Lignji – nasvet prosim
Prosim za pomoč.
Za kosilo bi rada pripravila lignje. To bi bilo zame prvič.
Na kaj moram paziti pri pripravi? Kakšen dober recept?
Kupila bom seveda zamrznjene, ker sem daaaleč od obale (in niti ne vem kdaj je sezona lignjev, hehe).
Hvala.
P.s. Nekako mi lignji (in na splošno morska hrana) niso všeč, a jih ima mož nadvse rad. Pa sem rekla, da jim dam še eno šanso – da vidim ali so doma pripravljeni kaj boljši kot v restavracijah.
Kaj točno bi pa rada naredila? Klasiko kot so ocvrti, pečeni na žaru ali polnjeni? Ali mogoče bolj po primorsko recimo v omaki?
Mi doma največkrat naredimo slednje. Sicer je to v osnovi recept za sipo ampak pridejo kalamri tudi dobri Popečeš čebulo, malo rdeče paprike, dodaš kalamare, malo potenstaš, dodaš dobro belo vino, da pokuha, paradižnikovo šalšo, poper, kakšno začimbo, če imate radi, čili in v tem času skuhaš pašto. Ima zaradi paradižnika in začimb manj tipičen morski okus in je za prste polizat :)))
Najenostavnejše je takole: lignje očisti in operi pod mrzlo vodo. Krompir nareži na cca pol centimeterske rezine in daj vse skupaj v pekač. Dodaj deci olivnega olja, belo vino, sol, poper, česen, na liste narezano čebulo… Jaz dam vedno še nekaj celih oliv, lahko pa tudi kapre, pa kakšen košček korenja….
Vse skupaj, vključno z lignji (in lovkami) dobro premešaj in daj v vročo pečico. Če je presuho, dodaj še malo olivnega olja, ali pa vina. Pečeš toliko časa, da krompir pečen. Ful dobro, pa vedno uspe