Likerji in žgane pijače
Eden od mojih hobijev 🙂 Namakanje raznih trav v žganje, sadje namočeno v kaj močnega, likerji in podobni zvarki.
Še kdo, ki mu je to všeč? Sama sicer spijem edino kakšen refoškov liker, vse kar je močnejše mi ne gre ampak to me ne omejuje. Se vedno najde kakšna prijazna duša za testiranje končnega izdelka:)
Še kdo podoben? Kaj mešate ali namakate?
Jaz že prav nestrpno pričakujem 29. junij, da dam namakat orehe. Trenutno namakam koromač in češnje.
Potem pa sproti tako kot kaj zori 🙂
Aja pa rumov lonec je tudi že v izdelavi.
Mi uporabljamo sadno žganje, ker nima okusa. Dobro slivovko se pije čisto. 😉 Najbolje je kako domače žganje od kmeta. Mi ga kupimo recimo za 5 € liter. Zelo radi pa namakamo borovnice, orehe, češnje, smrekove vršičke ter razne trave in rože za domači jegermajster. Najbolj popularni so smrekovi vršički, ubijemo pa dve muhi na en mah, saj najprej odlijemo sirup, ki je odličen za boleče grlo in kašelj, ostalo pa prelijemo z žganjem.
Figov liker ali figovo žganje
30 dkg suhih fig
(fige dobim domače brez kakšnih dodatkov)
1 liter tropinovca
3 dcl vode
30 dkg sladkorja
Fige narežemo in jih za 3 tedne namočimo v tropinovec.
Sladkor in vodo zavremo in mešamo, da se sladkor stopi.
Žganju s figami dodamo ohlajeno prekuhano sladko vodo ter napolnimo flaše.
Nekateri tudi žganje precedijo, jaz pa pustim fige kar naprej v tem likerju…..