Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Lektoriranje ?!?

Lektoriranje ?!?

Zanima me če je res, da ni nujno da se diplomska naloga lektorira. To sta mi rekla namreč 2 kolega danes, ki sta lansko leto diplomirala isto smer tu na faxu, pa nista dala lektorirati. Samo zanima me, ali diplomsko nalogo na faxu kdo preveri, kakšen njihov lektor naprimer? Kajti jaz imam sicer takšno temo, kjer so večinoma oscilogrami in seveda komentarji sledijo, analiza pa to… samo ni tega toliko kot pri drugih diplomskih.
Aja, pa še to. Pred oddajo diplomske naloge, a je treba mentorju na faxu pokazati predno natisneš oz. oddaš. Kako je s tem?? Problem je da smo vsi tak slabo obveščeni, vsaka tajnica drugače pove, jaz več ne vem…
Mentor se na telefon ne javi, na fax pa nemorem vsak dan teh 60km,ker sem zaposlen že.
Hvala vsakomur za kakršnokoli informacijo.
Lp, Pavle

Pozdravljen!

Odvisno, verjetno od tega, katero fakulteto obiskuješ. Na naši je potrebno celo priložiti fotokopijo diplome lektorja.

Lp,

Maja

Kolikor poznam te zadeve, je odvisno skoraj izključno od zainteresiranosti in zahtev konkretnega profesorja. Če je profesorjevo stališče, da je diploma samo nujno zlo, s katerim ga obremenjujejo študentje in služba, potem pač zanj lektoriranje ni obvezno. Lahko da tudi sam nima kaj dosti pojma o pravilni slovenščini in mu je zanjo vseeno. Diplome morda niti prebral ne bo.

Če pa gledamo na diplomo s študentovega zornega kota, je to zanj pomemben izdelek, v katerega je vložil veliko truda in časa. Vsebina diplome je seveda strokovna, oblika pa naj bi bila vsaj spodobna. Vprašanje o slovnični pravilnosti jezika pa lahko opredelimo obenem kot vsebinsko in oblikovno.

Glede na količino časa, porabljenega za izdelavo diplome, je dodaten čas za lektoriranje običajno kratek, učinek pa zna biti dokaj velik. Dragi Pavle, ne jemati tega osebno, ampak glede na slovnične napake v tvojem zgornjem sestavku menim, da je lektoriranje tvoje diplome obvezno, pa če je profesorju še tako vseeno. Saj vem, da nisi posebej pazil na pravilnost v tem primeru, ampak …

Morda sploh ni nujno, da za lektoriranje iščeš kakega profesorja slovenščine, kajti to te zna tudi drago stati. Morda bi zadoščal že kak gimnazijski maturant, ki nima ignorantskega odnosa do slovenščine. Skratka, če si predstavljam sebe v podobni situaciji – meni bi bilo nerodno dati iz rok nepopoln izdelek.

No ja, kar se tega tiče se res kar strinjam. Res pa je tudi, da tu na forumu pač človek ne pazi toliko na to…

Pavle, daj oglas na Filozofkso fakulteto. Tam je veliko študentov (od slavistov, slovenistov, prevajalcev), ki ti bodo za ugodno ceno lektorirali.

Če slučajno je na tvoji fakulteti kot na Majini, potem boš pač moral izbrati pravega lektorja, kar seveda bo dražje. Obstaja pa še ena možnost… Prijatelj je plačal nekaj malega nekemu lektorju, ki mu dejansko ni lektoriral diplomske, ampak mu je samo podpisal.

Edith !

Ja to delajo pri nas. Najdejo nekoga, ki podpiše izjavo o lektoriranju in potem priložijo to izjavo skupaj s tremi izvodi diplomske naloge pri oddaji.
Res pa je da mam itak 90% besedila prepisanega iz naše slovenske literature namreč, 10% pa je moje slovenščine :))))))))))))) Jaz bom tudi to naredil, sam da dam že to skoz.

Oprosti, ampak če imaš 90 odstotkov naloge prepisane, potem bo lektoriranje še najmanjši problem:-(( Mentorju pa le pošlji nalogo, preden jo daš natisniti, lahko tudi po pošti, pa svoj elektronski naslov pripiši zraven.

Če nimaš veliko svojega gradiva, te ne bo stalo preveč, če daš v lektoriranje kakšnemu študentu slovenistike. Gimnazijskih maturantov, ki imajo jezik sicer radi, ne bi priporočala, ker na faksu vseeno naučijo kakšno pametno stvar ali dve več. Cene so pa tam okrog 300 na standardno stran.

Jaz pa ne bi priporočala niti študentov slovenščine, ampak samo prave, profesionalne lektorje. Ker te tega, kar potem pozneje počneš pri lektoriranju, na faksu res ne naučijo. To vem iz izkušenj. Cena? Okoli 1000 do 1500 SIT na stran.

Jadviga,
možu sem lektorirala priprave (za pouk), ki jih na strokovnem izpitu za učitelja pregleda slovenistka (nisem slovenistka, sem pa jezikoslovka). Imela je eno samo pripombo na izbrani izraz, ki naj ne bi bil idealen. Njegova kolegica je dala priprave lektorirat PROFESIONALNI lektorici, ki ji je to tudi mastno zaračunala. Rezultat: padla je zaradi slovenščine.

New Report

Close