Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ledvice in penast urin

Ledvice in penast urin

V zadnjih 10 dneh sem parkrat opazila,  da je bila prisotna pena v urinu (predvsem zjutraj).  To naj bi po ‘guglanju’ nakazovalo na beljakovine v urinu in oz. na okvaro ledvic. Čez dan pene v urinu ni,  ker sem povečala hidracijo (3 l vode). Urin je tako popolnoma gladek in svetlo rumen.
Mojega zdravnika trenutno do torka ni.

Ali je zadeva lahko prehodnega značaja, če ni pene ob vsakem uriniranju?

Do osebnega zdravnika in te bo dal na urinske teste… Ni pa to urgentna situacija in lahko počaka do torka ali še dlje. Nerabi te skrbet verjetno nič posebnega samo premalo tekočine.

lubi bog no. ce ni pene je ni a ne. nc ti ni

Peneče pivo.

Odgovor na objavo uporabnika
Zgleda kot, 27.03.2025 ob 15:38

Peneče pivo.

Ne, ni bil kot peneče pivo (belo in gosto).
Bolj kot skupek velikih milnih mehurčkov, skozi katere se je videlo malo rumenega urina. Pena ni bila gosta, ampak bolj redka in velika.
Po tem in do zdaj kar sem lulala je bil urin brez enega mehurčka, čisto gladek in svetlo rumen.

Preverte cukr.

Pena v urinu je znak preveč beljakovin.  Zaenkrat se kaže zjutraj, sčasoma se bo kazalo tudi čez dan.  To je imela moja mama, če se ne bi zdravila, bi ji ledvici odpovedali.

Obišči zdravnika in povej, jutranji urin se bo testiral in potem naprej….

Aja, kakšen imaš pa pritisk?  Pri boleznih ledvic je večinoma povišan.

No, sicer ti bo pa zdravnik vse izmeril…

Pojdi na ledvični test v lab. Da te ne bo še pol leta skrbelo. 😁

Katera zdravila jemljete pri kronični ledvični odpivedi in nizkem OGF-ju? Se vam je stanje kaj izboljšalo?

beljakovine, 27.03.2025 ob 18:43

Pena v urinu je znak preveč beljakovin.  Zaenkrat se kaže zjutraj, sčasoma se bo kazalo tudi čez dan.  To je imela moja mama, če se ne bi zdravila, bi ji ledvici odpovedali.

Obišči zdravnika in povej, jutranji urin se bo testiral in potem naprej….

Tvoji mami (starost?)  se je kazal penast urin najprej samo zjutraj, potem pa rudi čez dan? Je odšla takoj k zdravniku?

V čem je fora, da je penast na  samo zjutraj? Saj je lahko tak  od dehidracije, kajne?

Bolj kot je nekdo dehidriran, bolj je koncentriran je njegov urin, saj njegovo telo poskuša varčevati z vodo. To vodi do penjenja, ker se v manjši količini izloči več snovi.

Prvi korak je hidracija, da vidite ali to pomaga.

Pri bolezni ledvic je penast urina le eden izmed znakov, pojavi se tudi otekanje zaradi zadrževanja vode in povečanje telesne mase.

Zadrževanje tekočine povzročajo tudi tbl. za shizofrenijo.

Moj je zadnje čase občasno penast. Preiskave – proteini v urinu 1-2+… OGF med 75 in 77. Predpisali Forxigo – ki sem jo zaenkrat do naslednje kontrole zavrnila.  Nimam ne povišanega tlaka, ne sladkorne, ne srčne popuščanja, do sedaj nisem jemala nobenih tablet, bila zdrava – ‘okvaro’ mi je povzročil Iga vaskulitis, ki je minil sam od sebe…in upam, da se bo do naslednje kontrole tudi vnetje v ledvicah uredilo.  Sem pa spremenila prehrano – zelo.

Jaz sem imela penastega med večdnevnim postom. Po moje so se ledvice čistile vseh nečistoč.
Ko sem delala razstrupljenje jeter z grenko soljo (Eosom) sem iztrebljala zelene kamne.

Pika pri piki, 27.03.2025 ob 20:41

Moj je zadnje čase občasno penast. Preiskave – proteini v urinu 1-2+… OGF med 75 in 77. Predpisali Forxigo – ki sem jo zaenkrat do naslednje kontrole zavrnila.  Nimam ne povišanega tlaka, ne sladkorne, ne srčne popuščanja, do sedaj nisem jemala nobenih tablet, bila zdrava – ‘okvaro’ mi je povzročil Iga vaskulitis, ki je minil sam od sebe…in upam, da se bo do naslednje kontrole tudi vnetje v ledvicah uredilo.  Sem pa spremenila prehrano – zelo.

Če te prav razumem, se za vaskulitis nisi zdravila, ampak si mu dala čas, da sam mine? Koliko časa pa si imela penast urin? Je bila močna pena, kot pri točenem pivu? Verjetno si starejša?

