Naslovnica Forum Starševski čvek LCHF prehranjevanje

LCHF prehranjevanje

Se katera prehranjuje po načinu LCHF? Jaz sem sedaj 4 dni na tem načinu , ne čutim nobene razlike, količinsko jem enako, le živila, ki se jih ne priporoča sem izključila. Rada bi izgubila ene 5 kg in me zanimajo vaše izkušnje.

Jaz, ja.

Meni je super, v dveh mesecih sem izgubila 8 kilogramov. Pazi, da popiješ velikoooo vode in da nadomeščaš elektrolite, če ne, se boš slabo počutila. Sploh zdaj v vročih dnevih, ko še bolj švicamo.

Počutim se super, nič več bolečin v kolenih in kolkih. vmes sem se pregrešila in so me takoj začeli spet bolet.

Predlagam ti tale forum za branje: https://www.reddit.com/r/keto

Na tej dieti bos morala ostati,drugace hud jo-jo efekt!!!!zakaj se matrate,ce ni potrebe?shujsa se tudi brez diet!!!zacni se gibat pa ne bo vec bolecin kolenih in kolkih…normalno tudi kilaza bo normalna…

Dolgoročno ketonska dieta, kar to tudi je, zelo, ampak res zelo škodljivo vpliva na delovanje ledvic!
Ne se hecat.
In kot je nekdo omenil, dobile boste jo-jo efekt in še več.

Jo-jo efekt je posledica izgube mišične mase, ki posledično zniža metabolizem, ne pa specifike katerekoli diete. Če človek, ki hujša, skrbi, da ne izgublja mišične mase (kar je težko, ampak se da), če dieta ni preveč kalorično restriktivna (ne več kot 500-1000 kcal kaloričnega deficita dnevno) in če se po koncu diete ne vrnemo k starim vzorcem prenažiranja, do tega verjetno ne bo prišlo.

Metaanalize niso pokazale povišanih retentov (sečnina in kreatinin) po katerikoli od LCHF, paleo, Atkinsovi in podobnih diet.

Dieta ni restriktivna, če lahko ješ vso mast in meso, ki je še kako kalorično, v neomejenih količinah.
Ker pa telo rabi OH za normalen proces in ker ga s hrano ne dobi dovolj se zateka pretvarjanjo M v OH na način, ko so stranski produkt ketoni. Ti pa so škodljivi. Več bo google poveal.

Ni res, da telo “rabi” ogljikove hidrate. Eskimi pokrijejo večino kaloričnih potreb z maščobo in proteini, pa nimajo nič več kardiovaskularnih obolenj kot belci. Pri večini ljudi, ki se začnejo prehranjevati po LCHF režimu, se izkaže, da pojedo kalorično manj kot prej in zato tudi shujšajo. Tako mišice kot možgani se navadijo na to, da so ketonska telesa glavno gorivo. Problem strogo ketogenih diet je pomanjkanje vlaknin in vitaminov, ne pa ketoza sama (govorimo o sicer zdravih ljudeh, ki jim ledvice normalno funkcionirajo), in uravnotežena in ne ekstremno low-carb prehrana se temu lahko izogne.

Jaz nisem zagovornica LCHF diete in nobene diete na splošno, me pa jezi, ker ljudje pametujejo kar nekaj počez o stvareh, o katerih v resnici nimajo pojma.

Spet se oglaša folk, ki pojma nima!

Nimam namena razlagat, zakaj je ta “dieta” super, ker se da vse prebrat na netu. Sicer pa je jaz ne prakticiram zaradi hujšanja (je bil bolj side effect), pač zaradi drugih zdravstvenim težav, ki o njih pojma nimaš in zato mi nimaš pravice solit pameti.

Pa še to, pojem več vitaminov in vlaknin, kot sem jih prej, tako da tudi to ni problem.

