Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Leta ob gradnji hiše?

Leta ob gradnji hiše?

Koliko ste bili stari, ko ste začeli graditi hišo…

Midva sva 39 in 35, drugo leto se nama izteče kredit za stanovanje, ki sva ga obnovila – ni najino…. pa nebi o tem…

Meni se zdiva prestara, saj nimava ne parcele, ne nič našparano… A naju vleče proč na svoje..

Jaz bi na tvojem (vajinem) mestu rajši šla v nakup vikenda. Ali nakup počiniške prikolice in jo postaviš nekam, kjer vama odgovarja (kamp).

Domnevam, da imata nekaj denarja. In da sta uredila stanovanje pri enem od staršev v hiši….

Oba sta verjetno zaposlena in se takoj v petek po službi ‘umakneš’ na vikend, kjer živiš do ponedeljka. To di ta en tak ritem, da kar uživaš. Tako doma kot na svojem.
Jaz bi tako. Pa še uživaš in nisi zapufan, zgaran… LP

odvisno kake dohodke mata itd… hiše na ključ dobiš že za ene 50-75 jurjev, potem so tud papirju, parcela. tko da recimo 100 jurjev po tamalem. Stanovanjski krediti, hipoteke itd so opcije, tud doba odplačevanja zna biti dolga (30 in več), sa mmesečni obrok še vedno pride par 100 €

če načrtuejta otroke, potem računaj da tudi otrok stane neka 100 € na mesec. pač tzko grobi izračuni za orientacijo

Hiše se tudi dobijo, vseljive od 50, 75 jurjev naprej, vprašanje pa je, če je to vajin okoliš (če se lahk potem vozita v službo, ali so predaleč in podobno)

dajta na eno stran prihodke, na drugo pa stroške (tud tiste načrtovane), potempoglejta kolk si lahk prvoščta obroka za nepremičnino in potem začnita iskat kje v vajinem okolišu in njegovi okolici bi to bilo izvedljivo. Oz kje bi bilo izveljdivo in za vaju sprejemljivo

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

ob začetku gradnje jaz 26, mož 29. selitev 4 leta kasneje. sva pa kupila vse, od parcele naprej.

hehehehe, potem bi si jo vsak kupil…

Vse je stvar motivacije in volje in primernih dohodkov. Pri teh letih štartat z nule je kar pozno ….

Otrok, že je star 8 let…
Trenutno za kredit dava 600 € na mesec, plus stalni stroški elek,voda,šola,športi…
Kot pravim naslednje leto se kredit izteče. Tudi jaz sem razmišljala enako – vikend.. Njemu ni, on bi hišo, nekje na samem.
Ja stanovanje je v hiši staršev…

Se dobijo, samo vprašanje če tam, kjer si avtorica želi živeti. Sicer so pa možnosti kakšen bivalni vikend (v Halozah dobiš že kaj solidnega za 25.000 recimo, se ba da komot v njem živeti, je pa res, da tam ni služb), montažna hiša (naša podjetja ponujajo e od 50.000 evr naprej, sem pa slišala, da se da iz tujine naročiti že za 20.000 (kdo ti jo postavi ne vem, je pa to bolj variana baba čula baba rekla, se pa splača pozanimati, če razmišljata v tej smeri). Ali pa kako nedokončano novogradnjo od koga, ki ima kredite in mu teče voda v grlo. Graditi se, če nimata nekih solidnih dohodkov pomoje ne splača, razen če se želita zakreditirati do penzije pa še dlje.

Midva sva se vselila v lastno hišo pri 30-ih, sva jo gradila na ključ, brez kreditov, vključno z opremo, brez odrekanj, pa ti povem, da je še s tem veliko dela. Sedaj pri 50+, ko otroci že odletavajo na svoje pa mislim, da bo prej postala breme, kot nek užitek.
Sicer se navadiš na veliko prostora, na zelenje, teraso, ne bi šla več v stanovanje, vendar to zahteva tudi precej dela, midva z možem pa za to nisva ravno nadarjena oziroma nimava veselja za domača opravila, nimava niti vrta, tako, da če si tak tip, potem vama bo kmalu odveč.
In v tem primeru sta res že prestara, škoda časa.

hehehehe, potem bi si jo vsak kupil…[/quote]

Daj nehi no! Seveda se dobijo. Nekje v Rovtah, na ravnicah Premurja, nekje k maš za sosede Švede ipd….
Potem se pa v službo voziš 150 km na dan (v eno smer), itak pa ni panike, saj tam ‘bogu za hrbtom nimaš kaj delat’, razen obnavljat in štukat kučuro :-)))) !

Najprej sem pomislila ob tvojem pisanju “evo spet ena, ki se hvali, le kako ti lahko to uspe pri 30-tih..”

Potem pa pošteno napišeš, da so otroci odšli (je velikorat tako, da tam kjer je, nočejo ostati, tam kjer ni se pa gužvajo), za vaju je vsega preveč, nista navdušena delat okoli hiše, težko je vzdrževat ipd. …

Potem pa bi ti večina svatovala: “ja prodaj in se preseli v manjše stanovaje, denar porabi za uživanje…”

To je pa tudi težko naredit, kajne?

