lep pozdrav iz Nemčije
Obiskujejo privatno angleško šolo … pouk poteka v angleškem jeziku, učijo pa se tudi arabski jezik in prav tako njihovo pisavo. Ta večja hčera je zdaj v 6-em razredu dobila še drugi tuji jezik – francoščino. A to je le ena ura na teden, arabščina pa vsak dan že od male šole dalje. To je po zakonu, saj so vse šole, tudi privatne pod nadzorom Ministrstva za izobraževanje…
Pozdrav!
Vladka
Tari… zakaj je arabščina obvezna? Ne vem, tako pač pravi zakon in mene ne moti, saj vendar živimo v njihovem svetu. Je pa res tudi to, da te privat šole… angleške, ameriške ipd… niso le za tujce, ampak lahko otroke vpiše vsak in vsi domačini, ki si lahko finančno privoščijo, šolajo otroke v teh šolah. Samo za primer… v razredu najstarejše hčere je ona edina Evropejka. In sigurno je prav, da se Arabci učijo arabščine. Ni pa za tujce obvezen verski pouk.
Cveti, kot venomer pravim, ni se tako hudo težko navaditi življenja tukaj, saj že to nekaj pomeni, da je v državi kar 64{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tujcev in tako nisi izpostavljen… Smo pa “v kompletu” slovenska družina (Gorenjska :o)
Lep dan vsem iz vročih krajev!
Vladka
Vladka, meni se zdi super, da se otroci učijo tudi arabščine. Ko so še majhni, to osvojijo 1, 2, 3. Kamen več, na katerem lahko gradijo.
V OŠ sem imela sošolko, Slovenko (oče Slovenec, mati Italijanka), ki je prišla v Slovenijo iz Libije v 3 ali 4 razredu. Spomnim se, kako se je drugim otrokom zdelo fino, ko je znala pisati in govoriti po arabsko, pa dogodivščine iz južnih krajev je opisovala, mivko iz puščave je prinesla…
Mislim, da nikoli ni imela kakšnih težav in se je vklopila v “naš svet” b.p. Ker pa so doma govorili z mamo italijansko, se je v melodiji njenega govora to čutilo. Ker pa smo živeli ob morju, to ni bilo nič čudnega.
Osebno večjezičnost vidim kot velik plus.
Natassa
Vladka K
Mene pa močno zanima oz. firbec me matra (po domače povedano), v katerem koncu živiš? Tako rada se dopisujem z takšnimi. Zelo me zanima kako lahko si brez Slovenije, ker jaz si ne morem predstavljati kakšno življenje bi imela recimo v Angliji. Ne vem takšna sem.
Oprosti, če sem tako firbčna, tvoja je odločitev, če poveš, če pa ne pa tudi dobro in Hvala ti.
Lep pozdrav z obale