Ljubljana postala oderuška prestolnica
Mlada Slovenija je zgrožena ob napovedi župana Zorana Jankovića, da bo ukinil subvencijo mesečnih vozovnic za dijake, študente in upokojence, ki nimajo stalnega prebivališča v MOL, je povedal generalni sekretar MSi Jernej Vrtovec. Prepričani so, da je županova poteza dokaz več, da je Ljubljana postala predvsem oderuška prestolnica do najšibkejših.
Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, bodo morali dijaki, študentje in upokojenci za mesečno vozovnico odšteti 17 evrov več kot sedaj, kar pomeni 100-odstotno podražitev. “Gre namreč za ukrep, s katerim bi župan pridobil sredstva za dosego svojih predvolilnih obljub in ciljev, s čimer vodi protisocialno politiko,” je poudaril Vrtovec.
Ne dam mu prav (Jankoviću), pa vendar: ali Ljubljana sofinancira vrtec za otroke, ki nimajo stalnega bivališča v LJ? Ali pa mesečne vozovnice za upokojence izven LJ? ALi pa še milijon drugih stvari?
Ali morda Kranjska občina subvencionira vozovnice za nekranjske študente?
Merila bi morala biti za vse enaka, vseeno pa mislim, da bi se Janković o takšnih potezah moral prej posvetovati s prizadetimi skupinami, ali pa morda denar za subvencije poskušati prodbiti od države, saj je LJ vendarle glavno mesto.
Še dobro, da ne živim blizu tega centra Slovenije……..
Jankovič je mogoče sposoben menedžer…vsekakor pa slab župan…..še malo pa bo postavil na občinske meje karavle….
Po logiki takšnega županovega razmišljanja, bodo kmalu vse cene v “našem” glavnem mestu odvisne od kje prihajaš. Torej, če nisi iz LJ boš kavico plačal 2x dražje, kar boš kupil napr. v Rutarju, bo na izvozu iz LJ mitnica in bo potrebno doplačati neljubljanščino, …
Hm, morda je pa to ideja za nas, provincijalce – ko pridejo Ljubljančani po ozimnico, naj pa oni doplačajo provincijsko takso. Najboljše bi bilo, da bi vrli Janković izdal potrdila avtoktonim prebivalcem LJ, s katerimi se bodo izkazali za cenejše usluge v LJ in dražje izven nje – da ne bi koga spregledali.
Vse skupaj je že bizarno, kje in kako bi vse g. župan na silo prišel do dodatnega denarja. Prav zanimivo bi bilo videti, če bi vsi, ki hodijo po takšnih in drugačnih opravkih v LJ samo 1 teden vsi 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bojkotirali. Mislim, da bi bili lokali, trgovine in še marsikaj drugega kot po atomski bombi – mesto duhov. Dejstvo je, da potrebujemo eni druge.
Cena za to, da si center države je tudi vdor prebivalcev, ki nujno potrebujejo usluge (pa naj bodo zdravstvene ali kakšne druge), je tudi to, da moraš požreti, da ti ruralci navalijo v tvoje svetišče. Kaj pa so potem turisti?
Brez zamere, ampak, če bi se lahko ognila LJ, bi naredila velik ovinek okoli nje. Me pa moti, da si nekateri ljubljančani Ljubljano lastijo, Da jih moti že, če pride kakšen turist iz npr. MS ali GO, da bi si ogledal znamenitosti LJ……Poznam primere, ko so turisti iz preostale Slo rekli, nikoli več v LJ zganjat turizem……meščani LJ se boste pač morali odločiti ali je LJ samo spalno naselje ali tudi turistična destinacija…….da o tem, da so v Lj določene ustanove, klinike, ministrstva, itd, na katera je nujno iti (sicer si ne želimo, pa vendar MORAMO), ker smo pač centralizirana država…..ne biti tako polni samih sebe….
Točno tako. V tisočih lahko štejemo starše, ki ne živijo v Ljubljani, ne plačujejo davkov ljubljanski občini, ampak svoji, otroke pa vozijo v vrtec v Ljubljano in Ljubljana subvencionira njihov vrtec. Kot prvo. In kot drugo, zmanjka prostora za naše otroke. Prejšnja vlada je Ljubljani vzela ogromnooooooo denarja in ga razdelila okoli. Ampak Ljubljana naj pa financira vedno več. Od kje pa, gospoda?
Saj ravno zato, ker je vsa pretekla desetletja bila LJ financirana bolje kot ostali kraji po Slo, je “vse” v njej. Vse večje firme morajo imeti sedež samo tu, drugod pa zgolj poslovalnice (zato se mora toliko in toliko ljudi iz cele države voziti daleč v službo). Ko pa želijo drugi kraji odpreti napr. univerzo, kliniko, športni objekt, pa denarja in volje ni bilo. Sedaj mora pač glavno mesto požreti to, kar si je “prigrabilo” tekom let, s tem pa tudi toliko vsak dan prihajajočih od vsepovsod. Zato pa so ostali kraji v razvoju toliko za LJ. Sedaj, ko pa naj bi se skupni denar bolj pravično delil po vseh občinah, je pa jok. Žalostno pa je, da se je ravno za LJ ugotavljalo, da se je denar trošil tudi zelo neracionalno, nepregledno ali celo poniknilo – morda zato, ker ga je bilo preveč?
