Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute libor leasing nepremičnin

libor leasing nepremičnin

Ali je trenutno pri nas kakšen ponudnik leasingov, ki ponuja tudi leasing vezan na libor?

Pri večini leasing hiš je to mogoče.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Odlično, a mi lahko našteješ enega ali dva. Rad bi kupil stanovanje z leasingom (stanovanje za dajanje v najem), ker mi je malo škoda moje kreditne sposobnosti, a sem povsod naletel (tri leasing hiše) na negativen odgovor. Euribor ni problem, libor pa da imajo direktivo da ne smejo.
Hvala za odgovor

Se opravičujem se mislil o kreditu, pisal sem pa za lizing. Je pa lizing neprimerno dražji kot kredit in je bolj primeren za pravne osebe. Za fizične osebe, samo če ni druge variante. Sem delal izračune za Ljubljano in se (zaradi visoke cene nepremičnine) z najemnino ne pokrije obroka kredita, še manj lizinga. Res pa je da lažje odplačujemo. Moje mnenje je, da to ni pametna odločitev, ker se obeta padec cen nepremičnin, in v Lj. je najemojemalcov manj kot najemodalajcev.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Poznam leasing in njegove prednosti in slabosti, ker že imam eno stanovanje na leasing in stvar teče. Stanovanje ni v Ljubljani ampak v krajih, kjer se da spodobno stanovanje kupit po 1000 eur na meter ali pa morda še manj. Gospod Janez, vidim, da se ukvarjate s krediti, če vam pošljem moje povpraševanje in moje plačilne liste, mi mogoče lahko ponudite kaj konkurenčnega. Načeloma sem mislil raje vzet leasing, a bom mogoče moral vzet hipotekarni kredit.

mene pa zanima konkreten izračun,ki bi dokazal, da je lizing toliko dažji..in sploh me zanima s čim je utemljeno , da naj bi bilo nekaj,kar je dražje, bolj primerno za pravne osebe

jozeg, pošlite mi po emailu in vam naredim ponudbo.

borg,

Konkretni izračun lahko pridobite na katerikoli lizing hiši in se prepričate. Poleg obresti so stroški postopka bistveno dražji in se moramo zavedati, da mi nismo lastniki, dokler ne plačamo vse obveznosti in na koncu zopet plačamo vse stroške prepisa.

Za pravne osebe pa ne vem kje naj začnem pri odgovoru, ker je odvisno od vašega predznanja. Obstajajo dve vrsti lizinga: finančni in operativni. Pri finančnem lizingu je na koncu lastnik podjetje in mu vsa vrednost investicij ne gre v davčno priznane stroške in tudi je obveza obračunavanje amortizacije. Pri operativnem lizingu, ki pomeni poslovni najem, gre kompletni obrok najemnine v davčno piznane stroške. Amortizacjo obračunava lizingodajalec. Kaj se v konkretnem primeru bolj splača je odvisno od davčne optimizacije, ki pomeni konkretne prihranke pri plačilu davkov. Je veliko primerov npr., ko si raje kupijo avto na operativni lizing, ker v nasprotnem bi morali ta znesek plačati državi, kot davek na dobiček.

Lp,

No, no, gospod Tomc. Glede na dosedanje branje takšnega odgovora od vas nikakor ne bi pričakoval.

Lizing je v osnovi popolnoma enak produkt kot kredit. Govoriti, da je lizing apriori dražji od kredita in zato bolj primeren za pravne osebe je velika napaka in nestrokovnost.

Stroški lizinga (obrestna mera) so danes praktično enaki kot pri kreditu; če seveda enako bonitetna stranka prosi za izračun obojega. Stroški odobritve so res nekoliko večji kot pri kreditu, vendar morate vedeti, da je v njih poleg odobritve vštet še pregled nepremičnine, priprava prodajne pogodbe, ipd; pri kreditu poleg stroškov odobritve plačate še notarske stroške za hipoteko, pa še strošek odvetnika za pripravo prodajne pogodbe in ko to vse seštejete bo cena kredita takoj enaka ali v večini primerov nekoliko višja kot pri lizngu (narejenih že toliko primerjav znotraj in zunaj banke, da mi lahko verjamete). Nadalje, govoriti o tem, da je lizing slab ker do konca nismo lastniki nepremičnine je prav tako malo tako, tako. Tudi pri hipotekarnem kreditu je neka nepremičnina samo “navidezno” naša. Res smo lastniki, vendar jo bo banka v primeru neplačevanja v trenutku zasegla in pričela s postopkom vnovčitve-prodaje.
Če torej potegnem črto, lizing NI in ne more biti dražji način nakupa neke nepremičnine ali premičnine v kolikor se primerja predmete in stranke z enako boniteto.
Pa še to. Kako ste mislili, da podjetju vsa vrednost investicije pri finančnem najemu ne gre v davčno priznane stroške? Podjetje si pri finančnem najemu normalno obračunava amortizacijo, obresti gredo na dolgoročne obveznosti, vse investicije v predmet (vzdrževanje, obnova,…) pa so normalno davčno priznan strošek (razen pri osebnem vozilu seveda).

