Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek letni dopust

letni dopust

Pozdravljeni!

Ker tukaj veste vse… ;))

Morajo odločbo o letnem dopustu dobiti vsi zaposleni – tudi tisti, ki so zaposleni samo za nekaj mesecev?
Če da… ali se v odločbe le-tem (torej tistim, ki so zaposleni za npr. 4 mesece) navede, koliko dopusta jim pripada glede na dolžino trajanja delovnega razmerja ali pa se določi dopust, kot da bi bili zaposleni celo leto?
(Tako ali tako je po ZDR določeno, kolikšen sorazmeren delež dopusta jim pripada. Je treba to posebej navajati v odločbi?)

Hvala že vnaprej!

Lep dan!

A ni po ZDR tako, da se v primeru trajanja zaposlitve manj kot eno leto določi za vsak mesec 1/12 morebitnega celega dopusta ali po kmečko – če si zaposlena 4 mesece, za celo leto bi ti pripadalo 24 dni dopusta ti tako izdajo odločbo za 24:12=2 2X4 je torej 8 dni dopusta.
Skoraj sigurno ti morajo dati tudi odločbo.

lp tinca

1/12 letnega dopusta pripada tistim, ki so v podjetju manj kot 6 mesecev. Vendar je celotni letni dopust različen:

– osnova glede na delovnik: 20 dni (5 dni v tednu), 24 dni, če se vzame še sobota
– delovna doba
– otrok
– zahtevnost dela

Npr: jaz imam osnovo 20 dni (pon-pet) + 1 dan na izobrazbo in zahtevnost dela + 1 dan na dvoizmensko delo + 2 dni (otroka) + 2 dni na del. dobo. Skupaj imam torej letnega dopusta 26 dni.

To naj bi bilo določeno v sistemizaciji del v vsakem podjetju. Mislim, da neko odločbo, koliko letnega dopusta posamezniku pripada, naj bi dobil vsak, ki je s 01.01. zaposlen v podjetju, ne glede za koliko časa.

Popravite me, če se motim, ker tudi mene zanima.

Saj to, da mora vsak dobiti odločbo, se mi zdi dokaj jasno, samo zanima me, kaj mora pisati v odločbi.
Mora pisati koliko ti pripada LD kot da bi bil zaposlen celo leto (pa si potem zračunaš sorazmerni del), ali pa mora že v odločbi pisati ta sorazmerni del?

Primer:
Če sem trenutno zaposlena v podjetju za določen čas – po pogodbi za npr. 5 mesecev, ni nujno, da bom po preteku tega časa šla iz podjetja – obstaja verjetnost, da mi bodo pogodbo podaljšali. A to pomeni, da mi morajo skupaj z novo pogodbo dati tudi novo odločbo o dopustu?

Ali pa je smotrno, da mi dajo že zdaj odločbo s številom dni dopusta, kot da bi bila zaposlena celo leto, mi pa tako ali tako po ZDR pripada samo sorazmeren del?

New Report

Close