letne gume, 6.sezona?
Avto sem kupila jeseni 2010 in takrat so mi ga takoj preobuli v zimske gume. Letne gume so torej l.2010, prvič rabljene 2011, to naj bi bila torej njihova 6.sezona.
Vse skupaj imam prevozenih manj kot 50.000 km, v profilu torej ni težava. Kaj pa starost? Naj bi res gume menjali vsaj vsakih 5 sezon?
Hvala za mnenja, če se kdo v resnici spozna na to.
Gume so ti rahlo stare.Najbolj boš sama ocenila.Če so zanič bodo precej zdrsovale po mokrem.Če si jih rabila zadnjo zimo in je bilo vse ok potem bodo še naslednjo.Po starosti pa ni lih bleščeča situacija.
Jaz bi ti naslednjo zimo priporočil ene nove gume.Pa ne rabiš kupovat zvenečih znamk,ker ni velike razlike.Kupi nove s tem,da imajo oprijem na mokrem označen z črko b.
Jaz sem jih to sezono se dala gor, pa so zdaj vsi tako pametni, da so za stran zaradi starosti. Profila imajo še ful.[/quote]
lahko mi verjameš, da imava z Barco prav.
Barca iz teorije, jaz iz izkušenj.
če bi jaz in ona živela od prodaje gum, bi bili najini odgovori seveda drugačni.
lagat ni težko, če imaš od tega korist.
še zlasti takim, ki verjamejo take neumnosti…
Jaz sem jih to sezono se dala gor, pa so zdaj vsi tako pametni, da so za stran zaradi starosti. Profila imajo še ful.[/quote]
lahko mi verjameš, da imava z Barco prav.
Barca iz teorije, jaz iz izkušenj.
če bi jaz in ona živela od prodaje gum, bi bili najini odgovori seveda drugačni.
lagat ni težko, če imaš od tega korist.
še zlasti takim, ki verjamejo take neumnosti…[/quote]
Ok, hvala :))
To ni prevelika starost niti velika izrabljenost iz vidika prevoženih km. Pri starejših gumah (letnih) ni zgolj težava obrabljenost, pač pa stare gume postajajo vedno bolj trde in posledično med vožnjo vedno bolj glasne. Nekatere voznike moti ta zvok (trenje cestišča in gume) in že zaradi tega stare nadomestijo z novimi.
Imela sem 6 let stare gume, sicer zimske, prevoženo cca 80000km, profil OK. Na Vranskem smo imeli varno vožnjo – zavorno pot sem imela minimalno še enkrat daljšo, kot kolega z eno leto starimi. Pa so bile Goodyearke. Ko so ostali po mokri podlagi vozili 50 km/h, je meni instruktor dovolil le 30 km/h, pa sem imela še vedno najdaljšo zavorno pot. Jaz sem šla naslednji dan po nove.
So, naredili, so… po koliko km je profil gume izrabljen je odvisno predvsem od teže vozila in načina vožnje. Nekdo ki vozi zelo nežno, lahko naredi tudi 2x več km z enakimi gumami.
Sem že videl gume z 80.000 km.
Sicer pa sam pri starejših gumah vedno – recimo enkrat ne mesec opravim test – v mokrem, na prazni, ravni in dovolj široki površini stestiram oprijem samo pri zaviranju in v ovinku – pa točno veš kaj tvoje gume zmorejo. Potem je potrebno pa ustrezno vozit, in gre čisto OK.
Včasih je treba to naredit še za primerjavo z drugimi avtom in gumami pa veš točno kje si.