Najdi forum

Splash Forum ‘Teorije zarote’ Lažni oglasi za delo??

Lažni oglasi za delo??

To temo odpiram za vse aktivne iskalce zaposlitve.

Stara sem 51 let in imam 30 let delovnih izkušenj med drugim tudi na tem področju. Iščem celo za čistilko,saj so mi kriteriji do zdaj padli, nimam kaj.

Že več kot leto dni aktivno iščem zaposlitev na področju administracija in tudi drugje. Poslala sem cca 120 prošenj in od tega sem prejele le 4 odgovore, 3 negativne in 1 povabilo na razgovor (ponujali so mi minimalno plačo z všteto delovno dobo).

Po vsem tem času sem dobila občutek, da so zaposlitveni oglasi lažni. Podjetja, ki oglašujejo prosto delovno mesto, dejansko nimajo potreb po novemu kadru, saj konstantno videvam njihove oglase, odgovorov pa nikjer. Če nekdo resnično potrebuje delavca, ga vsaj lahko povabi na razgovor in ga preveri, če mu ustreza. Tudi ko sem klucala na par podjetij, so mi celo rekli, da sploh ne iščejo nove delovne sile. Zakaj imajo potem oglas na Zavodu in na mojedelo in celo rok za prijavo?

Na podlagi svojih izkušenj ugotavljam, da je manko delovne sile samo farsa. Država je naročila podjetjem, da objavljajo zaposlitvene oglase, da se ustvari lažna klima, da močno manjka delovne sile. Potem se bo javnost seveda strinjala, da se uvozi tujo delovno silo celo s Filipinov in Nepala. Vse je samo prirejeno in tudi statistika najmanjše brezposelnosti od osamosvojitve je lažna, da bi javnost sprejela migrante željne dela.

Morda sem prestara, boste rekli, a tudi prijateljica od moje hčere ima podobno izkušnjo, pošilja prošnje, odgovorov ni,  oglasi pa še kar aktivni.

Nekdo, ki ima službo in pogleda na mojedelo,si misli, da to je noro, 2.200 prostih delovnih mest in seveda dobi občutek, da delavcev noro manjka. No potem pa še mediji, ki zavajajo, da je temu res tako.

Kaj menite vi, kakšne so vaše izkušnje?

Zanimivo, ravno o tem smo se pogovarjali. Grozijo nam z recesijo, a prostih delovnih mest na izvoz.

Morda pa res fejkajo in hocjo s prevaro uvozit migrante??? 😳

Normalno, če iščeš v administraciji. Vsi bi v klimatiziranih pisarnicah kofetkali, za take službe je enostavno preveč kandidatov. In tudi ne bodo v pisarnah zaposlovali Filipincev, Indijcev ter podobnih, ki ne znajo niti jezika. Zaposlovali jih bodo tam, kjer vam ne paše delat.

Ko smo v našem podjetju imeli oglas za delo v administraciji, smo v nekaj dneh prejeli okoli 150 prijav, potem nismo več šteli. Na razgovoru je več mladih punc samih predlagalo, da pridejo delati za minimalno plačo.

Hi,

It’s incredibly frustrating to deal with what seem like fake job ads. I’ve experienced similar situations, applying to numerous positions with few responses. It does feel like some ads are just for show, possibly to comply with regulations or to gauge the job market. You’re not alone in this struggle, and it’s a tough market out there.

Sem v zelo podobni situaciji in tudi jaz se nekako ne morem otresti občutka, da so določene ponudbe za delo lažne. Ne govorim za vse oglase, ampak se jih kar nekaj najde.

Zakaj to delajo?!

