Lepo pozdravljeni
Stara sem 38 let in že 10 let živim v partnerjevi hiši, kjer sem tudi stalno prijavljena. V teh letih sta se nama rodila dva otroka. Zdaj sva se namenila, da končno urediva lastništvo nepremičnine z darilno ali izročilno pogodbo, vendar sva čedalje manj prepričana, da je to smiseln korak. Je sploh smiselno, da partner prepiše name polovico nepremičnine, če pa mi ta ob morebitni zvezi itak pripada, saj je zunajzakonska zveza izenačena z zakonsko? Oziroma je treba moj vložek dokazovati tudi v primeru, da darilo ali izročilno pogodbo skleneva?
Mislila sem, da je s pogodbo v roki tudi ob razvezi stvar rešena (pol pol), pa vidim, da še zdaleč ni tako.Sklenitev teh pogodb pa ni niti najmanj poceni.
Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
mislim, da je ureditev vajinih premoženjsko-pravnih razmerij zelo smiselno.
Napisali ste, da 10 let živite v partnerjevi hiši. Če jo je partner posedoval že pred začetkom vajine partnerske skupnosti, vam v primeru razhoda nikakor ne pripada polovica lastništva. Pravzaprav imate v tem primeru zgolj pravico zahtevati povračilo polovice vlaganj v hišo, ki so v času vajine partnerske skupnosti pripomogla k povečanju vrednosti nepremičnine. Drugače je, če sta hišo kupila/zgradila v času trajanja zunajzakonske partnerske skupnosti, saj v tem primeru velja, da gre za vajino skupno premoženje, kljub dejstvu, da je zemljiškoknjižni lastnik samo mož, vendar je to okoliščino, kot tudi deleže na premoženju treba (če tega ne uredita sama) ugotavljati v sodnem postopku.
S sklenitvijo kakršnekoli pogodbe o ureditvi premoženjskih razmerij, ki mora biti med partnerjema obvezno sklenjena v obliki notarskega zapisa, imata torej bistveno več možnosti, da se ob morebitnem razhodu izogneta urejanju vajinih premoženjskih razmerij s posredovanjem sodišča.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.