LCHF obsesija
Res mi je smešno, ko se navaden folk, ki s kavča ni vstal nikol, gre neko spremembo življenjskega sloga s to prehrano. Ki je sicer meni osebno super. Kar je smešno, je to da večina ljudi hoče s tem shujšat in tudi sicer shujšajo. Ampak ko pogledaš fotografije, zgledajo večinoma nezdravi in nobenega mišičnega tonusa. In to je kao lepo? In pri tem se še nadvse trudijo, da ne bi delali prekrškov. In pol npr. ne jedo navadne majoneze, ampak neko za 20 EUR z Amazona naročeno. :))))) Ne me je*aste. In potem nekdo, ki sicer tu in tam poje navadno majonezo in ne komplicira tako in uživa večinoma low carb, high fat, ampak naredi pa par intenzivnih treningov na teden, zgleda bolje, seveda. In so tudi bolj zdravi, namreč šport krepi srčno mišico, poleg ostalih, res je pomembno ohranjat mišično maso, ko se staramo. Ni problem v strokovnjakih, ki promovirajo zdrav življenjski slog in ta način prehrane, problem je v ljudeh, ki ne ločijo marketinga in realnosti. Ljudje bi pojedli Lindtovo čokolado, 90%, v katero je dodan navaden bel sladkor. Ne bi pa majoneze, ko je tudi dodan bel sladkor. Ne razumem te ovčje logike, res ne.
Dvignite riti s kavča, začnite živet zdravo v resnici, ne si samo domišljat, da živite, ker ne.
Ne vem, kaj te to tako moti, ti kako škodijo?
Meni je sicer tudi smešno, da ljudje zapravljajo ogromne količine denarja za neka superživila samo zato, ker prvič slišijo zanje in rastejo nekje daleč proč. Navadnega orehovega jedrca pa ne bi spravili po grlu ali stroka česna ipd. Vem pa, da mi niti malo ne škodijo s tem, naj le vsakdo počne, kar ga je volja.
Tudi meni ni jasno, pa ravno nanje si se spravila v poplavi raznih res odbitih stilov prehranjevanja. Osnova pri LCHF so čisto navadna osnovna živila, ki jih ima vsak doma, samo brez ogljikovih hidratov. V nadaljevanju obstajajo sicer neke razmaščene in podobno eksotične moke, ampak se da brez tega. Se ne prehranjujem načrtno tako, ampak kolikor jih berem, je mojemu telesu to edina prehrana, ki mu je že naravno blizu. Brez enega samega eksotičnega živila, vse lokalno. Če se samo malo potrudim, dobim celo tudi vse domače. Jajca, meso, maslo, zelenjava, to je nekako osnova. Mi sploh ni treba v trgovino hodit, samo po okoliških kmetijah grem.
Če mi je kaj sporno so mi prej vegani in podobni. Z raznimi avokadi in sojami, ki se pripeljejo čez pol sveta, ponavadi dodobra zapakirani v plastiko. Da vseh nekih super mega eksotičnih živil brez katerih menda ne moremo, ne omenjam. Doma pa rastejo borovnice, pa prodajajo kislo zelje, ampak to ni fensi.
Tudi meni ni jasno, pa ravno nanje si se spravila v poplavi raznih res odbitih stilov prehranjevanja. Osnova pri LCHF so čisto navadna osnovna živila, ki jih ima vsak doma, samo brez ogljikovih hidratov. V nadaljevanju obstajajo sicer neke razmaščene in podobno eksotične moke, ampak se da brez tega. Se ne prehranjujem načrtno tako, ampak kolikor jih berem, je mojemu telesu to edina prehrana, ki mu je že naravno blizu. Brez enega samega eksotičnega živila, vse lokalno. Če se samo malo potrudim, dobim celo tudi vse domače. Jajca, meso, maslo, zelenjava, to je nekako osnova. Mi sploh ni treba v trgovino hodit, samo po okoliških kmetijah grem.
Če mi je kaj sporno so mi prej vegani in podobni. Z raznimi avokadi in sojami, ki se pripeljejo čez pol sveta, ponavadi dodobra zapakirani v plastiko. Da vseh nekih super mega eksotičnih živil brez katerih menda ne moremo, ne omenjam. Doma pa rastejo borovnice, pa prodajajo kislo zelje, ampak to ni fensi.
[/quote]
Soja ni nič eksotičnega, je sorodna fižolu in je tako osnovno in poceni živilo, da ga 90 % porabijo za futranje živine, tudi v Evropi. Avokado pa je eksotična in draga zadeva, ampak daleč od tega, da bi ga večina veganov uživala, avokado ni ravno center veganske diete, ki bi ga nujno rabil.
Meni so smešni vsi karbofobi, se ne znajo kontrolirat, potem pa neke magične LCHF in keto diete vpeljujejo in zaradi tega potem jedo dosti dražjo hrano, v kateri prevladujejo maščobe in beljakovine, namesto da bi z njo samo dopolnjevali.
Ti ljudje recimo ne bodo jedli ovsenih kosmičev, fižola, ker imata večino ogljikovih hidratov, ampak ob tem tudi veliko beljakovin, recimo 2000 kcal ovsenih kosmičev ima 75 g beljakovin, 2000 kcal fižola pa čez 100 g beljakovin.
Po ceni pa dobiš pri ovsenih kosmičih 170 g beljakovin na €, pri fižolu dobiš 115 g beljakovin na €, pri skuti dobiš samo okoli 33 g beljakovin na €, pri mletem mesu dobiš samo okoli 42 g beljakovin na €, pri jajcih dobiš samo okoli 60 g beljakovin na €
Skratka, če si na LCHF ali keto dieti, si avtomatsko prisiljen v dražjo hrano. Cena pa seveda odraža, koliko dela (in v grobem tudi onesnaženja) je potrebnega, da ta hrana pride na krožnik oz. kako težko je to hrano proizvajat in pripeljat do potrošnika.
Blesavo multinično, soja raste tudi pri nas.
In kaj je tebi naškodilo ?
Tudi meni ni jasno, pa ravno nanje si se spravila v poplavi raznih res odbitih stilov prehranjevanja. Osnova pri LCHF so čisto navadna osnovna živila, ki jih ima vsak doma, samo brez ogljikovih hidratov. V nadaljevanju obstajajo sicer neke razmaščene in podobno eksotične moke, ampak se da brez tega. Se ne prehranjujem načrtno tako, ampak kolikor jih berem, je mojemu telesu to edina prehrana, ki mu je že naravno blizu. Brez enega samega eksotičnega živila, vse lokalno. Če se samo malo potrudim, dobim celo tudi vse domače. Jajca, meso, maslo, zelenjava, to je nekako osnova. Mi sploh ni treba v trgovino hodit, samo po okoliških kmetijah grem.
Če mi je kaj sporno so mi prej vegani in podobni. Z raznimi avokadi in sojami, ki se pripeljejo čez pol sveta, ponavadi dodobra zapakirani v plastiko. Da vseh nekih super mega eksotičnih živil brez katerih menda ne moremo, ne omenjam. Doma pa rastejo borovnice, pa prodajajo kislo zelje, ampak to ni fensi.
[/quote]