Letni dopust in nadure
Pozdravljeni.
Imam dva problema. Zaposlen sem pri s.p.-ju, kjer smo običajno zaposleni štirje. S 1.5. je sodelavec dal odpoved, že prej sta odšla tudi ostala dva in sem ostal sam, z lastnikom. Prvo vprašanje – ali sme lastnik od mene zahtevati, da delam vsak dan (tudi soboto in nedeljo) od 12-15 ur na dan? Koliko nadur sme zahtevati in od mene in kako jih plača? Delam v gostinstvu in nimamo nobene pogodbe, pa me zanima katera kolektivna pogodba velja za našo dejavnost?
Kot drugo pa se je sedaj pojavil problem z letnim dopustom. Že v februarju sem si rezerviral letni dopust v avgustovskem terminu. Enako si je uredila tudi žena v službi. Imava šoloobveznega sina, zato smo pač temu prilagodili dopust. Od februarja do sedaj ni šef rekel nič glede dopusta, sedaj pa je rekel, da ne smem na dopust v avgustu, da pa lahko grem v juniju ali juliju. Žal to ni mogoče ker žena ne more spremeniti termina. Ali lahko šef takole stornira moj letni dopust oziroma me obvesti prepozno, ko že imamo tudi rezervirane počitnice na morju?
Že vnaprej vam bom hvaležen za odgovor.
Ne, tega delodajalec od vas ne sme zahtevati. Vsak dan imate pravico do najmanj 12 ur počitka ter v obdobju sedmih dni poleg tega še najmanj 24 neprekinjenih ur tedenskega počitka. Nadurno delo pa lahko traja največ osem ur na teden, 20 ur na mesec in največ 180 ur na leto. Vse te ure morajo biti plačane skupaj z dodatkon za nadurno delo (30% dodatka k osnovni plači). Za vašo dejavnost velja Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije (Ur. l. RS, št. 83/97 do 87/04).
Pri odrejanju dopusta pa mora delodajalec upoštevati ne samo potrebe delovnega procesa, ampak tudi vaše počitniške možnosti in družinske obveznosti.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.