Jaz sem lansko leto zdrzala en mesec. Sicer verjetno še nisem bila v ketozi, ampak sem se dobro počutila. Vec energije, boljši spanec,..Zanima me ali se striktno drziš vsak obrok 80M-20B ali si si dieto prekrojila po svoje?

po napisanem se mi dozdeva da si se zelo maloo pozanimala o lchf,sploh po 4 dnevih nemoreš čutiti neke razlike..če je pristop pravilen,razliko čutiš in vidiš,zelo kmalu nedvomno!, po počutju in v kg,..jaz sem na lchf, ..če te kaj več zanima ,javise na zs..l,p

končno nekdo napisal kaj pametnega..oo jaz te vsekakor zastopim in se strinjam.jaz sem tudi zaradi zdravja..vsak ima razlog..tudi te ki hujšajo,pol ugotovijo da se počutijo bomba,in ne grejo na star način:) prehrane..na fb imam skupino,če želiš pridi.čau:)

lchf je lahko keto in ne.odvsno od vnosa oh..nobeneg yoyo efekta ni,in ledvce pa ..hmm res ne vem kje dobite take ..telo,možgani na ketonih bolj dela kot na kaj drugega..a učinek keto na zdravje pa sploh ne govorimo kako pozitiven,ne gre se samo za hujšanje..malo več treba prebrat in pol kaj povedati..🙂 ll.p

ne mešaj prehransko ketozo s ketoacidozo,to so 2 zelooo različne zadeve:)

Dieta ni restriktivna, če lahko ješ vso mast in meso, ki je še kako kalorično, v neomejenih količinah.
Ker pa telo rabi OH za normalen proces in ker ga s hrano ne dobi dovolj se zateka pretvarjanjo M v OH na način, ko so stranski produkt ketoni. Ti pa so škodljivi. Več bo google poveal.[/quote]

Dieta ni restriktivna, če lahko ješ vso mast in meso, ki je še kako kalorično, v neomejenih količinah.
Ker pa telo rabi OH za normalen proces in ker ga s hrano ne dobi dovolj se zateka pretvarjanjo M v OH na način, ko so stranski produkt ketoni. Ti pa so škodljivi. Več bo google poveal.[/quote][/quote]

ne mešaj prehransko ketozo s ketoacidozo,to so 2 zelooo različne zadeve:)

lih na tej prehrani ne manjka vlaknin in vitaminov:))) edino če kdo ne je zelenjave in sadja….ampak lchf nima tukaj nič s tem..če nekdo je samo kruh in testenine v navadnem načinu prehrane.. ..tudi na lchf se bo težko navadil,ker nima teh navad..drugim pa ugaja in se naučijo pravilno jesti,da zagotovi organizmu potrebne min in vit..ni vse v mesu..pa nisem vegetarianka,da se razumemo.je ok če clovek je vsaj ribo in jajca.če že meso mu ne gre…mimogrede ne zagovarjam veganstva..vsak ima svoje..

http://istineilaziohrani.blogspot.si/p/lchf-i-zdravlje.html

Jaz sem na LCHF cca. pol leta. Sem čisti laik.

Prvih 6 tednov sem bila na res strogem načinu in sicer na natančno odmerjenih obrokih, da sem telo privadila na nov režim in da me ni potegnilo nazaj v stare tirnice – gre za kemijo, ki vpliva na naše možgane in posledično način prehranjevanja oz. želje po določeni hrani. Najbolj bistveno pa je, da telo odvadiš OH – priznam, da pred tem nisem sploh vedela, da obstaja abstinenčna kriza od OH in da je izredno naporno preboleti to obdobje.
To je cela znanost, veliko je za prebrat na netu, zelo veliko o tem je na forumu http://www.maxximum-portal.com/forum/ in se ga splača obiskati, če se odločiš za ta način prehrane.

Učinki po cca. 6 tednih so bili pri meni res presenetljivi; od izgube kg, obsegov na vseh predelih telesa (ja na vseh, ker se žal ne da izgubiti samo tam, kjer želimo), do počutja, energije…pričela sem z redno vadbo, ki sem se je prej branila z vsemi štirimi in iskala milijon izgovorov, zakaj ne morem biti aktivna.

