Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek letni strošek klime – izračun

letni strošek klime – izračun

Če klima porabi 200 kWh/a in je cena kWh 0,06 €, se potem samo to dvoje zmnoži in toliko stane letno hlajenje? Ali kaj pozabljam?

Ne bi bilo slabo, če bi bilo res tako.
Kakšna enota je kWh/a?

Seveda, pozabljaš na vse trošarine, prispevke in omrežnine ter na koncu še DDV, obračunska moč je fiksna, ker je vezana na moč priključka.

Barca, to že, ampak to vse je fiksno, če imaš elektriko, imaš klimo ali ne. Mene zanima, koliko je dejansko treba plačati več elektrike letno ob eni OK klimi.

Seveda, pozabljaš na vse trošarine, prispevke in omrežnine ter na koncu še DDV, obračunska moč je fiksna, ker je vezana na moč priključka.[/quote]

tisto je fiskno in neodvisno od tega al laufaš klimo, hladilnik, škrino, pomivalca al pa bilokaterodrugo štrom mašino…..

S tem se država vsak mesec spomni na nas in nam izkaže njen ljubezen, skrb in socialni čut do nas navadnih smrtnikov. Pa seveda takso za okolje (co2 izpusti), zato da bodo tički, srnce, in podobe zadevce živele v čisti neokrnjeni naravi, ker menda premog, pa nukleanrna energija naredita njim strahovito škodo. pa tud stric Vitoslav si na ta račun pigara težko zaslužene peneze za mleko in kruh, pa upam da tud za kozarc vode…

tisto je en del računa, tadrugi del pa so pokurjene ure pomnožene s ceno (če imaš dvotarifni števc se upoštevajo skurjene ure pri višji in nižji tarifi)

pa še neki… napisal si da klima pokuri x kWh…. a si pogledal POD KAKIMI POGOJI POKURI TOLIKO UR? (namreče. potrebno je vedeti, katero funkcijo rabš na klimi, koliko dolgo ti dela klima, kakšne so lastnosti prostora (svetloba, tesnenje, aparati…), ki ga klimatiziaš)

Tisto kje tko na oko. Za povprečno porabo dovolj, če pa klimatiziraš kak bolj specifičenprostor pa ti zna poraba narast

pa bodi dober pa skur kako kilovatno uro več, da ne bo potrebno alenki novih davkov uvajat

http://www.pocenielektrika.si/poceni-elektrika/razlaga-racuna

Omrežnine in določene trošarine se obračunavajo glede na porabo in niso fiksne, z večjo porabo pa več nanese seveda tudi DDV.

Odkrito povedano pa – v prejšnji službi smo imeli 5 fiksnih klim, ki so bile prižgane celo poletje, pa na računih ni bilo bistvene razlike.

Letos prvič uporabljamo klimo, izračuna sem se lotila po kremenčkovo.
Stanje števca mesečno sporočam Geniju. Torej, pred uporabo klime je bila naša povprečna dnevna poraba 9 kw. Za ta mesec sem ravnokar izračunala dnevno porabo 9,1 kw, s tem, da je klima že ves teden v obratovanju po 12 ur na dan, pred tem pa smo z njo ogrevali približno tri ure dnevno. Je pa res, da v tem vročem času skoraj ne kuham. Montažerji so nam ob vgraditvi klime povedali, da porabi toliko kot računalnik ali TV.

Brez veze se je ubadati s priključnino in DDV in omrežnino in ne vem s čim še, ker to plačaš ne glede na to, ali klimo uporabljaš ali ne.

Tega verjetno nihče ni natančno preračunaval. Jaz imam klimo že nekaj let, uporabljam jo, ko je potrebno, brez nje bi bilo hudo. Poraba elektrike je pa neznatna.
Moraš pa upoštevati, da nekje na 3 leta pride serviser, ki naredi servis v smislu čiščenja notranjih filtrov, ki jih sama naj nebi čistila in pa dopolni plin v zunanji enoti. Servis me je prišel predlani 50 €.

Tiste filtre moraš očistiti enkrat letno ob normalni uporabi. To lahko stori vsak sam brez problemov. Imaš natančno vse opisano v navodilih.
Kar se tiče filanja klime, ni nikoli potrebno, če je montirano OK in kvalitetno. Klimo je treba dofilat, če kje pušča, beri slaba montaža :)))

Tudi sam gledam alternative segrevanja in hlajenja in sem tule našel izračun porabe klima naprave glede na parametre. Vsak si stroške lahko sam izračuna: http://servisiraj.si/index.php/kako-izracunati-porabljeno-elektricno-energijo-in-stroske-za-klima-napravo-klimo/

New Report

Close