lignji
Pozdravljeni kuharji!
Dobila sem lignje, neočiščene in zdaj nimam pojma kako se jih naj lotim.
Kako se očistijo, kaj je za stran in kaj ne? Pomoč prosim.
Seveda tudi ne vem kako naj pripravim. Ne bi jih rada ocvrla, menda to tudi precej poka in šprica .
Prosim za kašen recept kako jih naj naredim!
Hvala
Čistiti lignje je precej enostavno. Najbolje bo, da jih najprej daš v eno posodo z vodo in si pripraviš še eno čisto posodo. Potem pa vzameš ligenj in primeš za lovke, pa ne čisto na lovkah, ampak malo globlje in vsebino potegneš ven. V glavnem, ven moraš potegniti vso vsebino, z kostjo (kot polivinilček) vred. Potem pa tisto kar je črnega in kost odvržeš, lovke pa uporabiš.
Receptov pa je več. Lahko skuhaš lignje, jih narežeš na rezine. Pripraviš polivko iz česna, peteršilja, popra, soli, kisa in olja in s tem preliješ lignje. Tako imaš prpiravljeno solato.
Lahko jih pripraviš na žaru. Samo opereš(očiščene) in jih na brisači posušiš. Segreješ žar ali ponev in jih daš na vročo površino. Čisto proti koncu pečenje jih posoliš in popopraš. Pečeni so ko se lepo obarvajo. Med pečenjem daš lahko nanje še česen, peteršilj in olje, da že prej zadišijo.
Lahko jih pa tudi spaniraš. Eni jih povaljejo v mešanici moke in jajc, lahko samo v koruzni moki, ali pa najprej v moki potem v jajcih in spaniraš. To je vse.
Upam, da sem ti kaj pomagala!
Pa dober tek.