To je deloma res, saj zato pa so poceni. Sicer pa jaz živim v takih rovtah pa se mamo čist fajn pa nihče od domačih se ne vozi daleč v služno. Je pa res, da je za prišleka, ki nima nikogar v okolici, ki bi mu do službe pomagal, težko. Sicer pa imaš od Haloz do recimo Ptuja, kjer so službe 20 min vožnje, kar je še manj kot iz enega konca LJ do drugega. Če si na Goričkem imaš pol ure do Murske Sobote. Mogoče pa avtorica živi in dela v enem izmed krajev, kjer so nepremičnine poceni.

midva sva kupila hišo za 160.000, izvirna cena je bila 175.000, hiša stara 4 leta, brez potrebe po kakršnem koli vlaganju. direkt za vselit
celotni nakup je bil financiran s kreditom, samo z dodatno hipoteko sem morala obremenit stanovanje.

obrok za kredit na 25 let je malo manj kot 800 EUR.

sva bila pa oba stara 38-39 let, z malim otrokom in gradnja ni prišla v upoštev
sploh, ker imava oba službe, ki od naju terjajo preveč časa. ne moreš potem še sam kaj delat, če ti pa drugi delajo, te pa itak prenesejo okoli ali pa je narejeno šlampasto.

samo toliko, da vidiš, da je tudi okvir v tvojem primeru mogoče čisto realna opcija. če zdaj odplačujeta 600 eur kredita….

s tem, da moraš računat, da boš imel tudi stroške v hiši malce višje

Se dobijo, samo vprašanje če tam, kjer si avtorica želi živeti. Sicer so pa možnosti kakšen bivalni vikend (v Halozah dobiš že kaj solidnega za 25.000 recimo, se ba da komot v njem živeti, je pa res, da tam ni služb), montažna hiša (naša podjetja ponujajo e od 50.000 evr naprej, sem pa slišala, da se da iz tujine naročiti že za 20.000 (kdo ti jo postavi ne vem, je pa to bolj variana baba čula baba rekla, se pa splača pozanimati, če razmišljata v tej smeri). Ali pa kako nedokončano novogradnjo od koga, ki ima kredite in mu teče voda v grlo. Graditi se, če nimata nekih solidnih dohodkov pomoje ne splača, razen če se želita zakreditirati do penzije pa še dlje.[/quote]

mi je popolnoma jasno, da se dobijo in kje se dobijo.
ampak mone tam ne bi živele niti dneva, čeprav so tam ljudje veliko boljši kot v lublani in Mariboru, življenje pa lepše.
samo zato se vsak vikend vračam v te kraje.

in samega sebe ne razumem, zakaj ne pošljem vse skupaj nekam in se odselim nazaj med dobre ljudi…

Predvsem ne pozabit na vaju ob gradnji hiše. To je velika past, lahko pa vama še izboljša zakon. Sodelujta in se dopolnjujta pri tem. Drug drugega držta nazaj da ne bo nekdo preveč v tem. Spoštujem vse ljudi ki se odločijo za ta korak. V današnjih časih je to zelo težko. Sploh pa je to ogromno tveganje. V socializmu si pogledal parcelo in čez eno leto je hiša že stala. Čez 5 let pa ti je inflacija požrla minus. Danes se pa grdo in trdo gara da dobiš hiško.

koliko hiš so tvoji starši zgradili, ko je bilo tako komot?

koliko hiš so tvoji starši zgradili, ko je bilo tako komot?[/quote]

Vem za tri.

nikoli ni prepozno, v prvo sta se pač zaribala, ko sta mislila, da bosta poceni skoz prišla. starši naj vam izplačajo vložek, to je že nek začetek, potem pa načrt za šparanje in čez par let gasa.

Moja hči je letošnje leto kupila parcelo.500 m veliko,papirji in izkop so bili 60000 eur. Okolica Kranja. Sedaj že zidajo,do podstrehe (brez kleti) bo cca. 35000 eur. Streha 16000 EUR. Pa samo pod streho bo šele. Nekaj informacij koliko to stane. Sta pa strara hči 31 in zet 33 let.

Moram pa še to reči. Vsak , ki ima željo imeti hišo naj si jo zgradi. NIkoli ni prepozno.

Ja pozabila sem napisat, da je hiša velika 11 x 12 m.

koliko hiš so tvoji starši zgradili, ko je bilo tako komot?[/quote]

Vem za tri.[/quote]

predvidevam, da sta bila le malo bolj pridna kot ti.

čeprav tri ni tako visoka številka, če je bilo res tako enostavno…

Midva sma z gradnjo začela lani starost 35 in 36 za nakup parcele 30.000, potem papirji cca 8.500, in nato gradnja, streha, okna, vrata, ometi ,….. še kar veliko denarcev pa smo še kar daleš od selitve;;;))) pa nama ni žal in se brez problema odpovema dopustu, ker vema da boma kmalu z otrokoma pod svojo lastno streho.Je pa res da je gradnjo fajn nadzirati predvsem če ti kaj delajo drugi saj bi vsi radi na hiterco in potem naredijo po svoje če jih glih ne kotroliraš.Moram pa rečti da se pozna da veliko delamo sami- hvalu bogu moj zna marsikaj narediti sam.Res pa je da hiša ni velika ampka tolikor kolikor rabimo tako da tudi če na stara leta ostanema sama jo ne bo problem vzdraževati
In ja če imaš željo in si se pripravljen čemu odrečt ni nikoli prepozno;;)))

Kje se najdete taki primerki? A so ju starši prosili, da so tam? Ne vem, morda ja, bolj verjetna / pogostejša je pa druga varianta. Pa tudi če so ju, bivanje ni zastonj, prostori niso zastonj …. razen zate morda …. ker meniš, da morajo starši skrbet za svoje otroke in jim stvari nudit zastonj.

Moja babica in dedek sta danes stara 72 in 75 let, hisa je stara 8 let. Res je, da je klet stala kar nekaj casa, pa tudi parcela je bila dolgo njuna (na njej sta imela prikolico in vrt). Bogu se vsak dan zahvalim, da lahko uživata v njunem “raju na zemlji” kot sama pravita njuni parceli s hiško. :)))
Menim, da še zdaleč nista prepozna za ta korak 🙂

New Report

Close