Najdi forum

Pozdravljen Klemen in ostali!
Ker vidim, da se na stvari spoznate, vas prosim, da mi svetujete sledeče:
Rad bi se poslovil od Microsofta in vsega kar je v zvezi z njim in bi prešaltal na Linux. Doma imam Linux Mandrake 8 in bi ga rad instaliral na mojo mašino, pa ne upam, ker ne vem, če bo to laufalo z mojo konfiguracijo, ki je sledeča:
Osnovna plošča Abit VH6,
Celeron 700Mhz
512Mb SDRAM
HDD Maxtor 5.1Gb
Grafična ATI Rage IIc
Monitor LG 17″
CD LG 48X
CDR HP6020
Scaner HP2200c
Printer HP 690c
Miš Logitech navadna
Mrežna kartica Planet 10/100
Vem, da ne morem računat na to, da mi bo deloval moj pekač pod Linuxom, ker je že prestar, bi pa zaradi tega imel eno majhno particijo na disku z Win98SE.
A bo ta moja konfiguracija dovolj za Linux, al bom moral kaj dodat ali zamenjat?
Imam tudi ADSL povezavo na Internet.
Zanima me, a bo HDD dovolj velik, al bom moral večjega kupit.
Za nasvet in mnenje se isktreno zahvaljujem.
Janko

Živjo Janko..

Kolikor se spoznamo, bodo pa morali povedati tisti, katerim občasno pomagamo..

HW okolje mi načeloma izgleda OK, pomanjklivosti tvojega HW:

Odvisno od instalacije boš za Linux pokuril cca. 2,2 GB trdega diska.
CDRW bo špilal brez problema, pa tudi programov za peko cd-jev je dovolj.
Scanner bo delal ().
ADSL bo delal, Tiskalo bo tudi delalo,
edino za lan kartico Planet sem malce skeptičen, da ti ne bo delala, pa ne
zato, da ne bi bila podprta, temveč zato, ker jo ti ne boš znal (kot začetnik) skonfigurirat, tukaj bi si jaz nabavil eno 3COM, npr. 3x905b, katera dela
brez problema, ali pa Intel-ovo, ki je tudi podprta.

Instaliraj si pa zadnjo ver. Mandrake, to je 8.2, 9.0 bo pa nekje drugi mesec zunaj,
čeprav so beta ver. kar OK.
Za office uporabi OpenOffice, za e-mail kakega npr. Evolution – super zadeva kot MS OutLook, za X-okolje pa verjetno KDE, kateremu lahko dodaš še XP themo, pa se počutiš kot v XP-jih.
Če bi pa slučajno želel še Win..okolje si pa instaliraš VMWare, ki ti emulira navidezni računalnik v računalniku in v njega iz cd-ja direktno instaliraš Win 98 okolje.
Potem si pa samo še preko Gajba.net-a narediš svojo domeno (zastonj), pri sebi postaviš svoj e-mail server in www server, pa imaš kar naenkrat doma celoten
internet server z vsemi zadevami vred (ftp server, ssh, www, mail/pop3) pa še direktno preko browserja lahko cd-je pečeš.

Takole ti bom dejal, za Linux je zunaj že zadosti programja, včasih so malce težavni za instalacijo, pa seveda kak bug je kje skrit, ampak načeloma
jaz na Linux-u naredim vse kar naredim v Windows okolju..

Kar oglasi se še z vprašanji..

Klemen !
Hvala za tvoje spodbudne besede. Kmalu bom prešel na Linux Mandrake, pa bom takrat potreboval še kak nasvet. Zaenkrat hvala!
Janko

Anytime..

In ja, ce bos pameten bos nastimal tudi firewall (man ipfwadm/ipchains oz. odvisno od kernela v tvoji distribuciji) in vse tiste cudovite storitve (FTP, RPC/portmapper, itd.) blokiral zunanjem svetu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close