Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Lisasti kozarci iz pomivalnega stroja?

Lisasti kozarci iz pomivalnega stroja?

No, zaenkrat se s to težavo še nisem srečala. Po novem imamo tudi mi pomivalni stroj (najcenejši na tržišču) pa me zanima po kolikem času kozarci postanejo lisasti in pa od česa je to pravzaprav odvisno?
Naši po nekajkratnem pranju še niso prav nič lisasti in se sploh sprašujem ali bodo postali lisasti.

Hvala za odg.

Odvisno od kvalitete stekla – tako so povedali meni.
Imela sem kozarce, ki so postali lisasti po prvem pranju (cel komplet) in precej več takšnih, ki po 7 letih še niso lisasti 🙂

Sicer .. včasih bi prav prišlo, da kateri postanejo listasti, ker je potem fin izgovor za kupit nove :-))

**************************************************** Jemanje nam polni roke, dajanje pa srce.

Pozabila sem še vprašat, ali obstaja kakšna reč, ki je ne smeš prati v pomivalnem stroju, razen morda kakšne plastike? Kako je z lesom?

O lisastih kozarcih je že bilo govora, deset različnih mnenj, tako da ne vem.

Od vsega pomalem – praška, soli, trdote vode in kvalitete stekla. Jaz vso plastiko pomivam v stroju, razen tiste, ki je označena, da se je ne sme. Je pa bolje, da je v zgornji košari, spodaj je grelec (za vsak sličaj).
Kar se tiče pa lesa, pa bolje da ne, ker se navzame “okusa” po prašku.

Preberi navodila od stroja. V mojih lepo piše, da lesa ne smeš prati notri. Plastika se mi je pa doslej še vsa zelo lepo oprala. Nekateri odsvetujejo tudi pranje nožev, a jaz jih redno dajem not in ni opaziti kake škode.

Meni so postali kozarci lisasti:
– ko ni bilo soli v stroju
– ko sem dala eno zanic sol noter.
Od zdaj bom kupovala samo Finish, ker me manj stane kot pa kupovati nove steklene zadeve:(
Les postane bel, ker ga klor iz detergenta pobeli. Ene plastike postanejo oranzne.

Po mojih 15 letnih izkšnjah s pomivalcem

– v pomivalnem stroju se z leti skoraj na vsej posodi pozna, da je strojno oprana, ker se počasi zdrgne.
– kozarci po nekaj letih dobijo črtke (ne lis)
– če so na posodi kake rožice ali vzorci in če ni zelo kakovostno (torej da piše, da je za strojno pranje), se to bo sčasoma zdrsalo dol in bo prav grdo (to fazo imam trenutno pri sebi z eno včasih prekrasno garnituro krožnikov iz Špara)
– ne peri lesa: ne samo da se pobeli in smrdi, z namakanjem v vroči vodi sčasoma razpoka, isto lahko poskusiš v navadni vroči vodi-namakaj vsak dan 2 uri les….
– ne peri nožev in drugih pripomočkov iz jekla, oziroma peri jih res samo na ene kvatre – spokajo mede kovino in plastiko zaradi temperaturnih razlik
– ne peri kristala in dragocenih zadev

lp

Slabo steklo ni za pomivalni stroj, pa lahko kupite najboljše praške, sol itd. Potem pa sami presodite, kaj je cenejše in za kaj se porabi manj časa.

