LCD:plazma:flat TV
No, še ena ideja za moževo taokroglo. Ampak jaz sem čisti analfabet na tem področju, zato prosim ta posvečene, če mi razložite razliko med LCD, plazmo in flat TV. Pa kaj je to HDI (???ne se mi režat, če sem si narobe zapomnila) ready? Na kaj je treba pazit pri teh TV-jih? A je kvaliteta slike edini parameter – mislm, ker eni imajo sliko Boh-se-usmil, vse nekaj zrnato, božjastne barve pa to. Pa tisti metrski zasloni mi tud ne grejo, nimam 100 m2 velike dnevne, meni bi bil zaslon tam okol 60 diagonale čez in čez zadost.
No in pol sem gledala enega 68 in enega 66 cm (Panasonic in Sharp, pa Sony je bil tud OK), na oko oba krasna slika, cena 400 EUR, ob tem se mi je kar smejalo, 5 let garancije (smeh do ušes) ampak jaz nimam pojma, a je to krš in je zato pocen, a je tko pocen, ker ja tako “majhen”, sem edina ogledovala take dimenzije, medtem ko so si pri metrskih in čez ljudje po kurjekih hodili….skratka čista nula sem. Če bi se že odločila za to, je proračun isti kot pri jadranju in SKandinaviji (raziskujem kolikor morem, hvalahvalahvala), torej nekje okoli 200 jurjev, bi pa vsekakor rada kupila “ornk”, nekej z dobro sliko in …hm…..zvokom in …hm… kva mora TV še imet???? Help!
Oj, soseda, sicer nisem ravno neki ekspert, ampak cena je ugodna po mojem zaradi dimenzije. Ker plasmo in LCD vsi kupujejo ta velike ekrane, ker tukaj baje tisto “pravilo” o xy metrski oddaljenosti od ekrana ne velja. Češ da ne sevajo in niso škodljivi za oči, tudi če velik ekran bolj od blizu gledaš.
Drugače ima pa plazma bolj kvalitetno sliko kot LCD, vendar baje kuri precej elektrike in ima omejeno življenjsko dobo (npr. nekaj tisoč ur “gorenja”). Zato plazma ni ravno primerna za tiste, ki imajo TV non stop prižgan zaradi zvočne kulise.
HD = High Definition = nekaj v zvezi s kvaliteto slike, kaj točno, pa ne vem. Vem, da je odvisno tudi od kabelskega operaterja, če te zadeve sploh podpirajo. Tako nekako – sem ravno danes brala en reklamni letak od Telesata.
Upam, da se najde kakšen stručko, ki bo povedal kaj na to temo, ker tudi našo family v bližnji prihodnosti čaka nakup nove TV. Tale ubogi Sony bo svoje že počasi odslužil …
Ja, prisegam na Sony. :))
Čeprav je ne vem kateri Panasonicov LCD dobil prvo nagrado, pa tudi barve niso slabe, ampak če se spomnim na Panasonicove”navadne” televizije, me pa vse mine.
Uspešen nakup. Ma da tvojega deca s stola vrže, ko boš vklopla stereo. :)))
Takole laično…
HDTV kompatibilna (high definition) pomeni da podpira visoke ločljivosti kar pride v poštev pri oddajah, ki jih oddajajo po nekih posebnih transferih, ki podpirajo to visoko ločljivost. Če torej tvoj ponudnik oddaje ne oddaja v HD, s tako tv nimaš kaj početi. V glavnem, tega pri nas ni in verjetno še en lep čas ne bo.
HD ready pa pomeni, da je pripravljena na to kompatibilnosti in če želiš, lahko dokupiš posebno napravo in jo dodaš tv, ki potem to kompatibilnost omogoči.
V glavnem, kar se mene tiče, bedarija.
Pravijo, da se plasme kupuje, če je premer nad 1m, če ne pa svetujejo LCD. Plazma naj bi delala nekje od 50.000 – 200.000 ur, po nekaterih podatkih naj bi se dodajalo nek plin v ekran (kar je verjetno bedarija), po drugih po malem odpoveduje, po tretjih odpove naenkrat. Pa neke mrtve točke imajo rade ponavadi, in če jih ne “umre” več kot pet zaporednih, garancije ne upoštevajo.
Poleg tega naj bi se v plazme vtisnile slike, ki so na ekranu več kot 2 uri… npr. logo tv postaje se baje rad vtisne v ekran. Porabile pa naj bi okoli 400 W. Pravijo, da naj bi bila resolucija vsaj 758×1024 sicer je odrezana slika, kontast vsaj 5000:1 in svetilnost 1500 cd/m2. Pa baje obstajajo tudi klase in naj bi bila nulta.
LCD… se baje tudi fajn kvarijo ampak ne tako sistematično kot plasme, vsekakor mene pri LCD moti taka nenaravna, “streljajoča”, fluorescentna ali kakorkoližeželiš, slika.
