leča

Avtor: Babi
Datum: 23-04-03 15:20
Siba,hej! LECA S PERUTNINO
4 piscancja bedra ali enaka kolicina drugega perutninskega mesa,300g lece,1 cebula,1 por,1 lovorov list,poper,sol,timijan,zlica paradiznikove mezge,list zelene in malo petersilj
Perutninsko meso popecemo in ga kuhamo naprej z leco s toliko vode,da je jed gosta.Dodamo sesekljano cebulo in por ter lovorov list,proti koncu kuhanja pa se paradiznikovo m.,sesekljano zeleno in petersilj ter timijan sol in poper.
Cisto na koncu kapljice limoninega soka in zlica kisle smetane.
Zraven ponudim krompir v kosih ali pire.
Recept je za kar nekaj jedcev.Midva z mozem imava dovolj eno bedro vecjega piscanca .Temu primerno zmanjsam kolicine.Leca zelo naraste.
LECA S SLANINO
300g lece,60g slanine (pancete),sol,poper,petersilj
Cez noc namoceno leco skuhamo v isti vodi,v kateri smo jo namakali.Kuhano stresemo na oprazeno slanino,narezano na daljse rezine,posolimo,popopramo.Pred serviranjem jo potresemo s sesekljanim petersiljem.
KOPUN V LECI (Ce imas sreco dobiti kopuna-super,drugace pa piscanca,purana raco…) Preberi post KAPUN
1 cel piscanec ali kar zelis od zgoraj navedenega, 150g slanine,1 kg lece,1 cebula
Spet problem kolicin.To je za veliko druzino.
Piscanca nasolimo,zacinimo in pecemo na slanini v pecici.Vmes ga pridno zalivamo s sokom.Posebej kuhamo leco z narezano cebulo.Solimo bolj malo,saj jo pozneje zabelimo s sokom pecenja.Lepo zapecenega piscanca zlozimo zrezanega na porcije lece,ki mora biti gosto kuhana.Zraven ponudimo kruhove cmoke,skutine zlicnike…
Podobno naredis s svinjskimi reberci.Vse to so bolj zimske jedi,saj so kar kaloricne.Osebno imam najraje leco v pikantni omaki.Glej post!
Italijani imajo na vaseh obvezno za silvestrovo leco s svinjsko nogo,ki ji izdolbejo kost in nafilajo z mesanico mesa–COTECHINO.Pregovor:Kolikor lece pojes,toliko imas srece v novem letu.
Zelo dobro,dobis na trzaskem in goriskem.
Poleti delam bolj solate in juhe z leco.Podobno kot s fizolom.
Leca z zeleno solato, leca v solati s crno redkvijo,leca s kumaricami, z jajci.
Uporabi lastno fantazijo in zacimbe,ki jih imas rada.
Osebno imam rada tudi PIKANTNO SOLATO IZ LECE
250g lece,3 jabolka,2 mladi cebulci,2 marinirani ribi(ali slana fileta),oljke,kapre,oilvno olje, malo pehtrana,gorcice, sol,poper
Kuhano leco odcedimo,vse ostalo drobno nasekljamo v mesalniku .Vse primesamo ohlajeni leci,dosolimo,popopramo,dodamo olje,z gorcico razmesan kis
ter drobno nasekljan pehtran.Vse dobro premesamo in pustimo pokrito nekaj casa na hladnem,da se leca napoji.
Juhe pa delam podobno kot fizolovo in druge zelenjavne juhe,vcasih samo leco,vcasih v kombinaciji.
To je nekaj namigov,kaj se da iz lece narediti. Lep pozdrav babi
IZŠEL JE PRVI KATALOG TRGOVINE TON V njem boste našli številne izdelke po izjemnih cenah, ki so v tem času zelo primerni tudi za BOŽIČNA in NOVOLETNA DARILA.
to so babini racepti. ce gres v iskanje,bos dobila se precej tega. lp petra

Lečo največ kuham za hladne solate, tiste močnejše za malico, tj. kuhano ohlajeno lečo zmešam z nakockano zelenjavo, sirom…. in preliv.
(Mi je že nerodno pisati o teh mojih solatah za malico, skoraj v vsako temo se pritaknejo. A ravno to je skrivnost, zakaj se jih ne naveličam, tako zelo so lahko raznolike.)
Drugače mi je leča daleč najboljša v Babini pikantni omaki. Večkrat sem jo naredila in je res super. Fino, da si me spomnila, bo kmalu zopet na tapeti.
Varianta Leča v pikantni omaki ala Babi:
Leco kuham brez namakanja s kaksnim prekajenim rebercem ali obranimi kostmi samo za okus, lahko tudi brez mesa. Dodam cebulo, cesen, petersilj, list lovorja, malo soli in poper v zrnju. Ko je leca kuhana, vendar ne razkuhana, cutiti jo moras pod zobom, jo odstavis. Jaz je skuham vec in jo zamrznem za se kdaj ali pa uporabim drugace (solata, kremna juha s porom ipd.).
Posebej na olivnem olju in na kocke narezani panceti poprazim in zdusim cebulo. V žličko ali zlico gorcice nasekljam in primeršam 2-3 slane filete, malo naribane limonine lupinice, kaksen kaper, olivo. Dodam v omako, malo pomesam, dodam ne preveč paradiznikove mezge, malo rdece paprike, malo tabaska ali chilija, poprasim z moko. Zalijem z juho od lece in pocasi prevrem. Zdaj stisnem se nekaj kapljic limoninega soka in pocasi dokuham do zeljene gostote. V to dam kuhana zrna lece, se enkrat rahlo prevrem, dodam svez nasekljan petersilj, popopram in dodam zlico sladke ali kisle smetane. Pazi pri soljenju, ze prekajeno meso je slano, v omaki so fileti tudi slani. Ko je koncano, poskusi in po potrebi dodaj sol. Meso narezes in vmesas v omako.
Izkušnja moja: Ne pretiravaj z začimbami. Ne zalij preveč, tekočino dodajaj po žlicah. Naredi več in vsaj za enkrat zamrzni.
Hm, dela in frcljanja je kar nekaj, a se splača.
LP Mimi