Xreena, črtke na kozarcih so se pri nas pojavile, ker smo preveč nafilali stroj :)) Kozarci so bili preblizu eden drugemu in so se med pranjem ‘drsali’ med seboj ;))))))

Les razpade. Jaz sem noter prala le 2 x eno desko in mi je takoj počila napol. Preveč je vroče za les…in prevlažno.
Noži niso več tako ostri.
S plastiko nimam problemov.
Rožiče na krožnikih mi zbledijo.
Keramične šalčke dobijo črtice (kot bi popokale).
Kozarci so pri nas vsi ok. Pri kolegici pa zelo lisasti. Pravijo, da je kvaliteta kozarcev kriva. (čeprav jih imam veliko iz Interspara, kolegica pa iz Ikea-je)

Eni pravijo, da je za lisaste kozarce kriva slaba kvaliteta kozarcev, drugi premalo izpiralnega sredstva, tretji slab prašek, četrti sol, peti previsoka temperatura pranja ali napačna izbira programa pranja… pojma nimam kaj je res. Pri nas imamo pomivalni stoj 9 let in vsi kozarci so slej ali prej bili lisasti. Res je, da ne kupujem dragih kozarcev, pomembna mi je oblika, ne cena. Mi je tašča prinesla iz italijanskih magazinov tudi take za jurja celo škatlo, pa eni postanejo lisasti prej, drugi kasneje.

Sem se kar vdala in vsake toliko zamenjam set kozarcev. Stare odnesem k taščici, kjer jih otroci porabijo za igranje restavracije, pa na pesku… (cenejši kozarci so ponavadi debelejši in k sreči so že vsi otroci dovolj veliki, da jim jih še ni uspelo razbiti). Tako vsi služijo dalje, jaz pa pridem do novih, svežih kozarcev 🙂

Pri strani pa imam dva seta kozarcev, za katere mož vztraja, da jih pomiva ročno :))) Tudi prav, vendar tiste bolj šparamo, če me razumete 😉

Tejčka, kateri prašek, izpiralno sredstvo in sol uporabljaš? Čigav stroj imate? Mi imamo Bosh.

Me zanima, ker so tele lise tudi meni še uganka 🙂

Sicer pa peremo v stroju:
– vso plastiko (sploh nimam nobene, ki bi imela znak, da se ne sme prati v stroju.. to sploh še obstaja?)
– tudi pokrovčke (čeprav nekateri odsvetujejo)
– vso keramiko (skodelice, kozarce) – tudi doma poslikano!
– potisk na krožnikih je po dveh letih še vedno isti (krožniki kupljeni v Tušu za 2.600:)) so mi bili tako všeč, da smo kupili kar dva!)
– vse nože (tiste s plastičnimi in tiste z lesenimi ročaji)
– leseno (ena, ki je bila lepljena je razpadla, druga je še vedno cela) in plastično ‘dilco’
– vse emajlirane in ostale lonce

Nikoli pa v stroju ne peremo pa teflonske posode (ne za palačinke, ne druge). Pomijem na roke z mehko gobico.

zvezdica zakaj ne teflonske? Gre namreč zato, da zdaj ko me ni bilo en mesec in se je “zgodil” naš pomivalec in je moj odprl sezono pomivanja, je veselo pomival teflonske ponve – tefal. Nekaterim se je spremenila barva ročaja ali zunanja barva in tudi notranjost se mi ne zdi več taka kot prej, kot bi bilo vse zlizano. Ali je za teflon posebej označeno oz. kje piše, da ni primeren za pranje v pomivalcu?

Hvala za mail.

tejčka, to da keramične šalčke “popokajo”pa po moje nima zveze s pomivalcem. Sama sem imela garnituro krožnikov in šalčk in ko sem jih po nekaj letih privlekla iz kleti so bili vsi popokani, tako, da po moje keramika sama popoka. Od česa je odvisno ali popoka ali pa ne, pa ne bi vedela, morda je odvisno kako je izdelana.

Piki Miki ne vem… jaz imam preprosto preveč rada svojo teflonsko posodo, da bi jo prala v stroju 🙂

Še preden sem jo imela sama, sem videla rezultat strojnega pranja na teflonu pri svakinji… in ja, teflon ni več tak kot je bil, prav star in zlizan deluje. Tako, da po tem meni ni težko tiste štiri piskre pomiti na roko :)))

Hej!