Ko boš kupovala in primerjala sliko, pazi, da bo tv priklopljena na anteno in da boš gledala navadni tv program in ne kake vnaprej posnete prezentacije s strani proizvajalca, ki prikazuje vse možne pisane barve kanadskih javorjev…
No, po vseh zbranih podatkih smo bili mi srečni, da naš katodni stari tv še odlično deluje, ker si ne bi kupila niti plasme niti lcd-ja pa če še tako lepo izgleda.
še nekaj malenkosti glede LCD in plasme :
LCD in plasma sta digitalna medija, kar pomeni da je analogna slika bolj ali manj iste kvalitete kot pri katodnih televizajah (tadebele) med te spada tudi FLAT TV (je katodna cev samo okoli je tanjša .
LCD televizije imajo probleme osvetlitetev in kontrasta, ne taboljše
plasme imajo problem osvetlitve, primer pri 10000 urah gorljivosti je osvetlitev samo še 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, torej pade svetilnost na polovičko
HDMI je vmesnik za vhod digitalnih podatkov v TV .
HDMI je koristen če imate tudi DHMI druge naprave doma (DVD player, SET TOP BIX; TiVO, lastovka ??)
glede ločljivosti, normalna in visoka je pa sledeče, visoko resolucijo imate v Evropi že na 8 programih, zelo zanimiv je DiscoveryHD, vendar to trenutno lahko spremljate le če imate lastno satelitsko anteno in digitalni sprejemnik ki podpira visoko resolucijo.
tudi tehnologija DVB- (T,H,…) podpira visoko resolucijo, vendar na začetku ne bo široko uporabljena, DVB bo zamenjal klasično antenski sprejem po zraku iz oddajnikov (kravavec,kum,….)
DVB prihaja, optimistično že v l 2008, pesimistično pa najkasneje 2012, kdaj pa se bodo ugasnili analogni antenski oddajniki pa ne ve nihče.
torej dejstva:
LCD in plasma TV sta boljša od analognih TV v primerih digitalnega sprejema signala ( SiOL, Voljatel, T2…) , analogne TV so pa boješe oz. vsaj enake v primerih analognega sprejema, po zraku s pomočjo anten ali v kambelkem omrežju (Telemach,..)
visoka resolucija prihaja, l 2008 bo že lepo gledana seveda pa je tu pogoj digitalno oklolje (TV,sprejemnik, signal, televizijske hiše).
če kupujete TV za leto ali 2 in gledate na ceno (LCD,plasma predrago??) potem kupite najcenejšo analogno televizijo primerne velikosti (70-80 cm) in počakajte z nakupom LCD ali plasme , čez leto ali 2 bodo te TVji veliko cenejši in seveda še boljši ( danes 400.000 čez 2 leti 200.000) torej je računica že tu . še več pa boste privarčevali pri nakupih dražjih tevejev.
moje skromnomnenje
torej
Kadar jaz kupujem kaj takega, o čemer nimam kaj dosti pojma, ponavadi malo s trepalnicami plahutam okrog prodajalcev v tehničnih trgovinah in pridno nabiram informacije. Ponavadi mi prijazno razložijo kakšne oznake, povejo, kateri faktorji so tisti, na katere moraš res pazit in pri katerih kot navaden smrtnik lahko pogledaš skozi prste, pa pol ko poveš, kaj hočeš pa koliko daš za to ti ponavadi pokažejo še par modelov, ki kriterijem ustrezajo.
Grem v dve, tri, štiri trgovine, potem pa pri sebi prevetrim modele, ki so se hkrati pojavili na možnih spiskih v čimveč trgovinah. To je to. Izbrano peščico potem še malo pobrskam po netu, se tudi najdejo kakšne primerjave, pa mnenja na kakšnih forumih ipd.
Pomaga pa tudi, če poiščeš test v kakšni reviji – VIP revija ima teste, za kakšno računalniško ipd. opremo se tudi v Monitorjih kaj najde (za TV ravno ne vem, fotoaparate majo ziher), tam so ponavadi lastnosti tudi zelo dobro opisane, pa še posamezni izdelki so ocenjeni, večinoma pa izveš tudi kaj o razmerju cena vs. kvaliteta.
Pa fajn kupi
Mi smo lani kupili katodni (širok) TV, Gorenje, 82. Cena je bila 156.000 sit, zdaj stane ta isti okoli 125.000. Ima čuda stvari, kar je bilo za mojega zelo pomembno (npr. slika v sliki, pol slika pol txt, različni formati….)
Za prvi okus se mi je zdela čist prevelika, ker pa se dobrega hitro navadiš, si zdaj sploh ne predstavljam kako bi bilo gledat manjšo tv. Gledamo jo iz oddaljenosti 5-6m, pa nimamo dnevne velike 100kv.m.