Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Lignji – nasvet prosim

Lignji – nasvet prosim

Prosim za pomoč.

Za kosilo bi rada pripravila lignje. To bi bilo zame prvič.
Na kaj moram paziti pri pripravi? Kakšen dober recept?

Kupila bom seveda zamrznjene, ker sem daaaleč od obale (in niti ne vem kdaj je sezona lignjev, hehe).

Hvala.

P.s. Nekako mi lignji (in na splošno morska hrana) niso všeč, a jih ima mož nadvse rad. Pa sem rekla, da jim dam še eno šanso – da vidim ali so doma pripravljeni kaj boljši kot v restavracijah.

napolni jih z narezano šunko in sirom,zapni z zobotrebcem ter v ponvi lepo podušiš,vmes večkrat obrni,ko so lepo rjavo zapečeni z vseh strani jih preložiš na krožnik,potreseš z mešanico česna in peteršilja, zraven ponudiš slan krompir z tatarsko omako!
Evo,tako preprosto in dobro!
😛

Ko lignje odtajaš, jih obvezno dobro osuši z papirnatimi brisačkami.

Kaj točno bi pa rada naredila? Klasiko kot so ocvrti, pečeni na žaru ali polnjeni? Ali mogoče bolj po primorsko recimo v omaki?
Mi doma največkrat naredimo slednje. Sicer je to v osnovi recept za sipo ampak pridejo kalamri tudi dobri 🙂 Popečeš čebulo, malo rdeče paprike, dodaš kalamare, malo potenstaš, dodaš dobro belo vino, da pokuha, paradižnikovo šalšo, poper, kakšno začimbo, če imate radi, čili in v tem času skuhaš pašto. Ima zaradi paradižnika in začimb manj tipičen morski okus in je za prste polizat :)))

Savrinka, pojma nimam. Nekaj simpl, pa da bi bilo dobro. Sem gledala recept za pečene lignje v ponvi ali pa v omaki (po egejsko).

Ne vem kako je po egejsko ma po primorsko so odlični 🙂
Poiskusi, na tak način imaš manj za falit kot pri ocvrtih recimo in tudi okus ti bo po moje boljši saj ni tako izrazito po morju.

z lignji ne upam preveč šarit, ker nimam izkušenj..Naredim le dobro lignjevo rižoto in še to hočem, da jo jemo takoj, ali v eni uri…Pozneje se začne okus spreminjati in vse smrdi po ribah..Tudi paela, ki sem jo kupovala od Bofrosta, je smrdela po ribah..

Najenostavnejše je takole: lignje očisti in operi pod mrzlo vodo. Krompir nareži na cca pol centimeterske rezine in daj vse skupaj v pekač. Dodaj deci olivnega olja, belo vino, sol, poper, česen, na liste narezano čebulo… Jaz dam vedno še nekaj celih oliv, lahko pa tudi kapre, pa kakšen košček korenja….

Vse skupaj, vključno z lignji (in lovkami) dobro premešaj in daj v vročo pečico. Če je presuho, dodaj še malo olivnega olja, ali pa vina. Pečeš toliko časa, da krompir pečen. Ful dobro, pa vedno uspe 😉

Kateri sir je najboljši za dat v lignje? Sem enkrat filala lignje potem je pa ves sir stekel ven in se je iz njega naredila kakor omaka. Prav čudno je bilo. Najbrž sem vzela preveč topljiv sir ali kaj?
Hvala za nasvet.

Uporabiš lahko katerikoli sir: gauda, jošt, ementalec……

Ti ga nareži tako, kot je narezan pomfri. Nato sir ovij s pršutom, šunko….. vtakni v ligenj in zapri z zobotrebcem. Lignje speci na žaru – so hitro pečeni. Par minut.

New Report

Close