P.s.: Ko se že ljubljančani razburjajo zaradi vsakodnevnih prišlekov – naj malo te ljudi povprašajo, ali si res želijo vsako jutro oditi od doma ob 6h in se vrniti domov malo pred 18 uro, samo zato, da lahko rečejo, da so v službi v LJ!? Redki, redki, bi to potrdili. Tako da drži, da ima vsaka plat medalje dve strani.
Zakaj bi pa jaz subvencionirala tiste, ki se v Ljubljani s trolo vozjo, davke pa drugje plačujejo ? Le zakaj – en sam argument prosim ?
Naj jim država subvencionira razliko, torej vsi slovenci in slovenke, ne pa jest.
Zakaj je vse v Ljubljani se pa ve. Vedno so državne institucije v glavnem mestu, ne pa v spodnjem Dupleku ! Tko je povsod po svet.
Predlagajte , naj bo glavno mesto kje drugje, zahtevajte referendum, mene pa pustite,da volim tistega župana- županjo, ki bo za mesto kej naredu,a ne “Imate ga” ?
Cena za to, da si center države je tudi vdor prebivalcev, ki nujno potrebujejo usluge (pa naj bodo zdravstvene ali kakšne druge), je tudi to, da moraš požreti, da ti ruralci navalijo v tvoje svetišče. Kaj pa so potem turisti?
Brez zamere, ampak, če bi se lahko ognila LJ, bi naredila velik ovinek okoli nje. Me pa moti, da si nekateri ljubljančani Ljubljano lastijo, Da jih moti že, če pride kakšen turist iz npr. MS ali GO, da bi si ogledal znamenitosti LJ……Poznam primere, ko so turisti iz preostale Slo rekli, nikoli več v LJ zganjat turizem……meščani LJ se boste pač morali odločiti ali je LJ samo spalno naselje ali tudi turistična destinacija…….da o tem, da so v Lj določene ustanove, klinike, ministrstva, itd, na katera je nujno iti (sicer si ne želimo, pa vendar MORAMO), ker smo pač centralizirana država…..ne biti tako polni samih sebe….[/quote]
Če bi pozorno brala, bi videla, da sem za to, da bi bil vstop do centra z avtomobilov plačljiv za vse, tudi za Ljubljančane, razen za tiste, ki stanujejo v centru. Tisti, ki stanujejo v Mostah ali za Bežigradom, naj gredo na avtobus, enako naj gredo na avtobus tisti, ki se vozijo iz drugih krajev. Za ogledovanje znamenitosti ne potrebuješ avtomobila.
Brez zamere, ampak, če bi se lahko ognila LJ, bi naredila velik ovinek okoli nje. Me pa moti, da si nekateri ljubljančani Ljubljano lastijo, Da jih moti že, če pride kakšen turist iz npr. MS ali GO, da bi si ogledal znamenitosti LJ……Poznam primere, ko so turisti iz preostale Slo rekli, nikoli več v LJ zganjat turizem……meščani LJ se boste pač morali odločiti ali je LJ samo spalno naselje ali tudi turistična destinacija…….da o tem, da so v Lj določene ustanove, klinike, ministrstva, itd, na katera je nujno iti (sicer si ne želimo, pa vendar MORAMO), ker smo pač centralizirana država…..ne biti tako polni samih sebe….[/quote]
Če bi pozorno brala, bi videla, da sem za to, da bi bil vstop do centra z avtomobilov plačljiv za vse, tudi za Ljubljančane, razen za tiste, ki stanujejo v centru. Tisti, ki stanujejo v Mostah ali za Bežigradom, naj gredo na avtobus, enako naj gredo na avtobus tisti, ki se vozijo iz drugih krajev. Za ogledovanje znamenitosti ne potrebuješ avtomobila.[/quote]
No pa daj predlog kje pustiti avto, kje dobiti natančne info, kako priti v center, kateri avtobusi vozijo, kako se izogniti URBANI (al kako se že imenuje tista kreditna kartica, ki se uvaja za plačilo busa)…..če se ne motim je tudi KC in vse klinike v centru, kje pustiti avto in bolnika prepeljati v center?….Torej želiš da se uvede nek davek na obisk centra LJ….imejte ga, samo vem, da me center LJ ne vidi……
Treba bi bilo urediti parkirišča na obrobju prestolnice in orgnaizirati dovolj pogost in dovolj poceni avtobusni prevoz do centra. Hkrati bi morali tam omogočiti izposoja koles.
Nisem za davek na obisk centra, sem pa za plačilo vožnje po centru z avtomobilom.[/quote]
Kako boš to razložila ljudem, ki hodijo na kemoterapije v Lj in nekak niso ravno tolk pri kondiciji, da se vozijo z busi??????
Ok….vem, da sem sitna, ampak nekateri si ne izberejo sami, da bodo morali v center Ljubljane……
Me zanima odziv tistih, ki so vsak dan v LJ, pa se jih bo takole ocalalo…ni jih malo. Poleg dviga mesečne za študentarijo in dijake, ki niso iz LJ, še tole zraven……..hja no….