomeni poštenje. Ampak še vedno na mesec imamo več izdatkov kot pa prihodkov na mesec, in imamo skoraj vedno prazen hladilnik. No … saj lačni nismo … predvsem zato, ker smo velikokrat na večerjah in kosilih pri mojih starših ali starših od mojega … drugače bi bilo stanje še veliko slabše. Za oblečt sem si v enem letu privoščila dvoje poceni kavboljk in par majčk, in kupila sem si ene čevlje, da nisem bosa pozimi okrog hodila. Drugo nosim vse 10 ali več let staro in znucano (še dobro, da imam postavo vsa ta leta tam tam). Počitnice si privoščimo 1x letno na morje. Vozimo en usran Chevrolet Kalos. In pol me jezi, ko vidim okoli ženske, ki se vozijo v nevem kakih avtih, upicajzlane po zadnji modi, ko so bile v termah, pa tam in tam na dopustu in ne vem kaj še vse … in plačujejo najnižji vrtec!!!! Zato, ker so se znajde in se bodo vedno znajdle v življenju!!!
Ok … pustmo … sem danes take bolj kilave in jezne volje. :(( Zato bom raje zaključila.