Doživela sem celo en razgovor, kjer se je ženska izživljala nad mano v smislu le kako hudiča sem pristala v takšni situaciji s toliko leti izkušenj. Saj ne rečem bila je prijazna, ampak taka čudna vprašanja… Ponižala me je 😔 Na koncu pa se ji je zagovorilo, da v bistvu nikogar ne potrebujejo, le firbcajo, kaj je na trgu dela v primeru, če/ko bodo nekoga iskali… Meni ni bilo nič jasno. Da o JU ne govorim, vse je ze vnaprej dogovorjeno, dela razpisujejo zaradi zakonodaje. Žal 🤔

Verjetno je pri tebi kriva starost + izobrazba. Jaz sem po končani visoki šoli našel zaposlitev po enem mesecu. Po drugi poslani prošnji sem bil že na razgovoru in sprejet… Tako da za mlade z izobrazbo ni problem dobit šihta, kako je pa za starejše pa nevem.

Razpis morejo ven dat, tudi če že imajo kandidata. To je neke vrste lažen oglas, sicer pa podjetje tako tudi ugotovi kakšno je zanimanje za delovno mesto. Plača je pa tako povsod minimalna. Zakaj nekomu dati več, če bi drugi delal za manj in isto.

 

Lp

Imam podobne izkušnje. Zelo dolgo sem islala zaposlotev. Bi morala preverit koliko prošenj sem v vseh teh mesecih poslala. REDKO KDO JE SPLOH ODGOVORIL. Kaj šele razgovor!

Sem poslušala na Youtub-u kako se prav to dogaja v ZDA, da naj bi bil portal za isanje službe (se mi zdi da se imenuje Indeed) in so same prazne oz. goljufive objave za službo.

Razumem tvoje frustracije in zaskrbljenost glede iskanja zaposlitve. Iskanje dela je lahko izjemno naporno, še posebej ob takih izzivih, s katerimi se srečuješ. Tvoja izkušnja s poslanimi prošenji in minimalno plačo je žal tipična za mnoge iskalce zaposlitve, ne glede na starost ali delovne izkušnje.

Mnogi delodajalci resnično objavljajo zaposlitvene oglase, ne da bi imeli takojšnjo potrebo po novih kadrih, kar vodi do občutka, da je iskanje dela le prazna igra. Takšne prakse so lahko frustrirajoče, saj se zdi, da je trg dela prenasičen z obljubami, ki jih podjetja ne izpolnjujejo. To lahko povzroči občutek, da delovna sila primanjkuje, kar pa ni nujno res, kot si sama ugotovila.

Prav tako je pomembno razumeti, da je starost lahko dejavnik, ki vpliva na zaposlitvene možnosti, vendar ne bi smela biti ovira za tvoje sposobnosti in izkušnje. Na žalost se v nekaterih podjetjih pojavlja predsodek glede starejših delavcev, kar dodatno oteži iskanje zaposlitve.

Poleg tega je res, da se pri medijih in statističnih podatkih pogosto srečujemo z različnimi interpretacijami in predstavitvami podatkov, ki morda ne odražajo resnične situacije na trgu dela. Pomembno je, da se vprašamo, kdo ima koristi od takšnih statistik in ali so te številke resnično odraz dejanskega stanja.

Vse to, kar si navedla, ni nenavadno, in mnogi ljudje se soočajo s podobnimi izzivi. Priporočam, da poleg iskanja rednih zaposlitvenih priložnosti razmisliš o širjenju svoje mreže stikov. Morda se lahko pridružiš skupinam za podporo iskalcem zaposlitve ali se povežeš s strokovnjaki, ki ti lahko ponudijo nasvete in morda celo priložnosti. Tudi prostovoljno delo ali kratkoročne pogodbe lahko pomagajo pridobiti nove izkušnje in razširiti tvojo mrežo.

Upam, da boš kljub trenutnim https://zanositev-coach.si/ izzivom našla pravo priložnost in da se bo situacija izboljšala. Hvala, da si delila svoje izkušnje, saj so pomembne za razumevanje  trenutnih razmer na trgu dela.

Kar delodajlci so te prišli na dom prosit, če lahko prideš delat za njih, ne nakladaj.

New Report

Close