Listnato/vlečeno testo
Pozdravček!
Sem ena tistih starokopitnih gospodinj, ki večino jedi pripravlja doma oz. v trgovini redko kupuje na pol pripravljene izdelke. Tako delam doma tudi vlečeno testo, ki sem ga do sedaj uporabljala le za raznorazne štrudlje. Sem pa čisto zmedena, ko prebiram recepte – enkrat vlečeno testo, enkrat listnato. Pa v čem za vraga je razlika? Kakšna se mi bo najbrž smejala, ampak res ne vem. Aja, pa zanima me, kako eno in drugo pripravite doma in za kaj eno in drugo uporabljate? Ne mi svetovat, naj testo kupim v trgovini. Hvala.
Listnato testo sem samo enkrat v življenju delala doma – za njega sem porabila skoraj cel dan, končni učinek pa je bil, da testo v čisto ničemer ni bilo boljše od kupljenega- pravzaprav je bilo še manj enakomerno :(( In sem si rekla, da tega se ne grem nikoli več. Listnato testo se dela namreč tako, da narediš testo, vmes pa daš maslo in nato xkrat to razvaljaš – enkrat zadevo zložiš na dve plasti, enkrat na tri plasti, vmes mora pa vsakič dolgo stati v hladilniku.
Vlečeno testo je pa druga stvar, to mi pa kupljeno ni dobro – se mi zdi tudi zelo enostavno za pripraviti, vlečenje je pa samo stvar upoštevanja recepta in malo vaje (pred vlečenjem pa stoji samo kake pol ure, ravno zadosti, da pripraviš nadev).
Torej, čeprav tega nočeš slišati – listbato testo kupi v trgovini.
Razlika: listnato testo je tisto, ki je na kremšnitah, vlečeno pa tisto, ki je v štrudljih ali v prekmurski gibanici ali v bureku….
Bambi, cel smisel vlečenega testa je, da ga ročno raztegneš tako na tanko, da lahko skotenj vzorčke na prtu vidiš ( imam pač en star prt v ta namen )
Ne vem kako bi mini pica izgledala natako tankem testu, da vidiš skozenj.
Za razne pice se uporablja kvašeno testo.
– kvašeno testo – kruh, pice, potica, tudi štrudelj, štruklji
– vlečeno testo – štrudlji, bureki, gibanice, tudi priloge k divjačinskem raguju
– listnato testo ( zelo mastno ) – kremšnite, štrudlji, slano pecivo, gnezda polnjena z sladkim ali slanim nadevom……………