Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek likalnik ali parna postaja

likalnik ali parna postaja

Kakšna je razlika med navadnimi likalniki in parnimi postajami? V čem so parne postaje toliko boljše, saj so tudi dražje?

Ima kdo parno postajo doma in kakšne so vaše izkušnje?

Likanje s parno postajo in likalnikom je kot noc in dan!

Katero pa je relativno kaj ti je pomembno.

S tem nisi povedala nič. Kakšne pa so razlike?

Imam parno postajo.

Sam likalnik je lažji ker v njemu ni vode. Likaš hitreje, ne morem reci koliko hitreje natančno, ampak meni se zdi vsaj dvakrat hitreje.

Parna postaja:
– v rezervoar gre več kot 1l vode, torej likaš 3 ure brez da naliješ vodo (vsaj jaz lahko z mojo postajo)
– Izpust pare naštimaš sama, man, več.. kakor želiš, odvisno kaj likaš – kok je zmečkana cuja
– likanje je hitrejše in bolj enostavno (vsaj meni)
– na likalno ploščo likalnka natakneš plastično oblekco, ki omogoča likanje VSEH vrst blaga, brez poškodb ali glanca

Slaba stran? Čakaš 25 minut, da se postaja segreje in da je pritisk pare dovolj velik, potem likaš in likaš………

Likalnik:
– vsake 20 minut nalivaš vodo
– pare je veliko manj kot na postaji
– pritisk pare je švohnejši
– čiščenje kamna iz likalnika je blabla, sem imela že 4 take likalnike pa se če še tako nalivaš destilirano vodo zapaca s kamnom ki ga NE moreš čisto odpraviti. Luknjice za izpust pare se slej ko prej zamašijo, vsaj meni so se. Gum za samočiščenje deluje prvič in drugič, potem je vseskupaj blabla…
– na veliko cunjah se pozna glanc od likalnika,

Jaz ne zamenjam postaje z navadnim likalnikom nikoli več.

Saj tudi jaz nameravam kupiti parno postajo, ampak z likalniki si imela pa res smolo. 🙂 Ne velja to za vse. Meni se v 15 letih ni še nič zamašilo (pa točim iz pipe), na oblekah se nič ne pozna, likam pa, dokler ne zlikam, nikoli ne zmanjka vode.

Katerga proizvajalca pa imate?

Jaz sem gledala Tefal, zaenkrat.

Že pri enem potegu je perilo zlikano, z navadnim likalnikom je treba po enem mestu večkrat. Tudi jaz ne zamenjam !!!

Rowenta, skoraj 10let že.

Jaz imam Tefalovo postajo, pa je po enem letu začela ‘lulatu’ vodo. Prej je bilo likanje z njo božansko, potem je ob pritisku začela ‘polivati vodo – pa ni nič zamašeno in ni kamna. Se to še komu dogaja? kako rešiti? Zdaj likam kot z navadnim likalnikom in je ‘buhpomagi’.

25 minut je treba čakati, da začne postaja delat?!

Si mi že odgovorila.

Likanja ne maram, zato si skušam zadeve čim bolj pospešiti.
Kadar sušim v sušilcu, zložim vse, kar ni treba likati čim prej, ko je posušeno. Kar je še zmečkano – srajce naprimer – pa zlikam.
Parne postaje na srečo nimam, imam pa likalno prešo, ki sem jo uporabljala preden smo kupili sušilca. Fajn stvar, ampak ker moram čakat, da se segreje in ker iz sušilca potegnem ven max 3 zmečkane kose na celo stroj perila, se mi je ne splača jemati iz omare, pač pa na hitro zlikam z likalnikom na paro za 35€. Ko bo likalnik crknil, grem mirno po novega. Zdaj ga imam že skoraj 10 let, noče crknit.

Ja moja traja 25 minut, da se pritisk v kotlu naredi. Je pa res stara 15 let, tako da so lahko novejše hitrejše, ne vem. Potem likaš kokr češ dolgo oziroma če ti prej ne zmanjka vode v kotličku.
A je tebi težko prižgat 1 knof pa med tem, ko se postaja greje nekaj drugega naredit? Dat oprat recimo, odnest smeti, pospravit iz pomivalca, ali pač če greš likat v nedelo ali soboto po zajtrku pritisneš knofe pred zajtrkom in ko pospraviš od zajtrka je likalnik prištiman.

Doma imam postajo na vikendu pa navaden likalnik…kot dan in noč. S parno postajo je 100x lažje in boljše zlikano…pa moja se segreje hitro-2-3 min.

Dejstvo je, da likalna postaja ni za likanje sproti, npr. zjutraj pred službo. To je v bistvu glavni minus. No, pa za tiste, ki nismo ravno obsedeni z likanjem tudi ni, ampak tako je tudi z navadnim likalnikom, ki ga pač uporabim, ko reeees ne gre drugače. Za vse ostalo je sušilec 🙂

Precej stara tema, ampak ko rabis informacije pa prav pride. Tisti, ki se odlocate med postajo in likalnikom, vam bom takole rekla: bolje poceni likalna postaja kot zelo drag navadni likalnik. Ko sem jaz rabila nov likalnik, sem najprej kupila enega Philipsovga za 80€, pa sem ga nazaj nesla. Kot prvo sploh ni likal tako dobro, kot drugo puscal vodo. Potem pa sem kupila Philipsovo likalno postajo za 130€ in sem zelo zelo zadovoljna. Tefalove so tud ble ene poceni, ampak s Tefalom imamo sestra, kolegica in jaz slabe izkusnje, saj zacnejo cez en cas puscat rjavo vodo, kar sem prebrala da se tudi drugim dogajalo. V glavnem s postajo se lika boljse in hitrejse, glede prostora za shranit pa tud zavzame malenkost vec kot likalnik. Je pa res da avtomatsko cakas da se nabere malo vec stvari za likat. Segreje se pa v dveh minutah. Jaz sem si pustila stari likalnik in ce imam eno stvar za zlikat, ga takrat uporabim. Navadnih likalnikov se pa res ne splaca dragih kupvat, sedaj ko imam malo vec izkusenj za navadni likalnik ne bi dala vec kot 30€. Upam da sem komu pomagala pri odlocitvi.

mogoče to velja za prastare postaje, lepo te prosim, kje pa je danes treba čakat pol ure, da ti tri litre vode segreje
moja postaja to naredi v dveh minutah.

tudi pri prejšnji ni bilo treba čakati tako dolgo. sicer pa, tudi če imaš prastaro zadevo, saj ne ČAKAŠ OB LIKALNIKU. vklopiš, greš proč, ta čas narediš kaj drugega, ne rabiš stat poleg.

je pa likanje neprimerljivo. z enim potegom je tkanina speglana, ne pa da glancaš do onemoglosti

New Report

Close