LED luči – zeleni prehod ali nateg
Leta nazaj smo imeli žarnice, ko je po večih letih crknila si kupil novo za 70 centov in jo enostavno zamenjal.
Potem so prišle “varčne sijalke”. Ko crkne, plačaš 7 EUR in jo enostavno zamenjaš. Ampak folk je neumen, če gre za sijalko, ne žarnico, je pripravljen požreti desetkrat višjo ceno.
Sedaj je obdobje LED luči, v njih pa začuda spet žarnice, tokrat LED. Ampak pazi – večinoma so LED luči izdelane v enem kosu, ko crkne, moraš zamenjati celotno luč!!!
WTF, kje je tu zeleni prehod, razogljičenje, ogljična nevtralnost, ogljično izravnalne sheme, krožno gospodarstvo in kar je še podobnih nebuloz?
Malo si poglej okoli ponudbo, LED E27 žarnice dobiš tudi za 1 € na kos, če kupiš paket desetih, Osram ima redno v ponudbi. Porabijo pa 9x manj elektrike kot žarilne, tako da če to ni napredek pa tudi ne vem.
Kar se tiče LED plafonjer, če jih znaš popravit, jih lahko popraviš, jaz eno sem, iz kitajske sem naročil material za 2 € (2 led plošči sem dobil za to ceno, rabil sem samo eno), sem zamenjal in laufa že par let, pa še bolj dolgo bo, ker je zdaj manj obremenjena, ta kitajska nadomestna plošča ima več LEDic kot originalna (pa še eno imam na rezervi).
Tako da vse je od tebe odvisno in od tvoje iznajdljivosti, poznavanja trga. Če daš več kot 1,5 ali 2 € na LED žarnico, je to res drago, ampak saj ni tako, kot da ne dobiš za manj
Če koga zanima dobra in poceni plafonjera, priporočam tole:
https://www.aliexpress.com/item/1005004851079900.html
Imam 24 vatno 6 let in sveti dobro (za ene 3 60W žarnice) in dela BP še po tem času. Sem kupil tudi eno 18 W isto, za rezervo, pa ni bilo še potrebe po njej, je na zalogi. Ima tak enostaven nosilec, da celo plafonjero samo natakneš gor in lahko menjavaš brez orodja. Tudi popravljaš lahko če znaš, pokrov je zasilikoniran gor, ampak to prerežeš z nekim olfa nožem in imaš potem dostop do drobovja, seveda se nadomestni deli dobijo tudi iz kitajske poceni.
Potem so prišle “varčne sijalke”. Ko crkne, plačaš 7 EUR in jo enostavno zamenjaš. Ampak folk je neumen, če gre za sijalko, ne žarnico, je pripravljen požreti desetkrat višjo ceno.
Za varčno sijalko pa tud nobeno nisem dal več kot 4 €, pa imam še ponekod še prve varčne 15 let stare, ki še delajo. Če pa to ni vredno, pa tudi ne vem, koliko elektrike je vmes prišparalo napram žarilnim, ne bom niti šel računat, ampak ni malo.
Žarilne so bile ravno nateg, proizvajalci so se prav zmenili kartelno, da bodo nalašč naredili tanek filament, da bodo držale samo 1000 ur, seveda so tudi bile potratne in 100 let so to prodajali. Od začetka so delali bolj vzdržljive, potem so pa ugotovili, da premalo zaslužijo, če folk ne menjava.
drugače LED žarnice še vedno imaš na voljo, če hočeš enostavnvo menjavat, tudi poceni jih dobiš, če malo pogledaš naokoli. Je pač tako, da je pa večja izbira, kdo ti jih bo prodal tudi za 5 €, če zaviješ v prvo trgovino, ponekod pa dobiš za 1,5 € ali celo še manj. To je pa kapitalizem, leta 1975 nisi imel izbire in se tudi nisi mogel tako nategnit. danes se pa lahko.
Če si ozaveščen potrošnik se pa ne boš nategnil in boš dobil poceni in dobro stvar.
Ok, pametnjakoviči. Prosim za linke na LED E27 žarnice, ki bodo svetile enako kot 100 W klasična žarnica, se pravi 1600 lumnov. Pa da vidimo kakšne bodo cene.
Pa lepo prosim ne linkov na Kitajce, ker ne mislim plačevati davka in carine in ne linkov na Amazon, ker ne mislim plačevati 13 EUR poštnine.
Vsem, ki mi svetujete popravilo LED plafonjer pa odgovarjam, da ne želim, da mi pogori hiša samo zato, ker sem prihranil nekaj evrov.
