libor ali eurobor
Pozdravljeni,
Najel bom stanovanjski kredit in sem pred dilemo najeti v CHf ali v Eurih.
V Chf je bolj ugoden s tem, da je tveganje valutnega razmerja. Kredit bi vzel za dobo 10 letih, s tem, da ga bom verjetno lahko odplačal tudi prej v priložno treh do štirih letih. Kakšne izkušnje imate s posojili v Chf.
Hvala za odgovor.
France
Pozdravljeni!
Glede na napisano je za vas primernejši Libor. Edino tveganje je hitra rast CHF proti EUR, kar se pa verjetno ne bo zgodilo. Kadarkoli pa lahko kreedit spremenite v Euribor, do takrat ste pa že veliko prihranili. Smo pa o tem na forumu že veliko pisali.
Srečnno!
France,
pri kreditu z nižjo obrestno mero je amorizacijski načrt odplačevanja bolj v prid kreditojemalcu, kar pomeni, da ga hitreje – več odplača v istem času. Če imaš resen namen kredit tako hitro odplačati, kar pač ni po mojem okusu, potem ti tudi jaz svetujem LIBOR CHF. Sicer pa si lahko prebereš tudi eno diskusijo na to temo:
http://med.over.net/forum5/read.php?178,4451184
Ne morem, kaj da se ne bi oglasla na to temo,
v lanskem aprilu sem se po osebnem nasvetu in predlogu g.Tomca odločila
za najem kredita za nakup nepremičnine v Euriboru, sedaj vsi čez drugega zatrjujete da je najbolje vzeti v Liborju, ali sem potem lansko leto na-sedla vašim nasvetu, g.Tomc??
Očitno sedaj močno pre-plačujem svoj kredit, zakaj tako??
Vem kaj boste rekli, na koncu je vedo vaša odločitev!!
Stany
Ne spomnim se kdaj sem govoril z vami in za kateri primer gre. Na forumu, če ga spremljate, vedno svetujem Libor. Za določene konkretne primere je Euribor primernješi, še posebej za osebe, ki želijo kar najmanj tvegati. Dogaja se tudi, da me potencialni kreditojemalci kličejo po telefonu in me prepričujejo, da je Euribor za njih varnejši in želijo samo moje mnenje, ki jim ni všeč, ker priporočam Libor. Vedno pa povem, da je pri Liborju devizni kredit in je večje tveganje tečajnih razlik, medtem, ko pri Euriborju tega tveganja ni. Nekatere banke so za Euribor ponujale veliko nižje marže.
Za določene osebe je najprimernejši kredit s fiksno obrestno mero, seveda če je ta ugodna.
Napište, da se spomnim, lahko tukaj ali na privatno sporočilo in vam strokovno argumentiram.
Lp,
Tu jih najdeš kar precej:
http://www.boerse-stuttgart.de/isgndex.phtml?mainAction=service&action=loginfirst&aid=1248151990&uid=7df99cd0
Je pa vse odvisno kakšen znesek hočeš zavarovati in za koliko časa.
Npr. ta spodnji ima vzvod – omega -5 kar pomeni da če vložiš 10.000 eur je isto kot če bi zavaroval 50.000 eur.
http://www.finanztreff.de/ftreff/derivate_einzelkurs_uebersicht.htm?seite=os&u=0&k=0&s=DB08F4&n=EUR%2FCHF%20SP%20PUT%2F1.90%202008%2F09%20%28DBK%29&l=276&b=30
Samo če mene vprašaš se bo letos razmerje EUR/CHF gibalo v smeri krepitve evra napram chf.Z vmesnimi nihaji. Trenutno analitiki priporočajo nakup EUR/CHF pri tečaju 1,63 na rast do 1,68.
Hitrost je pomembna predvsem zaradi dejstva, da se bodo začeli vsi krediti, tako tisti, vezani na EUR ali na CHf dražiti kot posledica
krize na finančnih trgih (hvala Amerika da lahko sedaj plačujem dražji kredit!!).
Efekt BS pa bo verjetno bolj viden v višini kredita – BS je namreč določila, da mora banka, ki odobrava kredit v CHF pri ugotavljanju kreditne sposobnosti upoštevati kot da bi stranka najemala kredit v EUR.
Zaradi tega bo višina samega kredita enaka kot pri kreditu v EUR, dočim
na obrestno mero verjetno sama BS ne bo imela večjega vpliva.
Lepi,
ne strinjam se z mp, da si evropska in ameriška ključna obrestna mera nujno sledita v gibanju, bistveno manj pa se strinjam s tabo.
S ključno obrestno mero se neposredno vpliva tudi na vrednost tečaja in ne samo na ceno zadolževanja tako gospodarskih kot fizičnih subjektov. Glede na vse slabše stanje v evropskem gospodarstvu, pričakujem, da bo ECB ključno obrestno mero znižal kmalu, takoj, ko bo ocenili da so se inflacijski pritiski umirili. Mislim, da bo to v 2, ali najkasneje 3. kvartalu letos, ni pa izključeno tudi do marca. Sicer pa okrog teh zadev vsi samo ugibamo.
Kaj je ˝samo˝ ena izjava včeraj povzročila na tečaju eurusd in kakšna so nadaljna pričakovanja, si lahko preberete tu:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602081&sid=aQXcPU4wsZnI&refer=benchmark_currency_rates
Izgleda, da so padec padec dolarja ter rast jena in mogoče še dodatno tudi švicarja napram evru neizbežni. Kako se bodo stvari na tem področju prevido razvijale, pa bo bolj jasno konec tega meseca, če slučajno FED ne bo predčasno ali pa premočno presenetil.