les/alu okna
predlagam plastiko….pol cenejša od tvojega predloga….če vzameš tista okna z lesnim vzorcem, pa so tudi zelo trajna in ohranjajo barvo, dimenzije itd….navadna bela okna iz plastike so najbolj občutljiva na uv, porumenijo itd….bistveno hitreje kot tista prevlečena s folijami.
sam imam pvc v lesnem dekorju….11 let, praktično brez vzdrževanja…vsake toliko cunja in steleks….okna še vedno kot nova.
če bodo po 20 ali 25 letih kazala znake starosti, jih bom pa zamenjal, takrat bodo že itak drugačni standardi in tudi potrebe (bajta itak potrebuje prenovo vsaj vsakih 30 let)
jelovica je mela predkratkim akcijo in sicer namest leseonih oken so ti šenka les alu…
mi mamo od jelovce lesena okna stara slabo leto (jelowood star 7800). samo les. Dobiš jih tud v kombinaciji les-alu, a so nekoliko dražja. če maš sam lesena okna ji hpač 2* letno premažeš z zaščitnim premazom in če rata kaj naroe (poškodbe)pokličeš servis in ti poškodbe sanira z voskom.
Lesena okna so res draga, ampak so špica
sem prav čakal ta odgovor…..
napaka oz. marketinški trik……nova lesena okna tesnijo enako dobro kot plastična, torej se zrak v prostoru ne izmenjuje, posledično so tu znane posledice kot plasen na zidovih, pri vseh tipih sodobnih oken…..
pozabite stara lesena okna brez tesnil….tam res ni plesnilo.
prav tako se zrak ne izmenjuje skozi les…..če je pokrit z aluminijem, pa še toliko manj.
edina prednost lesa je v toplini in nekoliko boljši izolativnosti okvirja……toplina je stvar diskusije, ker sam se ne kaj preveč dotikam oken….izolativnost okvirja je pri novih pvc praktično enaka….torej ostanejo smao minusi….cena, vzdrževanje…
drži. Drži pa da (vsaj pri jelovici) imaš opcijo delnega pritprtja okna ter s tem zagotoviš kroženje zraka. Sistem je podoben raznim Gekko,, Mikrovent, le da tu se nič dodatnega ne vgrajuje, ampak je ta sistem že del mehanizma. To je bila pri nas tudi ena od pomembnihzadev, saj ko je burja malo težko luftaš, in tako težko dovajaš svež luft v hišo
Imam alu/les okna Internorm.
Dati prednost plastiki pred alu/les?? Ma kaj ste zmešani?
Kondenzacija? Ma kje živite- sigurno še niste bili v hiši s takimi okni, ker govorite neumnosti.
Če si jih lahko privoščiš, go for it!! Noter imaš toploto lesa, zunaj jih ščiti aluminij. Pri nas sva že od začetka vedela, da zaradi burje ni druge opcije in je bila to pri hiši tudi največja investicija (sploh ker imamo velika okna). Mi ni žal niti centa!
No nam pa je žal lesenih oken. Edina stvar,ki bi jo spremenila pri prenovi hiše, je ta, da bi dala not plastična okna. Bila bi pol cenej, pa nobenega vzdrževanja dodatnega. Te imava pa 3 leta, pa so vzunaj kot bi bila stara 10 let. jih bo treba kmalu preštrihat, sam nevem kdo bo to delal. Kar se pa tiče izolativnosti, tud plastična dobiš že zelo odlična.
Tako da jaz sem za plastiko definitivno.
No nam pa je žal lesenih oken. Edina stvar,ki bi jo spremenila pri prenovi hiše, je ta, da bi dala not plastična okna. Bila bi pol cenej, pa nobenega vzdrževanja dodatnega. Te imava pa 3 leta, pa so vzunaj kot bi bila stara 10 let. jih bo treba kmalu preštrihat, sam nevem kdo bo to delal. Kar se pa tiče izolativnosti, tud plastična dobiš že zelo odlična.
Tako da jaz sem za plastiko definitivno.[/quote]
Ne moreš primerjati lesa in alu/ les. Saj zato sva dala alu/les, ker se aluminij ne spreminja na zunanji strani. Zato pa človek vzame to varianto, ker ni nobenega dela z njimi. Imaš pa noter les- in, ja, opazim razliko, ali je v prostorih les ali plastika.
Spoštovani,
v kolikor se nagibate k nakupu les/aluminij oken vam pritrjujemo, da ste se odločili pravilno.
V osnovi naj bo okno leseno, tako da lahko izkoristite vse prednosti lesa:
• les je naraven material, katerega poglavitne prednosti so odlična toplotna izolativnost, uravnavanje vlažnosti v prostoru, majhna poraba energije za njegovo predelavo ter ekološka neoporečnost;
• les ima pozitiven vpliv na zdravje in dobro počutje ljudi, v dom pa vnaša občutek topline in domačnosti;
• površinsko zaščiten les je dolgo obstojen in ga je možno enostavno vzdrževati;
Optimalna kombinacija pa je leseno okno z integrirano aluminijasto masko na zunanji strani:
• aluminijasta maska nudi maksimalno zaščito okna pred vremenskimi vplivi;
• že tako dolga življenjska doba okna se z aluminijasto zaščito še dodatno podaljša;
• taka okna praktično ne potrebujejo dodatnega vzdrževanja;
• aluminijasta zaščita je na voljo v široki paleti barv, barv po Ral lestvici in v raznih imitacijah lesa;
Lesena okna z aluminijasto oblogo so kakovostna lesena okna, oplemenitena z aluminijasto oblogo. So najboljši primer stavbnega pohištva iz naravnih in trajnih materialov. Pri tem vam svetujemo še, da izberete energetsko varčna okna (npr. okno, Ekolight Premium ali Jelostar Premium), saj boste s tem zmanjšali toplotne izgube in prihranili pri ogrevanju.
Hvala in lep dan še naprej,
Jelovica okna d.o.o.