Aha, še to sem pozabil. Še eden od nategov je bil, ko so prepovedali prodajo žarnic na nitko, pa potem začeli prodajati halogenke zapakirane v ohišje klasičnih žarnic. Kao, to je pa zeleno. Ker nitka v halogenski žarnici je vse kaj drugega kot nitka v klasični žarnici.
pozabil si še na ksenon, bi-ksenon. led laser. itd. ok pustiva. stari mercedes G, je bil prej recimo auspuh. sestavljen iz 8 kosov. vmes šelne pa je blo treba naštelat pa lepo naredit. pravi navor v šraufe, vse. in ko si kaj zjebal si menjal samo vmesni del. zdaj ko je prišel mopf, model phlege torej prenovljen pa so dali auspuh v 2 delih. torje ko kaj sfukaš, moraš menjat celi auspuh. njih boli kurac, za zeleno. njih zanima sam oda nas nafukajo čim bolj. prej je ena menjala žarnico H p je bilo. pa je svetilo dost dobro. npr. bmw j vedno imel močne luči že pred 40 leti. z navadnimi žarnicami. zdaj pa mora menjat celi sklop. to zame ni napredek. mene tko ne bodo jebali. niti pri toyoti. bom pa vozil hundai i30 osnovni model 1.5 bencianr z navadnimi lučmi. pa me boli. naj se jebejo. prisilit me ne morejo da neki kupim. lahko me motivirajo, silijo, zavajajo, lažejo, pritiskajo. prislit me ne morejo. še kako l eto pa sem rešen kredita in pol sme prost. mene, jebali ne bodo
če hočeš 1600 lumnov na E27, ne boš dobil poceni in ne zanesljivih, E27 ni primeren format za LED žarnice, ker se pregrevajo, zato je tudi veliko prehoda na plafonjere, kjer majo več prostora se hladit. Lahko se zadovoljiš z 800 lumenskimi okoli 8 W, te dobiš poceni, pa magari namestiš razdelilec iz enega E27 na dva E27, pa maš z dvema 1600 lumnov. Ali si pa namontiraj več E27 klasičnih plafonjer po sobah če se bojiš 2×8 W zašraufat na grla, ki so delana za 60 W in več.
Če hočeš 1600 lumnov in ne upaš popravljat, si lahko tudi kupiš zgornjo plafonjero iz kitajske, 24-vatna ima več kot 2000 lumnov, pa ko namontiraš nosilec, lahko enostavno menjaš brez orodja, ker se samo natakne na nosilec. In ne boš rabil niti menjavat, meni drži že 6 let taka. Dostavo moraš izbrat aliexpress saver, potem ne bo nobenih dodatnih davkov in carin, saj kitajci to že obračunajo in plačaju EUju, je že vse v ceni.
Tako da možnosti imaš več kot dovolj, lahko pa seveda še naprej jamraš.
Lahko ti samo povem še, povem, da hočeš laufat 100 W žarnico 8 ur na dan, daš za to 58 € na leto za elektriko po današnjih cenah, zdaj pa povej, da to pogrešaš in kako se te nateguje z LED.
Tako da še tako draga plafonjera dizajnerska evropska se ti odplača v enem letu napram žarilnim žarnicam za isto svetilnost. Četudie te je kitajcev strah, jaz sem ti dal par predlogov, kako prideš še ceneje skozi. Če ti niso ok, pač odkartaj za evropske marže, si že izbirčne sorte in jaz bi te tudi opalil za 40 €, če bi bil prodajalec
ne rabiš, 20.12.2023 ob 09:32
Malo si poglej okoli ponudbo, LED E27 žarnice dobiš tudi za 1 € na kos, če kupiš paket desetih, Osram ima redno v ponudbi. Porabijo pa 9x manj elektrike kot žarilne, tako da če to ni napredek pa tudi ne vem.
Kar se tiče LED plafonjer, če jih znaš popravit, jih lahko popraviš, jaz eno sem, iz kitajske sem naročil material za 2 € (2 led plošči sem dobil za to ceno, rabil sem samo eno), sem zamenjal in laufa že par let, pa še bolj dolgo bo, ker je zdaj manj obremenjena, ta kitajska nadomestna plošča ima več LEDic kot originalna (pa še eno imam na rezervi).