Iz dolgoletnih izkusenj:

V stroju se vse lepo opere brez skode za lonce, ponve, porcelan, keramiko in tudi les,….ce sta material in pomivalno sredstvo ( plus se kak dodatek) kvalitetna.

Sedaj ima tudi skoraj ze vsak artikel napisano, ali ga lahko brez skode in sprmemb pomivamo v stroju.

Ena garnitura kozarcev je postala lisasta kar hitro… in to edina. Slabo steklo. Kristal je res sijoc.
V stroj ne dajem nekaj noninih starih porcelanastih kroznikov, skodelic
( dragocen spomin), ker vem, da bi barva zbledela. Novejsi porcelan, tudi barvni okraski ostanejo enaki.

Lesena deska je sla ena narazen, seveda, ker je bila lepljena:)
Imam pa tako iz enega kosa, trd les, ki gre prav vsak dan v stroj. Je krasna, kot javorjeva nonina miza, ki jo je vsak dan ribala.
Drugace imam pa nekaj plosc iz trde debele plastike ( Ikea) in so snezno bele. Dveh posebnih nozev tudi raje ne dajem, ker je bilo tako priporocilo.
Tudi najboljsi ” bistek” gre redno v stroj in je res svetel.

Zame velika prednost, ker razkuzi, lepo osusi, ni dlacic od krpe in visok sijaj pri vsem:)

Lonci, rostfraj, res brez prask. Tudi drugi. Teflonski posod pa nimam.

Prijeten pocitek in branje knjige ( ko stroj pomiva) zeli Babi

Babi, katere izdelke za pranje posode v pomivalnem stroju uporabljate?

Bom poskusila še z vašimi, ker imam ravno tri nove garniture kozarcev :))

Ja, sem si privoščila, pa mi je možiček že spustil eno pod koleno, da bodo kmalu ravno taki kot stari… in bi ga rada presenetila, mogoče mi pa uspe ::))

Imamo Gorenje pomivalca. Že 8 let. Kozarci ostanejo kot so…sol, tabletke, tekočina, vse Calgonit-včasih lemon, drugače pa navaden. Pa včasih tudi kakšno finish sol not ruknem…
Glede keramičnih skodelic pa ne vem, no. Sem kupil akomplet, pa ene 3 bolj uporabljam…dnevno za kofe, in tiste so popokale; (ampka ne tako, da bi kaj spušlčale..le vidijo se črtice. OSTAle, ki niso v dnevnoi uporabi, pa so ČIST lepe. Tko da, ne bo res, da je od ”starosti”….nekaj že da pomivalc…ali pa vroča voda to naredi. Kaj vem…

Zvezdica, moja znamka je Finish in tisti kristal proti koroziji kozarcev, pa ne vedno; vcasih pozabim. Verjetno je Calgon ravno tako kvaliteten; zacela sem s Finisfem, ker takrat Calgona se ni bilo in se drzim znamke.
Ceprav pravijo, da tablete 3 v enem imajo ze v sebi – sol in za lesk,da ni potrebno dodajati, sama dam vedno sol in tekocino za sijaj. Mogoce delam narobe….Zaenkrat se nisem razocarana.

Imam nekaj kosov keramike – je tako obdelana, da ji nic ze leta ne pride do zivega:)
Sem pa dobila v dar dve skodelici – nas proizvod, zelo lepo na pogled….a je popokalo ob rocnem pranju v topli vodi.
Zato pravim, da je pomemben mateiral:)

Lep pozdrav

Babi, hvala 🙂
Takoj po dopustu grem v nabavo Finisha, da malo eksperimentiram 🙂 Me prav zanima, če bo to TO.

Mi imamo še en ceeel ogromen žakelj soli v kockah za profesionalne pomivalne stroje (v gostilnah, hotelih…). Po moje je ne bom porabila do konca življenja ;)) Ampak bom zdaj poskusila s komplet Finish setom. Če sem prav razumela, prisegaš na Finish, torej imaš tudi sol in tekočino za sijaj te znamke?

New Report

Close