Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Let nad kukavičjim gnezdom

Let nad kukavičjim gnezdom

Zadnjič sem gledl film One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) pa ne razumem konca. Mi ga lahko kdo razloži?

Ja, sem že na netu najdu:

http://us.imdb.com/title/tt0073486/board/nest/1064575

Lp

Spomnim se, da nam je razredničarka v osnovni šoli razlagala ”simbolični” pomen konca tega filma. Če računaš, da imam 31 let in je to bilo v osnovni šoli (in to bolj v začetnih letih šole), je minilo še kar časa, vendar se spomnem kot bi bilo včeraj…

Alex, potlej pa povej, kaj je simboličen konec filma!

Ta film sem gledala ze neki casa nazaj in kot se jst spomnim konca, so Jacka Nicholsona na koncu tako zjebali, da je bil res za v norisnico. Mogoce bi blo sporocilo lahko tako: don`t @!#$ with the system, because in the end the system wins. Ne vem.

Zakaj je pa naslov tak, kot je?

Ne vem. Ugibam – v angleščini se norcu lahko reče tut “cuckoo” in norišnica je kot nekakšno gnezdo norcev. Jack Nicholson je prišel samo mal prečekirat tja – kot da bi naredu prelet nad tem gnezdom. Sej pravim – samo ugibam. Ker se za tem definitivno skriva nek simbolični pomen.

Povzeto z ene revije, ki sem jo brala pred leti, pa se to spomnem:

Naslov je tak, ker kukavica nima gnezda in daje svoja jajca vedno drugim pticam v oskrbo. Tako je življenje v norišnici primerjano s kukavičjim gnezdom (katero ne obstaja). S tem naslovom je mišljeno prikazati norišnice in življenje v njih, katere so bile v tistih letih pred javnostjo prikazane zelo drugače kot pa je to v resnici. Torej, ker kukavičjega gnezda ni, tako tudi ni takih norišnic kot je ta v filmu, čeprav so vsi vedeli da obstajajo in kaj se dogaja v njih.

To je kar se spomnem

dobr dobr!! a mogoče kdo ve, kakšne motnje so imeli posamezniki?

ti pa ziher hodiš na FVV 🙂

če ne razumeš konca, bi bila mogoče knjiga boljša zate. Lahko si pa še ogledaš film Bety Blue oz. prebereš knjigo +36C (plus 36 stopinj). Simbolika je podobna.

Zanimivo je tud, da je on znoru skor, kr se se drugi obnašal tko do tega, čeprav ni bil. Ter predvsem mislim, da je bil Billie, mlad fant, ko je vidu ono “prodajalko ljubezni” je ozdravel, pol je bil pa bolan samo zarad one zajebane ženske- sadistične bolničarke.

Pozdravljeni, bom kar tukaj vprašal. Ne razumem konca filma 2001 – Odiseja v vesolju iz leta 1968. V sobi so kapsula ter nek moški za mizo. Mi kdo razloži, kaj naj bi to pomenilo?

New Report

Close