Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Likanje – kaj delam narobe

Likanje – kaj delam narobe

Ko likam, upoštevam navodila glede temperature likalnika (upoštevam pike). Vseeno pa se pojavljajo problemi:

1. na cunjah se pozna mreža od likalne deske. Zakaj se to dogaja/kako preprečit? Ali naj dam še eno podlogo? Če je problem pretanka podloga, zakaj delajo take? Mogoče preveč pritiskam z likalnikom?

2. Na temnejših cunjah ostane svetlejša lisa, če potegnem čez šiv, ali recimo če je na eni strani žepek, ga je na drugi vidit. Nove cunje zaradi tega zgledajo zbledele, sprane. A spet preveč pritiskam? Ali je potrebno res ful pazit na robove, pa da likaš samo eno stran?

3. Visozne cunje se mi ful skrajšajo. Pri pranju tudi upoštevam temperaturo. Je to sam značilnost viskoze, da se skrči ali je kaj prevroče, se ne sme pare ali kaj..

Hvaležna bi bila za kak nasvet.

Likalnik imam navaden, s paro (brez postaje), izbrala sem malo težjega na otip.

V prvi vrsti kupi cunje, ki so naravne, jih opereš, obesiš na obešalnik, pa če se še kakšna umetna vmes najde. jo likaš ne. Pojma nimam, kdaj se na zadnje res likala, pa lelo nisem neurejena.

Prvo, kar si napisala, a cunj ne obračaš, pa če likarice veste, da ne hodiš po robovih, ampak med njimi? Pa če imate zraven še slab material in imate namesto črnega, potem kodrlajs. Včasih občutljivo cunjo, tudi, ko jo narobe obrneš, ji podaš kašen bel snežni papir, čeprav imaš peglezen na manjši temperaturi, ker je tkanina občutljiva. Čez šiv ne likaj.
Viskoza je delikatna in je priporočljiva mešanica. Zato, če drugače ne gre, pereš na roke. ALi neseš nazaj, ker si pral po pravilih.

Enkrat pa tu gor učiš, drugič pa razburjaaš, tretjič tolažiš, kdaj pa zabiješ, brez da se dereš. Pogostokrat potem raje še kaj vprašajo.Ker so od danes pozabile tiste. Jaz pa nisem.

Ti se obrni v tem odgovoru le, kar se strtogo tiče cunj in morebitnega likanja.

Zdi se mi, da si zelo mlada gospodinja, ki se šele učiš gospodinjiti. Res je, večina likalnih desk je za moj okus slabe kvalitete. Jaz sem svojo desko podložila z debelejšim filcem, da ne gledam tistih kvadratkov na oblačilih.
Glede temnih oblačil in žepkov res preveč pritisneš likalnik, da se odtisne na drugo stran. Deska je zato, da nanjo navlečemo oblačila kot so krila, obleke, srajce, majice, da lahko likamo le eno plast oblačila. Črna in druga temna oblačila likaj na narobni strani, da ohrani barvo. Da ne boš spraševala še za to, kaj narediti s temnimi oblačili ker so zmuckani, ti svetujem nakup valjčka za pobiranje le teh. Jaz vsa temna oblačila povaljčkam pred likanjem. Viskoza se ne bi smela kaj bistveno skrčiti, itak pa piše na etiketi, kako je s tem.

Drugače pa, pohvaljena, da likaš, večina mladih gospodinj lika minimalno ali pa sploh ne.

1. Tanko prevleko so ti prodali, da je vec dobicka. Namesto se ene prevleke, zlozi flanelasto rjuho v vec plasti in jo daj pod prevleko. Ali pa si kupinovo, visokokvalitetno prevlogo z debelejso podlogo.

2. Cez siv lahko likas, pod pogojem, da likas le 1 plast oblacila. Deska za likanje mora biti med zgornjim in spodnjm delom oblacila, torej jo nekako obleces v oblacilo.
Lahko pa tudi kupis dodatno desko za rokave ali dodatno plazino za likanje, ki pa ju tudi vtaknes v oblacilo, tako da vedno likas le 1 plast oblacila.

3. Viskoza je naraven material iz lesnih vlaken, zato se skrci. Peri in likaj jo na nizki temperaturi.

Na nekaterih oblačilih iz viskoze je celo predpisano ročno pranje. Sploh raztegljive majice se rade skrčijo, likati se pa sploh ne smejo ali pa samo pri čisto nizki temperaturi.

Glede odtisnjenih robov in žepkov je normalno, če likaš tako – moraš podložiti cunjo ali pa oblačilo navleči na desko.

Glede mreže pa ne vem, o čem govoriš, moja deska je kakor iz iverke. A nove deske so mrežaste? Res prvič slišim.

Na likalni deski imam vedno lepo zloženo belo rjuho, ki je ne rabim in mi služi za podlogo.

VSA oblačila pred pranjem obrnem in jih obrnjene perem in sušim.

Prav tako obrnjene likam.Šele ko jih
zlikam, jih obrnem na pravo stran in zložim.

Dobra likalna površina likalnika ne pušča nobenih robov in belih lis.

likaš na previsoki temperaturi. pri umetnih materialih se izogibaj pari.

Pri čem naj bom pozorna pri nakupu morebitnega novega likalnika? Kak predlog za dober model?

Tudi meni se je poznala mreža od likalne deske. pa sem kupila v Hoferju podlogo in še eno prevleko za likalno desko in je zdaj vse skupaj že pet let OK. Sicer pa so likalne deske cenovno od-do. Ti imaš eno spodnjo srednjo žalost. Dražje so tudi to zadevno boljše.

Likalno desko imaš zanič. Jaz sem kupila podobno v Ikei in so je isto poznala mreža. Likalnik imaš v redu. Kar se tiče poznavanja žepov in robov, so ti pa napisale. Ali ne likaš čez njih, ali pa likaš samo en sloj.

Jaz sem tudi imela tisto mrezo na cunjah in sem si tudi v Hoferju kupila se eno podlago in sedaj je ok. Samo s casoma se bo verjetno stansala in bo mogoce treba zamenjat jo.
Ja, starejse deske so lesene, novejse pa neka aluminjasta mrezasa. Ce je aluminij ne vem, nekaj takega pac.

Temna oblacila ob sivih likaj do siva in ne cez, ce je spredaj zepek jo pac likaj od spredaj in pojdi samo s konico cez zepek, zadaj pa se izogni tistega dela. S casoma se bos naucila.

Viskozo likaj na manjsi temperaturi in samo na hitro potegni cez.

Likalnik, en dober na paro. Jaz imam Philips GC4430, naslednji bo spet njihov, samo novejsi model.

Imaš slabo likalno desko . Najboljša je od firme Vileda , stane pa sto evrov

New Report

Close