Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Listina o brezplačnemu bivanju pri partnerju

Listina o brezplačnemu bivanju pri partnerju

12 let sem živela pri partnerju v hiši ki je last njegove mame in očeta. Imava tudi otroke. Ko sem se preselila k njemu sem podpisala listino da bom pri njemu brezplačno bivala in od njega v primeru razpada izvenzakonske skupnosti ničesar zahtevala-vsega njegovega premoženja. Ali je listina mirodajna oz lahko od njega sedaj ko je skupnost razpadla kaj zahtevam??? Vložila nisem nič.

Pozdravljena,

pri presoji vašega problema je glede na dejstvo, da ste listino, o kateri pišete, podpisala še v času veljave Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, potrebno uporabiti določila navedenega zakona.

V 62. člen navedenega zakona je določeno, da lahko zakonca sklepata med seboj vse pravne posle, ki bi jih lahko sklepala tudi z drugimi osebami, in na tej podlagi ustanavljata pravice in obveznosti.

To pomeni, da bi pogodba, o kateri pišete, bila lahko veljavno sklenjena. Vendar pa je za sklepanje pogodb med zakonci bila in je še vedno predpisana obličnost in sicer, sklenjene morajo biti v notarskem zapisu. Če notarskega zapisa ni bilo, potemtakem pogodba ne velja.

V tem primeru bi torej lahko uveljavljala delež na skupnem premoženju, če so seveda za to izpolnjeni zakonski pogoji.

Posebej pripominjam, da zgoraj napisano velja za primer, da ste torej z vašim zakoncem sklenila pogodbo. Iz vprašanja namreč ni možno točno razbrati, ali sta skupaj podpisala listino, ali ne.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

lep pozdrav

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close