Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika litoželezna posoda

litoželezna posoda

Zanima me ali je potrebno pred prvim kuhanjem ali pečenjem to posodo posebno oprati oz. z nečim prekuhati? to je moj mož nekje izvedel in zdaj sprašuje mene jaz pa ne vem. zanima me pred prvo uporabo?
Hvala!

Oprati v vsakem primeru. Z navadnim sredstvom za posodo. Potem pa, če ni emajlirana, postavite na ogenj in močno segrejte. Brez maščobe. Lahko pustite malo ohladiti in postopek še ponovite. Potem namastite ( z naoljenim papirnatim prtičem) in spet segrejete, da se začne malo kaditi. Malo ohladite, še enkrat operete (lahko samo z vročo vodo), in posoda je pripravljena za uporabo. Se ne prijema. Deluje boljše kot vsak teflon.

Emajlirane posode pa ne segrevajte “na suho”, da ne spoka emajl. Kar normalno jo začnete uporabljati.

mislim,da jo je treba oprati…pa nekateri priporočajo ,da se jo namaze z oljem. samo pred prvo uporabo. lp petra

A potem se v tej posodi peče brez maščobe? Kaj pa po pomivanju s praškom jo je potrebno spet obdelat tako kot prvič?

Nekatere stvari lahko tudi čisto brez maščobe. Boljše je pa vsakokrat pred pečenjem namastiti (z naoljenim koščkom papirja), ni pa je več treba “žgati”.

Tako sem jaz pripravila moj prvi vo, ki ga nisem potem nikoli več uporabila. Sedaj že 8 let vem, da so pregrete – zažgane maščobe zdravju škodljive. Ko mi je kuhala še tašča, ki je uporabila že uporabljeno olje iz friteze, se je moj želodec uprl, ko sem prišla iz službe, mi je že vonj povedal, da mi bo zelo hudo, če bom jedla tako hrano. Seda pa vem, da maščobe spremoinjajo svojo kemijsko sestavo že pri 120 stopinjah Celzija (fritezo je potrebnosegreti kar na 190 stopinj, če hočeš speči pomes frites.) zato jaz ne uporabljam posod, friteze in podobno, kjer se maščoba pregreva. Uporabljam posodo, kje ni potrebno dodajati NIČ maščobe. Razmislite, kako vsakič, ko kuhate v prvič naoljeni maščobi, v hrano vložite STRUP s pregretimi maščobami. Pred približno 1 letom je bilo v medijih , tudi na televiziji objavljeno, da so (bom poiskala članek in podrobno o tem napisala) odkrili, da te snovi povzročajo raka. Podsrobneje naslednjič, da ne bom govorila na pamet in kaj narobe napisala. Lep pozdrav Mica

Saj ne gre za pregrevanje maščobe. Gre za segrevanje posode. In tu je pač tiste 1/2 žličke olja zraven… ki se itak potem umije s posode. Saj nisem pozabila napisat, da je po segrevanju treba posodo še enkrat umit?

Pri naslednji uporabi pa maščoba (pa je je spet samo 1/2 žličke) ni več pregreta, ker lahko daš meso/zelenjavo v hladno ponev…

mre zanima, na kašen način je možno prežgano maščobo odstaniti z litoželezne posode. Za odstanitev prežgane maščobe si lahko “znucaš” roke do komolcel, pa še ne gre dol. Poglej kako teflonko spodaj, vsa rjava barva so prižgane maščobe, ki niso bile odstranjene v celoti. Ne zameri mojim izkušnjam. Lep pozdrav Mica

Teflonka je teflonka. Posoda iz (slabega) aluminija, prevlečena s plastjo (slabe) plastike. Tisto na spodnji strani, kar naj bi bil emajl, je pa tudi samo neka slaba barva. To sploh ni primerljivo kakršnokoli normalno posodo (emajlirano, rostfraj, litoželezno…)

Bom dala rajši drugi primer: rešetko za žar pred peko, normalno, namastiš. Potem pečeš gor vse sorte, na koncu pa gre lepo in brez velike muke umit. Tudi vsi lonci, v katerih se cvre (ne govorim o plastičnih delih friteze, ampak o navadni posodi), se dajo normalno umit. No, vsaj jaz jih ne mečem stran…

In še tretjič: ni bilo govora o maščobi, ampak o namastitvi. Recimo, šivalni stroj podmažeš, ga pa ne utapljaš v strojnem olju.

New Report

Close