Tako da vse je od tebe odvisno in od tvoje iznajdljivosti, poznavanja trga. Če daš več kot 1,5 ali 2 € na LED žarnico, je to res drago, ampak saj ni tako, kot da ne dobiš za manj
daj prosim link, kje najdeš te poceni žarnice
tele osramke:
https://www.merkur.si/led-zarnica-e27-osram-base-cla60-9w-827-fr-mat-220-240v-pak-5/
Leto dve nazaj so imeli še pakete takih po 10. Tako da ni nek problem dobit 800 lm žarnice pod 2 € na komad. Tele imam kaki dve leti, crknila zaenkrat še nobena, sem pa samo 4 namestil do zdaj, pač prepočasi crkujejo.
ne rabiš, 20.12.2023 ob 11:24
tele osramke:
https://www.merkur.si/led-zarnica-e27-osram-base-cla60-9w-827-fr-mat-220-240v-pak-5/
Leto dve nazaj so imeli še pakete takih po 10. Tako da ni nek problem dobit 800 lm žarnice pod 2 € na komad. Tele imam kaki dve leti, crknila zaenkrat še nobena, sem pa samo 4 namestil do zdaj, pač prepočasi crkujejo.
hvala
Našla še tole, če komu prav pride. Samo niso tako svetilne: https://www.ikea.com/si/sl/p/solhetta-led-zarnica-e27-470-lumnov-okrogla-mlecno-bela-60564138/
Crkujejo mi pa zdaj varčne, kake 3-4 leta stare, ki sem jih nazadnje kupil v lesnini v neki akciji za 0,85 € na komad, so metali ven iz prodaje. Tega pa že zdavnaj ni več, res so bile manj kvalitetne od taprvih varčnih (tiste imam še ene 15 let stare delujoče), ampak za 0,85 € so bile vseeno prav super.
Našla še tole, če komu prav pride. Samo niso tako svetilne: https://www.ikea.com/si/sl/p/solhetta-led-zarnica-e27-470-lumnov-okrogla-mlecno-bela-60564138/
Tudi v redu cena, ampak 470 je res malo premalo lumnov. Za kakšne hodnike pa so. Če te ne moti, lahko kupiš iz kitajske razdelilec iz enega E27 grla na dve grli za drobiž, pa teh nabašeš not več. Če je prostor.
Zvarek, 20.12.2023 ob 09:33
Celoten zeleni prehod in podnebne spremembe (varovanje okolja) so super nateg ljudi.
Točno to. Moraš biti res butec na kvadrat, da verjameš temu nateg, zdaj ko je že toliko znanega. Raji pridigajo o uničevanju planeta, sami pa se vozijo v privat letalih in jahtah, ki porabijo ogromno nafte in bistveno bolj onesnažujejo okolje kot en povprečen državljan v vsem letu. Tesla avti so pa sploh za tesla, ki verjamejo, da je proizvodnja tistih baterij bolj ekološka od bencina.
Hvala končno, da si nehal mlatiti prazno slamo in končno dal konkreten link, sicer pri trgovcu, ki je najdražji od vseh, a vseeno. Sem mislil, da si večji maher in se boljše znajdeš, da prideš ceneje skozi. Čudno elektronika se običajno ceni, ne pa draži tako kot tvoje žarnice. Tvoj nasvet o montaži razdelilca v grlo žarnice, pa ni niti slaba šala.
Te žarnice z 800 lm so navadne brlivke – tam kjer je bila včasih dovolj ena, bi moral sedaj montirati dve in zamenjati, ali montirati novo luč. Ne hvala.
Sej so se, od CCFL do LED so se pocenile, tiste si za pod 2 € res redko dobil (jaz sem enkrat jih)
Jaz sem jih kupil 10 komadov istih za 11 € pri mimovrste, saj lahko bi si sam pogledal takoj, sem takoj napisal, da merkur še ima, ti sanjaš o nekih 7 € na žarnico in ne vem kaj. Sem ti tudi dal gor link na kitajsko plafonjero, ki stane okol 10 € in ma 2000 lumnov, meni drži že 6 let in sveti ful dobro, tudi super enostavno jo je menjat, če bi jo bilo slučajno treba, pa nobenih dodatnih carin ni.
Raje še kar naprej jamraš, kako bi raje imel 100 W klasiko, ki ti požre čez 50 € elektrike na leto, če jo goniš 8 ur, pa se smiliš sam sebi.
1600 lm na E27 pa žal, bo že ogromna, ker mora bit zaradi hlajenja, LED pač ni najbolj primerna tehnologija za tlačenje v male kroglice ali se sprijzniš z relativvno švoh žarnicami in najdeš način za povečat njihovo število (sem ti tudi predlagal) ali pa ob tem greš na evropsko led plafonjero, če te je kitajske preverjene strah, pa pač odkartaj tam do 40 €. Brez skrbi, še vedno boš več kot 40 € štroma letno prišparal s tem in boš na boljšem. Samo jamrat nehaj, hudič zoprni.