LEASING – vprašanje
Zdravo,
sicer se ne spoznam na leasing (še nikoli imela), me pa nekaj zanima..
Npr. nekdo vzame leasing vozila na 7 let..plačuje eno leto, potem pa plačevanja ne zmore več (npr. da se zgodi kakršnakoli finančna kriza).
Kaj se v tem primeru zgodi z vozilom? Verjetno ga leasing hiša vzame?
Če ga vzamejo – ali mora leasingojemalec še karkoli plačat in kako to izgleda?
Hvala in lp!
Če ne plačaš recimo treh obrokov (različne lizing hiše imajo različne pogoje in prakso glede tega), pride predstavnik lizing hiše in avto odpelje. (Ga lahko, ker je avto do popolnega odplačila last lizing hiše.)
Potem avto na nek način odprodajo, od kupnine odračunajo svoje stroške in če je ostanek dovolj za poplačilo dolga, je ok, sicer pa jim je neuspeli lizingojemalec še vedno dolžan in ga potem terjajo za ta dolg na običajen način.
Če je bil recimo avto nov vreden 10000 EUR, ti si plačala do sedaj 1000 EUR, potem si nehala plačevati in so avto na dražbi prodali za 5000 EUR, si jim dolžna še vedno 4000 + obresti in stroške.
Puppa , če ti to dovolijo…nekateri ne. Drugače pa, če nisi prepričana, da boš zmogla plačevati avto na leasin ga raje ne vzemi. Te leasing pogodbe so oderuške in po moje nezakonite oz. vsaj morale bi biti. Avto ti bodo vzeli in prodali po najmanjši možni ceni oz. pod ceno saj imajo svoje cenilce,ki avto ocenijo tako slabo,da moraš potem ti skoraj v celoti plačati kupnino ne glede na to, da avtomobila sploh ne uporabljaš več.
vozilo lahko prodaš, brez pooblastila leasing hiše, ko je vsota pred. odkupa na njihovem računu, izjavo o poplačilu obveznosti dobi leasingojemalec in s to izjavo, se gre iz novim kupcem na prepis, to pa je tudi vsa umetnost.
Je pa definitivno boljše, če sam prodajaš vozilo, kot če to prepustiš leasing hiši, ker morajo dati vozilo ocenit (to je cca 100 € stroška za leasingojemalca), nato pa se čaka, da kakšen kupec pridrsa mimo. To pa lahko traja, sploh če je kakšna exotična znamka vozila, ni pa nujno, lahko pa je prodan v 5 minutah.
Pozdravljeni!
Jaz imam tudi eno vprašanje v zvezi z leasingom, in sicer kaj se zgodi, če ne moreš odplačati dolga, ki ga od tebe zahteva leasing hiša; namreč enemu tujcu, ki je vzel avto na leasing pa ni mogel odplačevati obrokov je leasing hiša zaplenila avto, on pa nima zdaj niti denarja, da bi poravnal vse stroške v zvezi z razdorom pogodbe (cenilca, tehnični pregled, shramba avta, itd.) + zadnji obrok, obresti, stroški izetrjave, itd. A bodo zdaj šli na sodišče z njim, al pošljejo izterjevalce? A mogoče kdo ve…?
Hvala in lp!
zanima me če ga vzameš kot fizična oseba-a kdo vidi kaksno dobro stvar lizinga?
a ni grozno poslusat koliko enih nepotrebnih problemov-stroškov komplikacij ob prodaji, neplačevanju.
res ne stekam ljudi, kupiš avto za toliko denarja kolikor ga pač imaš, če maš samo 1000 eur si pa kupiš za toliko.
pa ga prodaš če nimaš od česa živet, pa ni treba da je kasko zavarovan, pa tudi na pooblaščen servis se ne rabiš vozit.
sam imam 8 let staro toyoto, punca 10 let starega cliota, ce kaj crkne, zamenjamo pa je to to.
brez zamere, tale komentar se mi zdi da je na mestu.