limonina trava
Zanima me, ce ima kdo kaksne izkusnje z limonovo travo. Ze dlje casa sem ji bila na sledi, zdaj pa sem jo po nakljucju nasla v steklenickah med poprom, baziliko in podobnimi stvarmi. Disi fantasticno, ne vem pa, kaj naj z njo (razen caja in dodajanja jogurtu) se pocnem.
Ima morda kdo kaksno idejo?
Nekaj info o tem:
Imam nekaj podatkov za zahodno limonsko travo , CYMBOPOGON CITRATUS. Uporablja se steblo (sveže ali posušeno). Značilna je za tajsko in vietnamsko kuhinjo, zato jo v Evropi pogosto nadomeščajo z nekaj ščepci sveže nastrganega ingverja. Sok ali izvleček stebel ima izrazito aromo po limoni. Izboljšuje okus curryju, juham, mesu in enolončnicam…torej predvsem kot začimba za boljši okus.
Jaz sem jo prvic uporabila samo (s soljo in poprom) na piscancjih zrezkih – bilo je dobro, morda zame za spoznanje prevec limonast okus, je pa res da z njo nisem sparala. Drugic pa sem marinirala svinjske kotlete, skupaj z ostalimi zacimbami (malo ingverja, kumine, cilija, provansalskih zelisc) pa se je sploh ni cutilo.
Upam da sem ti pomagala.
Hvala lepa obema za predloge. Saj se mi je zdelo, da bo bolj zacimba :)… Meni je njen okus tako fantasticen, da bom ob priloznosti naredila kako jogurtovo kremo iz nje :)… Drugace jo pa zdaj mesam z gun-powder zelenim cajem! Prav obogati ga.
Kupila pa sem jo — mhm, se mi zdi, da v Zivilih… Tam, med zelisci. Se mi zdi, da sem naletela na Kotanyjevo.
Dobro jutro!
Ne vem,ce bom lahko pomagala.Lani sem kupila v Italiji majhen grmicek,malo vecji kot odrasel majaron, v loncku.Etiketa “erba limoncina”(kar dobesedno pomeni limonina trava).Vonj in okus po limoni,listici malo podolgovati.
Je prezimila v zaprtem prostoru.Jaz jo uporabljam kot zacimbo in dodatek cajem.Za zimo sem nekaj listov posusila.Nisem tvegala,zato sem osmukala le malo listov,ker sem se bala rastlino uniciti.Letos sem jo presadila in veselo uspeva na balkonu.V Agrarii,na it. strani na skofijskem bloku sem jih videla tudi prejsnji teden.
Sicer ne vem,ce je to ista rastlina,o kateri pisete.
Lep dan babi
Lepo pozdravljena Nyah! Ne vem,kje ti prestopis mejo za Italijo.Meni je pac najblizji prehod Skofije pri Kopru.Kmalu cez mejo, je na desni strani velik agro center,kjer imajo vse od opreme teras in vrtov,semen,sadik…Za trgovino je tudi rastlinjak.Tam se ti odpre svet vsega rastocega in tudi raznih disavnic,zelisc…
Ce ne najdes sam,povprasas in ti pomagajo.
Verjetno imajo to povsod v agro centrih,,jaz pac poznam tega..
Seveda dobis tudi suho l.travo .Jaz sem jo prvic kupila kot suho zacimbo v Angliji-
lemon grass. Zdaj ravno razmisljam,ce je na grmicku pisalo : erba limoncina ali
erba limoncella! Mislim,da prvo.
Katera kitajska omakica ti pa manjka?
Upam,da sem ti dovolj nazorno povedala. Lep dan babi
Ola Babi!
Hvala. Ze kmalu grem dol v KP obiskat eno novorojenko in spotoma bom skocila do tega centra. Priblizno poznam okolis (no, potapljasko obleko sem tam nekje kupovala). Res isceva z mojim limonsko travo ze 2 leti. Imava poln balkon zelisc in nama kar lepo vse raste, sedaj pa sploh, ko je Jamieva kuharija v polnem teku!
Ja, omaka je pa ‘hoi sin’. Nekaj casa se jo je dalo dobiti v SLO, sedaj pa ze kake 3 leta nikjer nimajo tega, ali pa sploh ne poznajo. Je pa menda ena bistvenih zadev (tako pravi moj, ze ima izkusnje s tem). Res bi jo rada nasla, saj so kitajske zadeve res ekstra dobre izpod kuhalnice mojega dragega.
LP
zaenkrat, ti sporocim, kako je uspel nakup limonske trave.
Nyah
Mislim, da ste zamešali limonsko travo, ki se uporablja predvsem v azijski kuhinji in citronko, ki je grmičasta rastlina s podolgovatimi listki, ki se jih osmuka in uporablja predvsem za čaj. Limonsko travo, ki dejansko spominja na travo, sem jaz kupila v enem rastlinjaku nekje na Štajerskem. V glavnem, je treba v vseh možnih raslinjakih spraševat, nekje jo bo kdo že imel. Citronka pa je bolj razširjena, se jo da dobit marsikje. Ma v glavnem, to sta dve različni rastlini.