Ker nisem vedela kaj imam, je vaskulitis minil sam od sebe, dokler sem prišla do bolnišnice. Bil pa je omejen na male žile – purpura samo po spodnjem delu nog, brez, bolečin, izcedkov, ran…. Ker nisem vedela, kaj je, sploh nisem posvečala pozornosti urinu in ledvicam. Če se sedaj nazaj spomnim je bilo hudo kaka dva tedna -grozno zatekanje, smrdeč urin, nočno potenje, penast urin. Potem pa je šlo na boljše.  Ni bila pena kot pri pivu…bolj kot -ne vem mogoče- ko natočiš koka kolo -zgoraj ostane nekaj mehurčkov ne dosti ne malo.  Ne nisem stara (se vsaj nimam) kmalu bom 45.     Vaskulitis na ledvicah so mi potrdili z biopsijo.

Pika pri piki, 28.03.2025 ob 08:33

Ker nisem vedela kaj imam, je vaskulitis minil sam od sebe, dokler sem prišla do bolnišnice. Bil pa je omejen na male žile – purpura samo po spodnjem delu nog, brez, bolečin, izcedkov, ran…. Ker nisem vedela, kaj je, sploh nisem posvečala pozornosti urinu in ledvicam. Če se sedaj nazaj spomnim je bilo hudo kaka dva tedna -grozno zatekanje, smrdeč urin, nočno potenje, penast urin. Potem pa je šlo na boljše.  Ni bila pena kot pri pivu…bolj kot -ne vem mogoče- ko natočiš koka kolo -zgoraj ostane nekaj mehurčkov ne dosti ne malo.  Ne nisem stara (se vsaj nimam) kmalu bom 45.     Vaskulitis na ledvicah so mi potrdili z biopsijo.

Hvala za odgovor. Ja, pri kar velikem številu bolezni je simptom penast urin.
Srečno in obilo zdravja ti želim.

Anonimno 7561, 27.03.2025 ob 19:34

Tvoji mami (starost?)  se je kazal penast urin najprej samo zjutraj, potem pa rudi čez dan? Je odšla takoj k zdravniku?

V čem je fora, da je penast na  samo zjutraj? Saj je lahko tak  od dehidracije, kajne?

Zato ker se čez dan nalivaš z vodo in s tem navidezno “spiraš” ledvice.  Sčasoma se, v kolikor gre za bolezen, stanje slabša.

Če čez dan piješ veliko vode, tudi čez noč nisi dehidrirana.  Torej je potreben pregled jutranjega urina.

Ne gori voda, ampak moj nasvet je, da obiščeš zdravnika takoj ko boš lahko.  Pritisk, zatekanje je še pride – sčasoma, če gre za bolezen in če je zdraviš.

Po mojem skromnem mnenju nima veze ali piješ ali ne piješ dovolj vode, če so ledvice ‘poškodovane’ in prepuščajo beljakovine v urin – se le ta peni, ker so beljakovine  v njemu, ne glede na hidracijo telesa.
Lahko se motim.

Na spletni strani ukc – mb, piše, da ko doma zbiramo 24 urni urin, da prvi urin zavržemo, torej uriniramo v školjko. Po tem sklepam, da je urin lahko tudi penast (beljakovine), kljub temu da veliko pijemo čez dan.

Če si dobro prebrala … prvi urin zavržemo… potem pa 24 ur zbiramo. Torej npr. če si vstala ob 7h in prvi urin zavrgla….potem zbiraš do naslednjega jutra do 7h…in zadnji urin, ki ga polulaš v ‘zbiralnik’ je tvoj prvi jutranji…

V bolnišnici sem urin zbirala tri dni – 3x po 24 ur. Ni pa to bilo strogo na minuto – ampak skoraj prosto po prešernu. Ker prvi urin sem prvi dan oddala okrog 9h …popisali pa so ga naslednje jutro že ob 7h ali še prej…  Vmes sem oddala tudi svež urin posebej za ‘sveže’ preiskave, pa tudi ko greš na veliko potrebo ne lulaš v zbiralnik.  In ko sem zbirala urin 24 ur – pena ne ostane na njem, no na mojem ni. Penil se je občasno, zelo malo in pena se je polegla, do naslednjega lulanja.

Pika pri piki, 28.03.2025 ob 14:02

Če si dobro prebrala … prvi urin zavržemo… potem pa 24 ur zbiramo. Torej npr. če si vstala ob 7h in prvi urin zavrgla….potem zbiraš do naslednjega jutra do 7h…in zadnji urin, ki ga polulaš v ‘zbiralnik’ je tvoj prvi jutranji…

V bolnišnici sem urin zbirala tri dni – 3x po 24 ur. Ni pa to bilo strogo na minuto – ampak skoraj prosto po prešernu. Ker prvi urin sem prvi dan oddala okrog 9h …popisali pa so ga naslednje jutro že ob 7h ali še prej…  Vmes sem oddala tudi svež urin posebej za ‘sveže’ preiskave, pa tudi ko greš na veliko potrebo ne lulaš v zbiralnik.  In ko sem zbirala urin 24 ur – pena ne ostane na njem, no na mojem ni. Penil se je občasno, zelo malo in pena se je polegla, do naslednjega lulanja.

Hvala za info, to je dober vedet na zalogo. 👍

New Report

Close