Po 6. tednih sem sem in tja kaj pregrešila, nisem več tako natančno odmerjala količin, še vedno pa izvajam delni fasting (16 ur post – 8 ur hranjenja, 3 obroki na dan, cca. 25 g B na dan, cca. max. 20g OH na dan v obliki zelenjave, sira in drugih podobnih živil, kjer so OH naravno prisotna v manjši meri. Omejila sem vnos mlečnih B, pojem veliko jajc, ogromno vendar ne neomejeno zelenjave (večinoma nadzemno). Velikokrat spečem LCHF sladice in pri tem velikokrat pojem zgolj en košček, ostalo pa razdelim drugim.

Zmotno je namreč prepričanje, da lahko pri LCHF ješ neomejeno, če se držiš te vrste hrane. Tudi tu so omejitve in tudi tu ne pomeni, da lahko poješ cel pekač kolača, če je spečen po LCHF receptu.
Navaditi se je potrebno brati sestavo hrane in hranil, izbirati ustrezne vrste hranil in ne toliko razmišljati o kalorijah.

Vse to ni zraslo na mojem zelniku, vse se da prebrati, največ pa povejo izkušnje ljudi, ki živijo ta način. Ker to v resnici ni dieta ampak način življenja, je odločitev za dolgoročno spremembo v življenju in ni nekaj, kar delaš na pol ali danes ja, jutri ne.

Odlična dieta, če si želiš uničiti zdravje.
Črtanje OH, kar pomeni črtanje sadja, zelenjave, žitaric. Super, če želiš zboleti.

Hrana za možgane so OH. Kdor uporablja možgane, rabi tudi OH. Kdor pa možganov ne uporablja, mu pa sedejo take bolne diete.

lepo vam je Grom opral možgane.

A vam je povedal tudi, kako škodljiv je dolgoročno tak način prehranjevanja? Pomislite malo na jetra, ledvice….

Si prebrala, da pojem OGROMNO zelenjave, v kateri je več vitaminov in drugih pomembnih sestavin kot v sadju?

Da pa so hrana za možgane OH… OK. Tudi prav, če tako misliš.

Ker me res zanima dolgoročen vpliva na zdravje bi te lepo prosila za povezave do znanstvenih člankov in raziskav, ki opisujejo vpliv LCHF na zdravje in posebej na ledvica, jetra.

Resnično bi bila zelo hvaležna, ker me tudi ta del zelo zanima. Do sedaj še nisem našla verodostojnih izsledkov tovrstnih raziskav, predvsem pa me zanima, kaj točno pri tej prehrani tako zelo škodi ledvicam in jetrom glede na to, da gre zgolj za znižanje OH v vsakdanji prehrani in zmanjšanje porcij prej zaužite hrane v obliki B in M ter povečan vnos zelenjave.

Še enkrat poudarjam, da sedaj pojem bistveno manjše porcije hrane kot prej in pač brez OH, zato pa z bistveno več zelenjave kot prej, ko me je nasitil kruh in zelenjave nisem pogrešala.

Zato me res zanima, kaj tu škodi zdravju?

V naprej hvala.

Zelenjavo ješ? Hm, kaj pa OH v zelenjavi? To nisi še vzela? Paradižnik, korenje, repa – polno OH.
Ja, OH so osnovno gorivo za možgane. Brez sladkorjev možgani ne delajo. No sicer se pa tako vidi, da res ne :).

Za začetek ti priporočam, da prebereš nekaj člankov Nade Rotovnik KOzjek na temo prehrane.
Drugače pa odgovore na vsa vprašanja dobiš tudi pri svojem zdravniku. Razloži mu svojo fenomenalno dieto in kot strokovnjak ti bo razložil. Ali pa ne verjameš nekomu, ki je študiral medicino, ker se bolj zaneseš na članke kvazi prehrahranskih svetovalcev?

Še prej pa uniči možgane, ker ne dobijo goriva, da bi delovali. Dokazno v tej temi,da je čisto res :).

Ker jaz zagovarjam raznovrstno prehrano, bova rekle malo drugače: ti nas prepričaj, da LCHF ni škodljiva. Prilepi kak verodostojni medicinski dokaz, da je to super zdravo.
Pa pusti maxximum portal…