lepljiva smučarska čelada
To se je tudi meni že naredilo, zdaj se res več ne spomnim na katerem predmetu, vem pa, da je šlo za plastiko, ki je na otip rahlo gumirana. In tista “guma” je postala lepljiva, prav uno sticky, ko se vsak prahec, lasek, vse gor zalepi. Vzami un nožek za steklokeramično ploščo čistit ali vinjete odstranjevat in s tistim odsvaljkaj to gumo dol.
Jaz sem mojo uspela sčistit z acetonom in je šlo vse lepo dol. sem pa rabila kaki 2 uri, da sem vse odstranila, ker gre precej težko stran. Meni je zgledalo, kor da je zgornja plast premaza nekako spremenila strukturo in je bilo vse tako mastno-lepljivo, pa polno praha se je gor prijelo..bljak. Samo je bila čelada za 180 eur in sem jo poskusila rešit, k sreči uspešno.
Ki kot nove zgledajo premium, prijetne na otip itd. To je tak premaz, sloj barve, ki je nekako kot tanka plast gume.vto dobis na celadah, rocajih deznikov, v avtomobilih, pa se kje. S casom in uv svetlobo postsne stvar nesrsmno lepljiva, grda na izgled itd. V takem primeru je treba najprej zadevo scistiti s kakim mocnim topilom in tudi mehansko, nato pa barvati ali folijo cez
Problem pa je, ker s topili zelo pogosto poskoduješ tudi osnovni material, sploh ker je povecini to plastika. Pri celadi zna biti tudi zmanjsanje trdnosti celade.
Nasvet…..c prihodnje se izogibajte teh izdelkov s premium videzom, ful kul za na otip itd…..navadna trda plastika je zakon.
Zanič materiali, te čelade so pa izpostavljene med uporabo tudi velikim temperaturnim razlikam in UV žarkom sočasno – od fejst mraza, pa na njih tam tudi direkt sonce gor sije, pa do 20+ stopnj celzija med hrambo do druge sezone… In površinsko lakiranje na plastiki čelade postane lepljivo, ker je ta film laka uničen.