Levičarji???
Mamice, ki imate otročke, ki pišejo, jejo in vse ostale stvari z levo roko zanima me kdaj ste opazile, da bo vaš otrok levičar. Že v zgodnjih mesecih, ko je npr. prijemal ropotuljico ali šele kasneje?
Izkušnjo s prvim (zdaj 6 let)imamo tako, da je najprej do enega leta uporabljal obe rokici, nato pa se je usmeril na levo in je danes “levičar” – torej vse počne z levo. Sama se še vedno nisem navadila da je levičar, saj mu pribor še vedno nastavim na desno stran krožnika, moč navade kaj čmo.
Sem pa opazila danes pri drugem (4m) kako intenzivno se poganja z levo nogico v lupinici. Imamo pegov traveller (model star 6 let), ki se perfektno gunca in zdaj je naš 4m pogruntal, kako se lahko sam gunca. Levo nogico krči in steguje in se gunca ko zmešan. Zraven se smeji, vriska in je sploh navdušen. Meni pa je to dalo misliti, da bo morda tudi ta levičar. Ko sem razmišljala, bi se sama zagotovo poganjala z desno. Saj mi je vseeno katera stran bo prevladala, vprašanje pa se mi je vseeno postavilo ali lahko že v prvih mesecih ugotoviš katero stran bo uporabljal, če vem recimo, da lahko prvo leto počne določene stvari z eno druge pa z drugo.
naša trimesečnica (uf sm se zdele spomnla da je dons stara 3 mesece) tud rajši drži stvari v levi rokici in ji gre vihtenje ropotuljice tud boljše v levi. Po moje da je zdaj še prezgodaj. Jaz ji sicer dajem igračke v obe rokici enako, mi je pa popolnoma vseeno al bo levičarka al desničarka. Sm pa nekje brala, da najbi bili levičarji pametnejši. Uf piki miki, imava midve pametne otroke;o))))
He he, sam nadaj se, da so bolj pametni. Pri mojem 6-letniku se to nič ne vidi. Je čisto povprečje, pri določenih zadevah pa malo zaostaja. Recimo pri risanju, on še zdaj riše glavonožce. Pri 2-3 letih sem bila prepričana, da bo dobro risal glede na izdelke, ki jih je ustvaril v vrtcu. Danes se mi zdi, da isto riše kot pri 3 letih.
Mu pa tudi striženje dela preglavice (zdaj veliko strižejo in lepijo) in sem razmišljala ali je to zato, ker je levičar??? Ali pa res tiste škarje za levičarje toliko pomenijo?
Hčerka je levičarka in to izrazita, ne vem od kje, saj sva oba z možem čista desničarja:)) Ja, škarjice za levičarje so OK, lahko potrdim, saj jaz z njimi ne morem striči… Mi je pa bilo zelo hudo, ko me je kdaj prosila, če ji kaj pomagam narisati, pa ni šlo – z levo jaz ne morem absolutno nič, če sem jo prijela z desno, se pa papirja ni videlo… zdaj je v 2.r.8letke in je kar OK, samo piše precej počasi, moramo vadit, ste me spomnile…
Se mi zdi da naš 14 mesečnik tudi bolj z levo dela, vendar zaenkrat ne delam nobenih zaključkov, mogoče se to še oblikuje, ne želim pa nič poudarjat, kar bo pa bo. Sigurno so tudi prednosti: npr. rokometaši levičarji so ful iskani pa še kaj se bo našlo. Redke stvari so bolj iskane, cenjene in dražje.
Moj mož je levičar, toda veliko stvari dela z desnico. Doma pri njemu so vstrajali pri tem, da je pisal z desnico in on pravi, da je zelo vesel, da niso obupali.
Ta najmlajši je tudi levičar in mož ga non stop popravlja, da žlico in svinčnik prime v desno roko. Meni sicer se zdi to nesmisel, toda ker se je mož za to odločil, morava biti pri tem enotna.
Meni je pediatrinja rekla, da mu lahko ponudim recimo žlico v desno in je tudi nekajkrat nasedel, samo potem pa se ni dal več prepričat in jo je predval v levo. Na to je rekla, da nima smisla, ker bo očitno njegova obveljala in da naj ne forsiram. Če se do 1,5 leta nekje odloči, da potem se to ne da spremenit.
Nekje sem brala in tudi že zelo velikokrat slišala, da če levičarja silimo delati stvari z desno roko, si lahko poškoduje del možganskega centra. Načeloma naj bi tisti, ki so levičarji imeli v možganih nekatere funkcije ravno kontra obrnjene kot desničarji. In to spreminjati, je lahko za otroka velik napor in travma. Sem imela sošolca v OŠ, ki so ga silili kontra. Je bil prav bogi.
Tudi moj mož je levičar in ga to nič ne moti, meni se pa zdi še bolj zanimiv zaradi tega. Nikoli ga niso prepričevali o nasprotnem. Sicer pa je meni preusmerjanje primitivno. Kar si to si in to bodi, je že za nekaj prav.
LP, Ana
pri nas smo vsi desničarji, edino moja babica je bila levičar, vendar je pisala z desno, kajti takrat so bili taki časi. Hči je čisti levičar; ko si ji dal ropotuljo v desno roko, jo je takoj dala v levo, držala žlico z levo…. Škarje za levičarje so o.k., prav tako tudi nalivna peresa za levičarje (čeprav imajo posebno bombico, sem si jaz kot desničar kupila ravno tak nalivnik, ker črnilo v teh bombicah deluje po načelu kulija – na kroglico, pri navadnem pa se izliva, zato tudi bolj paca) V hčerkimen razredu se jih kar nekaj navdupuje za take nalivnike, ker ne pacajo toliko.
Pa še nekaj problemov naj navedem – ko bo starejši in bo šel na srednjo šolo ali faks (pri nas so imeli to v osnovni šoli) – stoli komplet z mizico na desni strani (ne pa tud na levi), lupilec za krompir (saj veste – tisti z pokončnim rezilom ali pa vodoravnim), pletenje…..
Ah pa kaj potem, veliko je drugih stvari, ki ti polepšajo življenje….
Pozdravček Mateja
kar se pa tiče pribora, pa mi vedno pripravimo tako, kot se to naredi v restavracijah, ker se tam ne ve, kaj si, zato vedno pripravijo po določenem zaporedju, in tudi naša hči ni izjema – vilice sodijo na levo in nož ter žlica na desno stran.
Pri nas smo vsi desničarji, oba moja otroka pa sta levičarja. Oba sta bila nekje do 2. leta “obojeročna” potem pa je levica prevladala. Pri sinu (ki je mlajši) sem za hec malo eksperimentirala in mu vse nastavljala ali polagala v desno roko, a se ni dal. Jaz si s tem ne belim las, ker je moja prijateljica, s katero sem 14 let sedela v isti klopi, levičarka. In ni imela s tem nobenih problemov – le strani v klopi si nisva mogli prosto izbirati :-))). Danes se pa itak dobi precej stvari, narejenih posebej za levičarje. In še več jih po mojem bo, saj je kar precej vrstnikov mojih otrok levičnih…