Mislim da leasing pride izrazitejše v poštev kreditojemalcu, ki uradno hoče prekriti svoje imetje. V primeru rubeža iz kakršnih koli razlogov, mu stvar kupljeno na leasing ne morejo rubiti, ker kreditojemalec ni lastnik ampak leasing hiša.
To večinoma počnejo vplivni ljudje, ki mu kljub temu da leasing odplačujejo z državnim denarjem nič ne morejo uzeti.

In kako ga prekrije – s pregrinjalom ?

Ribicija, ste zaposleni na lizingu? Všeč mi je zdrava diskusija in tukaj imava drugačno stališče. Na bankah hvalijo kredit, na Leasing hišah pa lizing. Odvisno s kom se pogovarjam. Na NLB so mi nekoč trdili, da je LIBOR izreno rizičen in ga izrecno odsvetujejo, seveda, ker ga niso imeli v ponudbi. Pomembna so pa dejstva z izračuni. Govoriti, da je Lizing v osnovi popolnoma enak produkt kot kredit je strokovnost vprašljiva. Če to govorite strankam je zavajanje. Pri lizingu nismo lastniki ampak najemniki in to je bistvena razlika. Da je bolj primeren za pravne osebe, kot fizične je popolnoma jasno, pa ne zato ker je dražji ampak zaradi davčne optimizacije poslovanja in kreditne sposobnosti. Pri lizingu nas lizing hiša vrže na cesto iz njihove nepremičnine, ker nismo plačali dveh obrokov, pri kreditu je dolg zapleten sodni postopek in kreditojemalec je zaščiten poleg ostelega po zakonu o bančništvu, ki za lizing ne velja. Niso vse investicije davčno priznan strošek, preberite zakon o DDV v kolikšni meri so. Glede stroškov pa varjemem samo kar vidim, bi pa rad spoznal lizing hišo, ki mi ponudi 1,5 % + LIBOR s stroški odobritve 100 EUR + 400 EUR notar in da nimam na koncu stroška s prepisom.

Poznam nekaj tragičnih primerov lizinga, ko lizing hiša enostavno vrže družino z mahnimi otroki na cesto. Poznamo tudi Orion. Pri kreditu so v primeru težav pri odplačevanju lažji rezlični dogovori reprogramiranja, refinanciranja, moratorijev.

Lp,

In kako ga prekrije – s pregrinjalom ?[/quote]

si res tako naiven ali provociraš?

Post na katerega sem odgovoril je bil čista provokacija, seveda tudi odgovor nanj ni mogel biti drugačen.

Takole. Lizing je v osnovi popolnoma enak produkt kot kredit ali pa rečimo namenski kredit. Kupil si bom predmet in banka mi bo posodila denar za nakup točno tega predmeta. Ker pa točno ta predmet hkrati zavarovanje posojila je banka do plačila celotne glavnice lastnica tega predmeta. Razlika proti kreditu je v lastništvu predmeta in s tem povezanimi “transakcijami” ali pravnimi posli. Ekonomsko gledano sem jaz kot lizingojemalec tisti, ki bo užival vse dobre in slabe lastnosti tega predmeta v času moje uporabe. Drži?
Trditve o tem da lizingojemalci kar tako mečejo na cesto družine z majhnimi otroki so bedarija. Banka pri kateri delam oz. hčerinska lizing družba je bila ena prvih v samostojni Sloveniji. NE poznam primera, da bi se v 15 letni zgodovini primerilo, da bi katerokoli lizing pogodbo končali po dveh neplačanih obrokih. Še več (in ravno to JE BISTVENA prednost lizinga proti kreditu), lizingodajalec se bo bistveno lažje pogodil s stranko v primeru njenih morebitnih finančnih težav. Lizingodajalec je lastnik predmeta in dokler je tržna cena tega predmeta, ki je v lizingu večja kot je dolg po pogodbi bo vsak lizingodajalec pripravljen sklepati kompromise (moratorij, prolongacija, ….); seveda ne gre pozabiti dejstva, da mora biti razvidno, da bodo takšni dogovori prinesli neko rešitev stranki in ji dejansko olajšali plačevanje – drugače agonijo samo podaljšujemo. V primeru prodaje pa pozitivna razlika vedno pripada stranki. ORION-a ne mešajte tu zraven, ker je bil natega že od vsega začetka in “narejen” za naivne slovence.
O lastništvu pa je brez veze razpredati. Če je nekomu pomembno, da je na papirju lastnik hkrati pa ima vpisano hipoteko in je jasno razvidno, da zadeva ob neplačilu kredita ni/ne bo njegova potem pač naj tako bo.

New Report

Close